четвер, 26 листопада 2020 р.

Дитсадок «Веселка»: тут у дитячих очах не згасають іскринки радості

 Дитячий садочок «Веселка» був побудований понад 30 років тому на східній околиці  Токмака на кошти колгоспу Калініна. За цей час в історії закладу  дошкільної освіти чого тільки не було. Були   роки стабільності і розквіту ( це коли господарство було у передовиках), далі йшли роки простою ( коли колгосп наказав довго жити і    двоповерхову споруду дитсадка утримувати стало  нікому). Після простою у дитсадок прийшло довгоочікуване    відродження ( з 1994 року він працює повноцінно ).



Тривалий час   «Веселка» перебувала   на балансі  Остриківської ОТГ і стала  одним з кращих дошкільних закладів сільської  громади, що увійшла до складу Токмацької ОТГ.  Журналісти газети «Таврія» побували у ЗДО «Веселка», тож  розкажуть  чим живе і про що сьогодні мріє колектив дитсадка. 

З турботою про всебічний розвиток вихованців

У 2006 році у «Веселці» почала працювати вихователем Ольга Тимошенко, яка очолює дошкільний заклад вже понад   5 років. 


За цей час як не важко, а Ольга Олександрівна не зріклася професії. Бо для неї мотивація – це не матеріальне,  а діти, які щодня із задоволенням ідуть до садка, і колеги, які створюють затишок, дбають про всебічний розвиток вихованців ЗДО «Веселка».

Вихованцями дитсадка є 35 дівчаток  і хлопчиків із Токмака та сіл Остриківка, Снігурівка, Іванівка, Фабричне, Лугівка, яких підвозить шкільний автобус.

У  «Веселці» -  дві групи. У молодшій зі своїми вихованцями від 2,5 до 4 років працює  вихователька Олена Данильченко. У змішаній – перебувають діти віком від 4,5 до 6 років, з якими займається вихователька Олена Романенко. Їхні помічниці – Ірина Коновальська та Раїса Гончарук.

У дитсадку «Веселка» для дошкільнят створений  режим дня, який допомагає їм легко пристосуватися до умов перебування у  колективі. Щоденні заняття, прогулянки, ігри, обідній сон у затишних спальнях, а також регулярні гігієнічні процедури привчають дитину правильно планувати свій час і виконувати із задоволенням усі завдання вихователів.



Упродовж дня малюки малюють, у музичному залі співають, танцюють, слухають чарівні казки, які розвивають фантазію та створюють позитивне сприйняття світу. За їхнім станом здоров`я слідкує медсестра Тетяна Живило, а кухар Олена Зеленська та її помічниця Світлана Циммер радують  діточок смачними стравами.

Вихователі дитсадка готують вихованців старшої групи до школи, піклуються про те, щоб хлопчикам і дівчаткам  було легко у навчанні. Підготовка малюків до школи здійснюється завдяки систематичній планомірній роботі , яка проводиться в ігровій формі. Діти тренуються застосовувати нестандартні методи у вирішенні задач, розвивають логіку, навчаються рахувати і читати. І йдуть до школи підготовленими.

Сила колективу у його згуртованості

Пандемія коронавірусу стала черговим випробуванням для колективу «Веселки», адже дитсадок треба було  підготувати для роботи в умовах карантину і безпечного перебування вихованців.

І  це випробування завідуюча дошкільного закладу і колектив пройшли успішно.

Сьогодні  дитсадок «Веселка» працює з дотриманням усіх карантинних вимог. Тут постійно проводиться вологе прибирання та дезінфекція. Діти і вихователі заходять до своїх груп і виходять з них через окремі двері. Контакти дітей змішаної і молодшої групи не відбуваються.

У дитсадку  на виконання вимог пожежної безпеки  своїми силами відновили  запасні пожежні виходи та евакуаційне освітлення, переробили систему опалення – тепер вона ефективніша, енергозберігаюча. Також виконали поточний ремонт у самому приміщенні дошкільного закладу, самі білили стелі, фарбували, шпаклювали…

-  Колектив закладу дошкільної освіти «Веселка» – це команда однодумців, згуртований колектив людей, які мене підтримують, розуміють. Потрібно було зробити ремонт – робили усі: вихователі і помічники вихователів, медсестра, кухар і помічник кухарі, музичний керівник Людмила Слинько, завгосп Світлана Сухова, прибиральниця Любов Юрченко, двірник Марина Фещенко, до всього докладає чоловічі руки робітник Василь Пастух, - розповіла завідуюча ЗДО «Веселка» Ольга Тимошенко.

А на підтвердження своїх слів показала  чистоту і порядок, що панують у приміщенні дитсадка та на його території, і підтримуються силами колективу.

Важко дитячому садочку без спонсорів

запевняє Ольга Тимошенко. За її словами, дитячий дошкільний заклад «Веселка» фінансується Остриківською сільрадою . Кошти виділяються на зарплату працівників, на харчування дітей, оплату енергоносіїв. На інші потреби збирають кошти своїми силами, допомагають батьки вихованців, але є таке, що і їм стає не по кишені. В такому випадку у дитсадку розраховують на допомогу спонсорів.

- У нас вийшла з ладу пральна машина. Нову купити ми були не в змозі, то звернулися до депутата Токмацької районної ради Сергія Катречка. Він пообіцяв, і в той же  день у нас, у дитсадку була нова пральна машина, - розповіла завідувачка ЗДО «Веселка» Ольга Тимошенко. – Нашій радості не було меж…

Була у дитсадку ще одна проблема – старі вікна і двері, які за три десятиліття порозсихалися. Як їх не шпаклювали, як не заклеювали  щілини, а вони пропускали холод.

- Хто тільки до нас не приїжджав, розробляли проекти, міряли-виміряли, рахували скільки буде коштувати заміна у дитсадку старих вікон і дверей. Після обрахунків одні казали, що це дороге задоволення та  одразу відмовляли у допомозі.  Інші – обіцяли, особливо щедрими були їхні обіцянки у період виборних кампаній. Вибори проходили, пустопорожні обіцянки забувалися, - зазначила Ольга Тимошенко. - У цьому році тягнути було вже нікуди. І ми знову звернулися до Сергія Дмитровича. Ми розуміли, що зробити запасні пожежні виходи у дитсадку  – це дорого, а поміняти вікна у групах і дитячих спальнях – ще дорожче. І все ж сподівалися, надіялися на допомогу, - розповіла очільниця дитсадка «Веселка» Ольга Тимошенко.

За її словами Сергій Катречко особисто приїхав  до дитсадка, на власні очі побачив чималий обсяг робіт, пообіцяв. Наступного дня за його дорученням до «Веселки» приїхали працівники,  які зробили усі необхідні заміри, порахували… А вже через два тижні у дитсадку були встановлені нові вхідні двері, замінені двері на запасних пожежних виходах, у групах першого поверху встановлені нові енергозберігаючі вікна



На порозі зима, холодно, а у приміщенні дитсадка, у групах і спальнях  - тепло, затишно, комфортно.

- Педагогічний колектив, адміністрація, батьки та вихованці закладу дошкільної освіти «Веселка» висловлюють подяку керуючому СФГ «Утро», депутату Токмацької міської ради Сергію Дмитровичу Катречку за заміну вікон та дверей у двох групах, пожежних виходів на сучасні енергозберігаючі. Дякуємо Вам за вагомий внесок у життя та розвиток закладу! Ваша неодноразова допомога та підтримка – свідчення небайдужого ставлення до проблем дошкільників і розумінні непересічної важливості дошкільного виховання, як першої сходинки освіти майбутніх громадян. Від усього серця бажаємо вам здоров`я, злагоди, взаєморозуміння, душевного спокою та достатку. Низький уклін за Вашу натхненну і самовіддану працю. Хай вам Бог посилає своє благословення за Ваші добрі справи! – висловила подяку на адресу Сергія Катречка завідуюча дитсадком «Веселка» Ольга Тимошенко.

Про що мріє колектив дитсадка

Цього року у приміщенні дитсадка «Веселка»  за допомоги спонсорів відбулося багато змін. На першому поверсі біліють нові двері, нові вікна., а на другому поверсі залишилися все ще старі.



Нам не завадило б поміняти вікна на другому поверсі дитсадка, у музичному та спортивному залах, де займаються діти.  Мріємо і сподіваємося, що і для цієї доброї справи у нас знайдеться спонсор раніше, ніж відбудуться коли там наступні вибори.

Віримо, що і новоствореній Токмацькій громаді буде потрібен наш дитсадок, що його не закриють, що він і надалі  працюватиме,  прийматиме діточок із Токмака і навколишніх сіл громади. Адже місця у нас багато, групи світлі, затишні, - зазначила Ольга Тимошенко.

Вона та очолюваний нею колектив дитсадка «Веселка» вважають, що діти – наш найдорожчий скарб, наша надія, гордість та опора.  Розвивати, заохочувати їх – святий обов’язок не тільки сім`ї, а й навчальних закладів, влади та громадськості. Тільки тоді наші діти – наша зміна – будуть рости здоровими, щасливими, впевненими у собі, будуть рости на благо нашої громади, нашої України.

Людмила АРМАН,

фото авторки