До Великодня залишаються лічені години. І сьогодні в суботу - саме час спланувати пасхальне меню та приготувати паски. Щоб ви не втрачали дорогоцінний час у пошуках потрібного рецепту приготування цього найважливішого атрибуту свята Великодня, ми зібрали для вас в цій добірці найцікавіші рецепти сирних пасок і пасок з тіста, які вдаються завжди.
Інгредієнти:
яйця – 15 шт. +
15 жовтків,
цукор – 3
склянки,
сметана –
розтоплене масло
–
дріжджі –
молоко – 500 мл,
борошно –
родзинки – 1
склянка,
ванілін.
Спосіб приготування:
Збити яйця та жовтки з цукром. Додати сметану та масло. Дріжджі розвести в теплому молоці, додати борошно та місити поки не почне відставати від рук. Далі всипати родзинки, ванілін та вимішати. Залишити тісто в теплому місці, щоб підійшло. Коли тісто підніметься, викласти його у змащені маслом форми (заповнювати потрібно на третину) та залишити «рости». Коли підійде до половини форми – ставити пектись. Випікати за температури 180 близько години.
Сирна паска
Інгредієнти:
домашній сир –
вершкове масло –
жовтки – 6 шт.
цукор – 2 склянки
ванілін, лимонна цедра за смаком
Спосіб приготування:
Перетріть ретельно сир через сито. Якщо у вас надто рідкий сир – загорніть його в марлю та покладіть на декілька годин під прес.
Розітріть масло, цукор та жовтки. Додайте їх до сиру та ретельно перемішайте. Додайте ванілін, лимонну цедру за смаком.
Викладіть отриману масу у форму. Накрийте марлею та поставте під прес у холодне місце на 6-8 годин.
Паска з халвою
Інгредієнти:
борошно –
молоко – 150 мл,
вершки (33–36 %)
– 100 мл,
жовтки – 3 шт.,
яйце – 1 шт.,
цукор –
цукор ванільний –
лимон – 1 шт.,
халва –
родзинки темні –
1 склянка,
сіль –
масло –
дріжджі свіжі –
Спосіб приготування:
Розтерти дріжджі
з цукром, теплими вершками та 4 ст. л. борошна. Поставити опару в тепле місце
на 30 хвилин. Збити жовтки, яйце та молоко і додати їх до тіста. Натерти цедру
лимона, додати розкришену халву. Поступово ввести просіяне борошно та вимісити
тісто. Додати родзинки та розтоплене масло й залишити «рости» на 2 години. Далі
тісто знов перемішати та розкласти в форми (заповнювати на третину), змащені
маслом. Залишити паски підходити (десь на півтори години), змастити яйцем та
поставити в духовку. Випікати за температури 190℃ близько 45 хвилин.
Гарбузова паска
Інгредієнти:
дріжджі свіжі –
молоко – 1
склянка,
сметана – 1
склянка,
масло –
цукор –
родзинки – 1
склянка,
пюре гарбузове –
1 склянка,
жовтки – 5 шт.,
цукати
апельсинові – 1 склянка,
цукор ванільний –
цедра апельсина,
цедра лимона – 0,5 ч.л.
сіль – 0,5 ч. л.,
прянощі – 1 ч.
л.,
картопля (варена)
– 1 шт.,
крупа манна – 1
склянка,
борошно –
Спосіб приготування:
У теплому молоці
розчинити дріжджі, ½ склянки борошна та
Паска подільська
Інгредієнти:
борошно – 7 склянок,
вершки – 2 склянки,
молоко – 1 склянка,
дріжджі –
яйце – 1 шт.,
жовтки – 4 шт.,
цукор – 2 склянки,
розтоплене масло – ½ склянки.
Спосіб
приготування:
Масло змішати з вершками, додати борошно, розведені в молоці дріжджі та яйце. Гарно змішати та поставити підходити. Потім ввести розтерті набіло жовтки з цукром та вимісити з рештою борошна. Залишити ще на 2 години, потім знов вимісити, щоб відставало від рук. Розкласти тісто у форми (їх слід змастити смальцем або маргарином) до половини та залишити «рости». Поставити в духовку та випікати за температури 180℃ близько години. Готові паски прикрасити помадкою.
Ще більше рецептів пасок за цим посиланням