Квашена капуста дуже смачна, корисна і знайома нам своїм смаком з дитинства. Щороку ви заготовляєте капусту за одним і тим же рецептом? А хочеться чогось новенького та екзотичного? Рішення є: спробуйте приготувати капусту за нашими рецептами: заквасити по-в’єтнамськи з цибулею, зробити у медовій заливці, замаринувати з буряком і часником. І не шаткувати, а порізати квадратами. Способи прості – результати приголомшливі. Спробуйте раз і , впевнені, тільки так і готуватимете!
Інгредієнти
капустина - 1
велика
морква- 5 шт
цибуля – 5 шт
часник - 1
головка
вода -
цукор - 0,5
склянки
сіль - 2 ст. ложки
перець гіркий - 1 стручок
чорний перець - 10
горошин
лавровий листок -
2 шт
оцтет - 1
ст. ложка
Спосіб
приготування
Воду, цукор, сіль
змішати, додати перець стручок і чорний горошком, лавровий листок, довести до
кипіння, зняти з вогню, коли трохи охолоне, додати 1 столову ложку оцтової
есенції. Якщо ви любите гострі страви, залиште розсіл настоюватися, не виймаючи
гострого перцю.
Нашаткувати капусту, моркву і цибулю. Головку часнику вичавити або дуже дрібно порізати.
У велику каструлю викласти шарами спочатку капусту, щоб закривала дно, потім моркву, щоб закрила всю капусту, цибулю і трішки часнику. Залити розсолом, потім викласти наступну партію овочів, знову залити розсолом і т.д.
Через день вже можна їсти. Можна додати листкову селеру.
Капуста квашена у медовій заливці
Інгредієнти
капуста - 10
кг
болгарський
перець - 2 кг
сіль - 180
г
перець гіркий - 1 стручок гіркого перцю
мед - 200
г
Спосіб
приготування
Капусту та перець крупно порізати, змішати.
Додати сіль, гіркий перець, укласти у велику посудину.
В
Покласти гніт і поставити на холод.
Капуста маринована
Інгредієнти
На трилітрову банку:
капуста -
морква – 1 шт
лавровий лист - 3
шт
чорний перець - 15 горошин
кориця - на кінчику ножа
оцет - 3
ч. ложку
Спосіб
приготування
Капусту нашаткувати, моркву порізати тонкими довгими брусочками, перемішати, укласти не дуже щільно в банки, залити окропом і залишити остигати.
Тим часом приготувати маринад: в 1 літрі води розчинити по
Злити воду з банок з капустою, залити маринадом, додати
оцет, закатати. Помішати, щоб оцет рівномірно розподілився по банці.
Капуста квашена з буряком і часником
Інгредіїєнти
На трилітрову
банку:
капуста - 2 кг
морква - 2–3 шт
буряк - 1–2 шт
вода - 1 літр
сіль - 2 столові
ложки
цукор - 1 ст
ложка
олія - півсклянки
оцет - 1 склянка
часник - 2–3
зубці
Спосіб
приготування
Капусту нарізати великими квадратами, укласти в банку, пересипати брусочками моркви та буряка, шматочками часнику, добре
придушити. Зробити розсіл: у
воді розвести цукор і сіль , закип’ятити.
У банку з капустою та овочами залити олію, оцет, охолоджений розсіл.
Залишити на 3 дні при кімнатній температурі, потім поставити
у холод.
Квашена капуста про запас
Інгредієнти
капуста
морква
Маринад:
вода -
цукор - 2–4 склянки
сіль - 1
склянка
оцет - 50 мл
Спосіб
приготування
Капусту нашаткувати соломкою, перетерти її з нарізаною або натертою морквою, можна додати насіння кропу або кмин, віджати і щільно утрамбувати в банки.
Відтак залити маринадом (попередньо звареним і охолодженим ) і закрутити металевими кришками.
Для маринаду: воду з сіллю і цукром довести до кипіння, трохи охолодити і влити оцет, охолодити до кімнатної температури.
На місяць поставити банки у прохолодне місце. Капуста виходить біла, хрумка, солодка і приємно-кислувата водночас. Чудово підходить і для салату, і для борщу, і для тушкування, і для пирогів.