субота, 14 листопада 2020 р.

Домашня консервація зелених помідорів

 Осінь  добігає кінця,   на ринку майже за безцінь продають зелені помідори. Та і  у вас на  городі, на грядках залишається багато зелених помідор.  Свіжими їх  не вживають і не кладуть на стіл, але й викидати їх не варто. Завдяки прекрасному поєднанню зелених помідор з іншими овочами, вони закриваються у вигляді салатів. Недозрілі мариновані помідори чудово доповнять будь-який гарнір. Із зелених помідорів можна приготувати смачні соління  і навіть  оригінальний джем з цитрусовим смаком. Як це зробити -  рецепти нижче.

Зелені помідори по-корейськи

Інгредієнти:


круглі, невеликі помідори – 1 кг

часникові зубки – 4 шт.

перець солодкий – 2 шт.

сіль – 2 ст. л.

оцет – 50 мл

цукор – 2,5 ст. л.

олія – 50 мл

зелень

мелений червоний перець – за смаком

Спосіб приготування:

Перець наріжте соломкою, помідори розріжте на невеликі часточки.

Часник продавіть, зелень дрібненько нашаткуйте.

Змішайте всі інгредієнти в мисці, додайте олію, приправи, оцет.

Ретельно перемішавши продукти, поставте корейську закуску в холодильник на ніч. На наступний день салатик можна пробувати або закривати в банки для вживання взимку. Чим довше постоїть корейський салат, тим насиченішим у нього буде смак.

 

Салат із зелених помідорів і моркви


Інгредієнти:

вода – 100 мл;

оцет – 4 ст. л.;

томати зелені  1 кг;

морква – 3 шт.;

духмяний перець – 1 ч. л.;

червона цибуля – 3 шт.;

олія  – 100 мл;

солодкий перець – 4 шт.;

сіль, цукор – по 30 гр.

Спосіб приготування:

Натріть моркву на спеціальній корейської тертці. Помідори наріжте  соломкою.

Болгарський перець очистіть від насіння, цибулю – від лушпиння, наріжте їх соломкою, як і помідори. З’єднайте овочі  разом зі спеціями, перемішайте, залишивши на півгодини настоятися. Присипте закуску цукром, сіллю (після цього на дні миски повинен з’явитися овочевий сік).

Перекладіть все  в каструлю, додайте олії, води, поставте каструлю на середній вогонь. Періодично помішуйте компоненти, а після закипання зменшіть інтенсивність вогню до мінімуму. Через 25 хвилин кипіння закуска із зелених помідорів буде готова для консервування. Розподіліть її по банках, закупорьте на зиму.

 

Зелені помідори мариновані

Інгредієнти


помідори зелені

часник

морква

червоний гострий перець

Для маринаду:

1 л води

1 ст. ложка солі

1 чайна ложка цукру

1 ст. ложка оцту

чорний перець горошком

 духмяний перець,

гвоздика, коріандр

лавровий лист на смак

Спосіб приготування

Моркву порізати кружечками, а часник – пластинками.

Помідор розрізати навхрест, але не до кінця. Вставити в кожен по кружечку моркви і пластинці часнику. Підготовлені помідори укласти в банки. Покласти в кожну банку шматочок гострого перцю. Всі складові маринаду (крім оцту) закип’ятити, оцет додати в кінці. Залити гарячим маринадом помідори. Стерилізувати літрові банки 15 хвилин і закатати.

 

Зелені помідори швидкого приготування


Інгредієнти:

вода – 2 л;

часникова головка;

томати зелені – 2 кг;

перець чилі;

солодкий перець червоний – 6 шт.;

петрушка – 100 г;

сіль – 100 р;

цукор  – 2,5 ст. л.;

оцет – 2,5  ст.л

Спосіб приготування:

Розріжте помідори на великі часточки, болгарський перець – соломкою (попередньо видаліть з нього все насіння).

Зелень, часник і чилі потрібно дуже дрібно порубати.

Помістіть всі компоненти в контейнер або каструлю (краще брати таку, у якої кришка щільно закривається), перемішайте.

У воді розчиніть цукор, оцет, сіль. Прокип’ятіть суміш і отриманим маринадом залийте овочі, при цьому маринад повинен повністю їх покрити.

Накрийте ємність кришкою, приберіть в холодильник.

Через добу можете пригощати рідних пікантним, ароматним, гострим салатиком. Щоб зробити смак страви м’якше, перед подачею заправте його олією.

 

Джем із зелених помідорів

Інгредієнти


зелені помідори - 750 г

 цукор – 500 гр

цедра з апельсина

бадьяну - 3 зірочки

сік лимона - 2 ст. ложки

Спосіб приготування

 Помідори порізати дольками і замочити в содовому розчині ( 1 ч. ложка соди на 1 л води) на 2 год. Гарно сполоснути.

Засипати цукром і залишити на ніч. Зранку додати лимонний сік, цедру, кардамон.

Проварити на найменшому вогні 25 хв. Коли остигне, витягнути бадьян і перемолоти.

Прокип’ятити ще 2 хв і розлити у стерилізовані банки.