субота, 10 липня 2021 р.

Смакота з абрикосами

 У весняний період абрикосовий цвіт  випромінює  ніжний злегка вловимий запах. А влітку дерева радують нас солодкими плодами. Смачний, фруктово-волокнистий абрикос, що володіє терпкими нотками, є дуже корисним фруктом. А ще з нього  можна приготувати чимало  цікавих страв і десертів  не тільки для дітей, а й для дорослих членів родини.

Курятина під абрикосовим соусом

Інгредієнти:


курячі стегенця або стегна – 300 г.

абрикос без кісточок  - 150 гр.

 чорнослив – 150 г.

імбир – 1 шматочок,

часник – 1 зубчик

сіль, спеції.

 Спосіб приготування:

Натерти шматочки курки сумішшю солі і перцю. Накрити і залишити в холодильнику на 2 години. Нехай м'ясо промаринується. Тим часом промити чорнослив і проварити кілька хвилин. Посмажити або запекти стегенця до повної готовності. У склянку для блендера засипати абрикос, відварений чорнослив, часник, імбир. Подрібнити компоненти для приготування соусів. В невеликій каструлі  варити соус до загустіння. Соусом полити курку і подавати на стіл.

 

Абрикосові мафіни

 


Інгредієнти:

великий стиглий абрикос – 400 г.

яйця – 2 шт.

соняшникова олія – 150 мл.

цукор – 1 скл.

борошно – 250 г.

розпушувач – 2,5 ч.л.

шоколад – 100 г.

 Спосіб приготування:

Помити абрикоси і видалити кісточки. Додати воду, щоб покрити фрукти. Проварити на середній потужності вогню 5 хвилин. Після того як фруктові плоди трохи охолонуть перетерти їх за допомогою блендера. Збийте ретельно яйця з цукром. Додати до яєчної суміші пюре з абрикосів і рослинне масло. Обов'язково ретельно перемішати. Окремо змішати борошно з розпушувачем і корицею. Просіяти суміш через сито і додати її в абрикосово-яєчну суміш. Кілька кубиків гіркого шоколаду порізати ножем на подобу крапель. Змішати шоколад з тістом. Випікати мафіни в духовій шафі 20-30 хвилин при 180 градусах.

 

Сирники з абрикосовою начинкою

 Інгредієнти:


абрикос – 300 г.

сир крупно зерновий – 500 г.

яйця – 1 шт

цукор – 5 ст.л.

борошно – 0,5 скл.

кориця

 Спосіб приготування:

Перемішати сир з корицею і цукром. Вбити яйце і всипати трохи борошна. Добре перемішати складові. Половинки абрикосів додати в сироп (цукор розтопити у воді) і проварити протягом 5 хвилин. Процідити сироп через сито. З сирного «тісту» сформувати пиріжки і в кожен загорнути  по абрикосовій половинці. Обваляти сирники в борошні і обсмажувати на олії.

 

 Панна Котта з абрикосами

 


Інгредієнти: 

абрикос – 250 г.

вершки з жирністю 30% - 2 стакана

цукор – 100 г.

желатин – 1 ч.л.

ваніль

 Спосіб приготування:

 Помити абрикоси і видалити з них кісточки. Додати абрикосові половинки на деку, присипати ложкою цукру без гірки. Запікати абрикоси протягом 7-10 хвилин при 200 градусах. Желатин залити кількома ложками холодної води і залишити набухати. Акуратно видалити насіння з ванільного стручка. Поставити на мінімальний вогонь каструлю з вершками. Через кілька хвилин всипати цукор і додати ваніль. Довести до кипіння, зняти з вогню і накрити кришкою. Запечені абрикоси подрібнити за допомогою блендера до пюреподібною консистенції. Желатин розтопити на вогні, але ні в якому разі не допускати кипіння. Процідити вершково-ванільну суміш і додати до неї желатин. Сюди ж всипати пюре з абрикосів і добре перемішати. Розлити абрикосову панна котту по креманкам і поставити в холодильник на 3-4 години.

 

 Пікантне абрикосове варення з імбиром

 Інгредієнти:


абрикос – 2 кг.

цукор – 150 г.

імбир – 1 шматочок розміром не більше 4 см.

 Спосіб приготування:

З вимитих абрикосів видалити кісточки і засипати їх цукром на 6 годин. Двічі довести до кипіння. Обов'язково зняти піну. Вдруге проварити суміш протягом півгодини. Потім натерти на тертці шматочок імбиру і додати в каструлю з варенням. Варити ще близько півгодини. Готовність абрикосового варення визначається двома способами: крапля варення тримає форму, при закипанні піна не утворюється. Готове абрикосове варення з імбиром розподілити по простерилізованих банкам. Відразу ж закрити кришками і перевернути дном вгору. Тримати банки з варенням в теплі до охолодження.