субота, 12 грудня 2020 р.

Випічка з гарбуза

 Гарбуз – такий звичний нам, українцям,  це прекрасне джерело бета-каротину, вітамінів А, С та Е, антиоксидантів. Він є низькокалорійним продуктом, а отже страви з нього не нашкодять фігурі. Страви з гарбуза  поживні та смачні, можуть бути як випічкою, десертом, так і основною стравою, вони  не можуть не припасти до душі, варто лише раз приготувати гарбуз. Завдяки простоті процесу, приготувавши гарбуз за рецептами, що ми пропонуємо сьогодні,  ви, без сумніву,  забезпечите собі і своїм близьким чудовий сніданок, обід чи вечерю, а також прекрасний настрій без особливих зусиль.

 Гарбузовий хліб з цибулею

Інгредієнти


250 г гарбуза

50-60 г дріжджів

350-400 г борошна

2 зубці часнику

7 горіхів

8 ст. ложок олії

1 ст. ложка цукру

100 г манної крупи

2 цибулини

Спосіб приготування

Гарбуз відварити в 1 скл. води і пом’яти разом з юшкою товкачиком.

До борошна додати дріжджі, розтерті з цукром, гарбузове пюре, манку і сіль, насамкінець 3 ст. ложки олії. Залишити на 1 год в холодильнику під плівкою. Олію нагріти на сковорідці, додати часник і просмажити до золотого кольору, після цього часник дістати, і засмажити на цій олії порізану цибулю, до якої наприкінці додати прованські трави.

Горіхи почистити і подрібнити. Дістати тісто з холодильника і вмісити в нього цибулю і горіхи. Дати підійти тісту в теплому місці під рушником. Тісто має збільшитися вдвічі.

Форму змастити олією і посипати сухим маком, викласти тісто і дати йому підійти. Пекти 45-55 хв.

 Гарбузово-сирна запіканка

Інгредієнти для запіканки


1 кг гарбуза

500 г сиру кисломолочного

4 яйця

2 склянки молока

1/2 склянки цукру (можна більше)

3/4 склянки манки

3 ст. ложки вершкового масла

сіль

ванілін, родзинки.

 Спосіб приготування

Влити в каструлю молоко, довести до кипіння, тонкою цівкою всипати манну крупу. Готувати, помішуючи, 3 хв. Гарбуз очистити, м’якоть нарізати невеликими шматочками і підсмажити на вершковому маслі, акуратно перемішуючи, хвилин 7. Дати захолонути.Додати манну кашу, сир, яйця, цукор, сіль, ваніль, родзинки, перемішати.Розігріти духовку до 180 ° С. Підготовлену масу викласти у змащену маслом форму, поверхню розрівняти і змастити яйцем. Поставити в духовку і запікати 30 хв.Подавати зі сметаною або розтопленим шоколадом.

 Гарбузовий пиріг


Інгредієнти

6 ст ложок вершкового масла

1,5 склянки цукру

3 яйця

1 склянка гарбузового пюре

250 г сиру молочнокислого

2 склянки борошна

1 чайна ложка соди

1/2 чайних ложки розпушувача для тіста

цукрова пудра

мелена кориця

тертий мускатний горіх за смаком.

 Спосіб приготування

Гарбуз почистити, запекти у духовці, потім  розім’яти виделкою до пюреподібного стану.

В окремій мисці вершкове масло розтопити та охолодити, додати склянку цукру, збити до утворення однорідної маси. Додати 2 яйця і готове гарбузове пюре. Все добре перемішати. Окремо добре просіяти борошно, додати до нього корицю, чайну ложку соди, мускатний горіх і пів чайної ложки розпушувача для тіста. Отриману суміш з’єднати з яєчно-гарбузовою масою і добре перемішати. Форму з високими бортиками змастити маслом, присипати борошном. Готове тісто вилити до неї. 250 г свіжого сиру розім’яти і перетерти, додати до нього 1 яйце, півсклянки цукру та перемішати.

Столовою ложкою викладати сирну масу на поверхню тіста окремими «острівцями» таким чином, щоб вони не з’єднувалися один із одним і були на деякій відстані. Потім за допомогою ножа або зубочистки зробити візерунки. Випікати в попередньо розігрітій до 170° духовці до готовності.

Коли гарбузовий пиріг з сиром буде готовий, вийняти його з духовки і дати повністю охолонути у формі. Охолоджений готовий пиріг вийняти з форми, порізати на порційні шматочки, притрусити цукровою пудрою.