субота, 28 листопада 2020 р.

Час квасити капусту

 Квашена капуста  дуже смачна, корисна і знайома нам своїм смаком з дитинства. Щороку ви заготовляєте капусту за одним і тим же рецептом? А  хочеться чогось новенького та екзотичного? Рішення є: спробуйте приготувати капусту за нашими рецептами: заквасити по-в’єтнамськи з цибулею, зробити у медовій заливці, замаринувати з буряком і часником. І не шаткувати, а порізати квадратами. Способи прості – результати приголомшливі. Спробуйте раз і , впевнені,  тільки так і готуватимете!

 Капуста квашена по-в’єтнамськи

Інгредієнти


капустина - 1 велика

морква- 5 шт

цибуля – 5 шт

часник - 1 головка

вода - 1,5 л

цукор - 0,5 склянки

сіль - 2 ст. ложки

перець гіркий - 1 стручок

чорний перець - 10 горошин

лавровий листок - 2 шт

оцтет - 1 ст. ложка

Спосіб приготування

Воду, цукор, сіль змішати, додати перець стручок і чорний горошком, лавровий листок, довести до кипіння, зняти з вогню, коли трохи охолоне, додати 1 столову ложку оцтової есенції. Якщо ви любите гострі страви, залиште розсіл настоюватися, не виймаючи гострого перцю.

Нашаткувати капусту, моркву і цибулю. Головку часнику вичавити або дуже дрібно порізати.

У велику каструлю викласти шарами спочатку капусту, щоб закривала дно, потім моркву, щоб закрила всю капусту, цибулю і трішки часнику. Залити розсолом, потім викласти наступну партію овочів, знову залити розсолом і т.д.

Через день вже можна їсти. Можна додати листкову селеру.

 

Капуста квашена у медовій заливці


Інгредієнти

капуста - 10 кг 

болгарський перець - 2 кг 

сіль - 180 г 

перець гіркий - 1 стручок гіркого перцю

мед - 200 г 

Спосіб приготування

Капусту та перець крупно порізати, змішати.

Додати сіль, гіркий перець, укласти у велику посудину.

В 1 л води розчинити мед, залити цим розчином капусту.

Покласти гніт і поставити на холод.

 

Капуста маринована

Інгредієнти


На трилітрову банку:

капуста - 2,5 кг

морква – 1 шт

лавровий лист - 3 шт

чорний перець - 15 горошин

кориця - на кінчику ножа

оцет - 3 ч. ложку

Спосіб приготування

Капусту нашаткувати, моркву порізати тонкими довгими брусочками, перемішати, укласти не дуже щільно в банки, залити окропом і залишити остигати.

Тим часом приготувати маринад: в 1 літрі  води розчинити по 50 г солі і цукру, додати спеції,  кип’ятити 1 хв.

Злити воду з банок з капустою, залити маринадом, додати оцет, закатати. Помішати, щоб оцет рівномірно розподілився по банці.

 

Капуста квашена з буряком і часником


Інгредіїєнти

На трилітрову банку:

капуста - 2 кг 

морква - 2–3 шт

буряк - 1–2 шт

вода - 1 літр

сіль - 2 столові ложки 

цукор - 1 ст ложка

олія - півсклянки 

оцет - 1 склянка

часник - 2–3 зубці

Спосіб приготування

Капусту нарізати великими квадратами, укласти в банку, пересипати брусочками моркви та буряка, шматочками часнику, добре придушити. Зробити розсіл: у воді розвести цукор і сіль , закип’ятити.

У банку з капустою та овочами залити олію, оцет, охолоджений розсіл.

Залишити на 3 дні при кімнатній температурі, потім поставити у холод.

 

Квашена капуста про запас

Інгредієнти


капуста

морква

Маринад:

вода - 5 л

цукор - 2–4 склянки

сіль - 1 склянка

оцет - 50 мл

Спосіб приготування

Капусту нашаткувати соломкою, перетерти її з нарізаною або натертою морквою, можна додати насіння кропу або кмин, віджати і щільно утрамбувати в банки.

Відтак залити маринадом (попередньо звареним і охолодженим ) і закрутити металевими кришками.

Для маринаду: воду з сіллю і цукром довести до кипіння, трохи охолодити і влити оцет, охолодити до кімнатної температури.

На місяць поставити банки у прохолодне місце. Капуста виходить біла, хрумка, солодка і приємно-кислувата водночас. Чудово підходить і для салату,  і для борщу, і для тушкування, і для пирогів.