вівторок, 16 березня 2021 р.

Території Токмацької ОТГ. Покровське: село не вмерло! Воно живе

 На виконання закону  «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» село Жовтневе у травні 2016 року втретє за свою більш як 220-річну історію було перейменовано на село Покровське. До кінця 2020 року  воно було центром Жовтневої сільської ради, а після її ліквідації  у зв’язку з  приєднанням до Токмацької міської територіальної об’єднаної громади стало  центром  старостинського округу.

Як живе нова територія Токмацької ОТГ, які  тут проблеми,   чи є перспективи села Покровське у складі міської громади?

Ці питання під час робочого візиту з`ясовували радник Токмацького міського голови Наталія Криворучко, головний спеціаліст виконкому міської ради, енергоменеджер Володимир Синиця і депутатка Запорізької обласної ради Юлія Корнієнко.

Староста – одна за всіх

На перший погляд у селі Покровське нічого не змінилося. Такі ж як і були чепурні вулиці, як стояли так і стоять ( вірніше працюють) об’єкти соцсфери, на місці стоїть і  приміщення сільської ради.

Зазвичай у робочий день тут було багатолюдно, сільські жителі йшли у своїх справах до сільського голови, секретаря, землевпорядника  чи інших спеціалістів Жовтневої сільської ради.

Тепер тут тиша. У зачинених кабінетах – ні душі. Працює лише староста ( колишня сільська голова ) Наталія Антипенко.




За словами Наталії Іванівни, у неї як у старости роботи додалося чимало: їй одній доводиться приймати людей, вести вхідну-вихідну документацію, робити подвірний обхід по селах старостинського округу, на вимогу військкомату – по шести селах розносити повістки призовникам. Левову частину робочого часу старости займає й видача довідок. Лише минулого місяця було видано 84  довідки, так званим дачникам видавалися  довідки для Району електричних мереж ( люди взимку у будинках не живуть, а контролери РЕМ їм за цей час борги «намалювали» і немалі), пайщикам видавалися  довідки для оформлення субсидій тощо.

Доводиться старості займатися і земельними питаннями сільських жителів.

Вистраждана земля  повертається людям

Ще у 2015 році ( і ми про це писали)  на території Жовтневої сільської ради розгорівся земельний скандал: у жителів села  забрали земельні ділянки ( по 1 – 2 гектари), що ще на початку 90-их видавалися їм сільською радою для ведення особистого селянського господарства. По суті, у сільських жителів ( працівників соцсфери села, пенсіонерів) забрали землю-годувальницю. Обурені  селяни тоді і трасу перекривали, і до районної влади і в область зверталися за допомогою. Але…

Але тільки минулого року за домовленістю з керівником обласного управління Держгеокадастру, жителям села виділені земельні масиви порядка 200 га, а відтак земельні ділянки  по 2 гектари отримали, зокрема,  працівниця їдальні і вчителька, поштарка і працівниця будинку культури, інші соціально-вразливі категорії сільського населення.

- Ми довго йшли до цього, нас відкидали, обіцяли і ось нарешті. Більше ста сільським жителям вже зроблені на земельні ділянки «технічки», на черзі – прийом цих земель до комунальної власності Токмацької громади, - розповіла староста Наталія Антипенко.

Головне для селян - робота

У селі працює молочарський кооператив «Жовтневе», що обслуговує 6 районів області. Є у Покровському і своя сироварня, щоправда вона не працює  через посилення санітарних вимог через пандемію коронавірусу. Але, як сказала староста Наталія Антипенко, всі необхідні  вимоги Держпродспоживслужби виконані і сироварня знаходиться на стадії отримання дозволу та  відновлення виробництва «Покровських сирів», що так полюбилися споживачам.

У Покровському і селах старостинського округу  активно працюють жінки – фермери, а ще люди вирощують і переробляють ягідні культури ( малину, полуницю, ожину, аґрус та ін.). А які тут виноградники!

Сільські жителі створили сімейні міні-ферми, беруть участь у процесах залучення грантових коштів для відкриття/розширення та відновлення власної справи.

-Минулого року наші чотири односельці отримали гранти по 210 тисяч гривень кожний, побудували теплиці і тепер  вирощують на продаж ранню городину,  кімнатні квіти, - розповіла Наталія Антипенко.

За її словами, жителі Покровського також працюють у соціальній сфері села, у будинку культури, школі-дитсадку та ін..

Як можуть утримують молодь на селі

Як розповіла староста Наталія Антипенко, у селі Покровське молодь утримують не тільки роботою, а й наданням їм житла.

Тільки за останні роки за сприяння спонсорів Жовтнева сільська рада допомогла  придбати будинки молодим родинам, які  приїхали до нас із сіл Мирне і Чистопілля колишньої Новенської сільської ради.

Одна родина приїхала до нас з п’ятьма дітьми, народили у нас ще й шостого. Інші приїхали з двома дітьми, у нас народили третю дитину. Ще одній багатодітній родині із «Ріжка» ми виділили будинок комунальної власності у селі Шевченкове. А взагалі у нас проживає 21 багатодітна родина, - зазначила Наталія Антипенко.

Дбають у селі і про організацію дозвілля: у вихідні дні для молоді у Будинку культури організовують танці, тут працює тренажерний зал, для жителів села організовуються тематичні культурно-масові заходи і вечорниці.

Є у селі й навчально-виховний комплекс

Під час відвідин села Покровське гості завітали й до навчально-виховного комплексу, де під одним дахом розмістилися дитсадок і школа 9-річка.






Традиційно Наталія Криворучко і Юлія Корнієнко передали до шкільної бібліотеки книги,  зібрані під час акції Міжнародного дня дарування книги. А потім у супроводі директорки Покровського НВК Оксани Антипенко пройшлися затишними поверхами навчального закладу, побували у дитсадку, де  назріло питання відкриття ще однієї групи.  Бо дошкільнят багато ( 22 дівчинки і хлопчика), а наступного року буде ще більше.




Бачили ми й  обладнані класи школи, інклюзивну кімнату з кріслом-грушею, столом для пісочної анімації та іншими приладдями для занять дитини з особливими потребами.

Серед нагальних  проблем НВК його директорка назвала  відсутність Інтернету, а справжнім «болем»  -  спортзалу, що не опалюється і в якій необхідно міняти старі вікна на нові, енергозберігаючі.






Не оминули гості своєю увагою і шкільну їдальню. Тут саме діти обідали, і ми могли на власні очі побачити чим їх годують: риба ( бо четвер – рибний день), на гарнір - каша  і  салат з капусти, пряники і сік.





- Діти, ну як смачно?- запитали ми у хлопців та дівчат, які з апетитом наминали обід.

І всі вони у відповідь підняли великі пальці. А на мийку відносили чисті тарілки…

У Покровському  пам’ятають минуле

Історія села пов’язана з ім`ям генерала-лейтенанта Миколи Антипенка, заступника по тилу командуючого І Білоруським фронтом маршала Георгія  Жукова. Куди б не спрямувала Миколу Олександровича служба, він ніколи не забував про рідне село, де народився і виріс, про свою малу батьківщину, про Токмацький край. Безцінну допомогу він надавав своїм односельцям у післявоєнний час по відбудові вщент зруйнованих війною колгоспу і села. І за його волею похований у центрі села, на вулиці свого імені.

Поруч з могилою генерала розташована стела з іменами односельців, які загинули на фронтах Другої світової війни. Навколо чистота, біля Вічного вогню – штучні квіти.

Жителі села Покровське пам’ятають своє минуле, віддають данину шани воїнам-визволителям, солдатам Великої Перемоги, які ціною свого життя завоювали мир на землі, надали нам можливість жити під мирним небом. Пам`ятають у селі  й  Ігоря Гребінця, учасника АТО, який загинув на Донбасі у боях за територіальну цілісність і незалежність України.

Вшанували наших земляків і ми…



Людмила АРМАН,

фото авторки