субота, 1 травня 2021 р.

Готуємо Великодні Паски

 До  Великодня залишаються лічені години. І сьогодні в суботу  - саме час спланувати пасхальне меню та приготувати  паски. Щоб ви не втрачали дорогоцінний час у пошуках потрібного рецепту приготування цього найважливішого атрибуту свята Великодня, ми  зібрали для вас в цій  добірці найцікавіші рецепти сирних пасок і пасок з тіста, які вдаються завжди.

 Паска традиційна

Інгредієнти:


яйця – 15 шт. + 15 жовтків,

цукор – 3 склянки,

сметана – 0,5 л,

розтоплене масло – 500 г,

дріжджі – 200 г,

молоко – 500 мл,

борошно – 1 кг,

родзинки – 1 склянка,

ванілін.

Спосіб приготування:

Збити яйця та жовтки з цукром. Додати сметану та масло. Дріжджі розвести в теплому молоці, додати борошно та місити поки не почне відставати від рук. Далі всипати родзинки, ванілін та вимішати. Залишити тісто в теплому місці, щоб підійшло. Коли тісто підніметься, викласти його у змащені маслом форми (заповнювати потрібно на третину) та залишити «рости». Коли підійде до половини форми – ставити пектись. Випікати за температури 180 близько години.

 

Сирна паска


Інгредієнти:

домашній сир – 1 кг

вершкове масло – 400 г

жовтки – 6 шт.

цукор – 2 склянки

ванілін, лимонна цедра за смаком

Спосіб приготування:

Перетріть ретельно сир через сито. Якщо у вас надто рідкий сир – загорніть його в марлю та покладіть на декілька годин під прес.

Розітріть масло, цукор та жовтки. Додайте їх до сиру та ретельно перемішайте. Додайте ванілін, лимонну цедру за смаком.

Викладіть отриману масу у форму. Накрийте марлею та поставте під прес у холодне місце на 6-8 годин.

 

Паска з халвою

Інгредієнти:


борошно – 500 г,

молоко – 150 мл,

вершки (33–36 %) – 100 мл,

жовтки – 3 шт.,

яйце – 1 шт.,

цукор – 125 г,

цукор ванільний – 20 г,

лимон – 1 шт.,

халва – 100 г,

родзинки темні – 1 склянка,

сіль – 1 г,

масло – 100 г,

дріжджі свіжі – 30 г.

Спосіб приготування:

Розтерти дріжджі з цукром, теплими вершками та 4 ст. л. борошна. Поставити опару в тепле місце на 30 хвилин. Збити жовтки, яйце та молоко і додати їх до тіста. Натерти цедру лимона, додати розкришену халву. Поступово ввести просіяне борошно та вимісити тісто. Додати родзинки та розтоплене масло й залишити «рости» на 2 години. Далі тісто знов перемішати та розкласти в форми (заповнювати на третину), змащені маслом. Залишити паски підходити (десь на півтори години), змастити яйцем та поставити в духовку. Випікати за температури 190℃ близько 45 хвилин.

 

Гарбузова паска


Інгредієнти:

дріжджі свіжі – 50 г,

молоко – 1 склянка,

сметана – 1 склянка,

масло – 200 г,

цукор – 200 г,

родзинки – 1 склянка,

пюре гарбузове – 1 склянка,

жовтки – 5 шт.,

цукати апельсинові – 1 склянка,

цукор ванільний – 20 г,

цедра апельсина, цедра лимона – 0,5 ч.л.

сіль – 0,5 ч. л.,

прянощі – 1 ч. л.,

картопля (варена) – 1 шт.,

крупа манна – 1 склянка,

борошно – 1 кг.

Спосіб приготування:

У теплому молоці розчинити дріжджі, ½ склянки борошна та 100 г цукру. Поставити опару в тепле місце на 30 хвилин. Додати цукор, сметану, манку, жовтки, гарбузове пюре та борошно, розтерте з маслом на крихту, сіль, родзинки, цукати та прянощі (кардамон, гвоздика тощо, або ж інші, які вам до смаку), а також потерту варену картоплину (щоб паска довше не черствіла). Все ретельно перемішати та залишити на 1,5 години підходити. Тісто викласти у змащені форми (заповнювати на третину), залишити на 45 хвилин «рости». Випікати за температури 180℃ близько години.


Паска подільська

Інгредієнти:


борошно – 7 склянок,

вершки – 2 склянки,

молоко – 1 склянка,

дріжджі – 50 г,

яйце – 1 шт.,

жовтки – 4 шт.,

цукор – 2 склянки,

розтоплене масло – ½ склянки.

Спосіб приготування:

Масло змішати з вершками, додати борошно, розведені в молоці дріжджі та яйце. Гарно змішати та поставити підходити. Потім ввести розтерті набіло жовтки з цукром та вимісити з рештою борошна. Залишити ще на 2 години, потім знов вимісити, щоб відставало від рук. Розкласти тісто у форми (їх слід змастити смальцем або маргарином) до половини та залишити «рости». Поставити в духовку та випікати за температури 180℃ близько години. Готові паски прикрасити помадкою.

Ще більше рецептів пасок за цим посиланням

Паски, які вдаються завжди