На календарі
найспекотніший місяць літа. І коли на вулиці яскраво світить сонце, хочеться
чогось прохолодного та освіжаючого. Ми підготували добірку смачних літніх холодних страв, які допоможуть вам пережити
спеку. До того ж ці страви ще й дуже корисні. Тож зберігайте ці рецепти, готуйте з нами, і смачного вам літа!
Інгредієнти:
квас –
варене м’ясо –
свіжий огірок –
3-4 шт.;
картопля – 4 шт.;
яйця – 4 шт.;
сметана – пів
склянки;
зелена цибуля –
10-
кріп –
петрушка –
сіль – ½ ч. л.;
цукор – ¼ ч. л.;
гірчиця – ½ ч. л.
Спосіб приготування:
Приготуйте
заздалегідь квас, бо магазинний для такої страви не підійде. Для цього можна
придбати спеціальний концентрат і слідкувати за інструкцією на упаковці
(банці). Зазвичай для приготування свого квасу потрібні сухі дріжджі та
пластикові пляшки для бродіння.
Яйця та картоплю
відварити, можна навіть в одній каструлі. Коли вони зваряться, опустити у
холодну воду на півхвилини, аби яйця і картоплю було легше очистити. Нарізати
все кубиками. Відварене м’ясо також треба нарізати, втім не вздовж, а впоперек
м’ясних волокон. Нарізати огірки дрібними кубиками. Подрібнити кріп та
петрушку.
Зелену цибулю порізати, а потім розтерти з сіллю поки з неї
не піде сік.
Яйця, картоплю,
огірки та м’ясо змішати в одній посудині. Додати туди сметану і знову перемішати.
Залити все це
квасом, додати зелень, за смаком - гірчицю та цукор, перемішати.
Подавати
охолодженим.
Холодник
Інгредієнти:
середній буряк –
1 шт.;
огірки – 3 шт.;
яйця – 2 шт.;
картопля – 3 шт.;
кріп –
петрушка –
зелена цибуля –
кефір – 1л;
холодна кип’ячена
вода –
Спосіб приготування:
Буряк відварити,
остудити і натерти на великій тертці. Яйця відварити і порізати кружальцями. Картоплю
відварити у мундирах, очистити і порізати кубиками.
Дрібно нарізати
огірки та зелень.
Перемішати всі
інгредієнти в каструлі, посолити і залити кефіром, попередньо розведеним з
водою. Перед подачею охолодити.
Холодний літній борщ
Інгредієнти:
буряк - 4 шт.
хлібний квас - 1
ст.
щавель - 1 пучок
картопля - 1 шт.
гірчиця - 1 ст.
л.
мікс салатів -
сіль, перець - за
смаком
Спосіб
приготування:
Очищений молодий
буряк нарізати невеликими шматками і вичавити з нього сік. Додати в буряковий
фреш хлібний квас і сіль. За бажанням можна додати ще трохи кефіру або сиворотки.
Змішати овочі в окремій мисці. Крупно нарізати листя салату і щавель без
стебел. Можна додати і іншу зелень. Змішати овочі, заправити спеціями за
смаком.
У кожну тарілку,
в якій буде подаватися холодний борщ, викласти на дно по ложці солодкої
гірчиці. Додати овочі, зелень і залити все сумішшю бурякового фрешу і квасу.
Торт-морозиво з ягодами
Інгредієнти:
Для бісквіту:
яйця – 2 шт.
борошно –
цукор –
Для морозива:
цукрова пудра –
вершки 35%
жирності – 550 мл.
йогурт – 250 мл.
Спосіб приготування:
Приготувати
класичний бісквіт. Відокремити білки від жовтків. Жовтки трохи збити. Білки
збити міксером, поступово додаючи цукор, у стійку піну. Не припиняючи збивати,
додати жовтки. Додати борошно й ложкою акуратно перемішати знизу догори.
Викласти тісто у
змащену маслом форму, випікати 30 хв. Остудити. Збити міксером вершки із
цукровою пудрою у крем, додати йогурт і ще раз збити. У роз’ємну форму викласти
на бісквіт крем і будь-які ягоди. Покласти в морозилку на 40-60 хвилин.
Морозиво домашнє
Інгредієнти:
вершки 33% жирності - 350 мл
молоко - 250 мл
цукор -
жовтки яєчні - 3 шт.
ванілін - за смаком
жовтки розтерти з цукром та ваніліном.
Молоко довести до кипіння і зняти з вогню. Акуратно ввести у молоко жовткову масу, перемішати. Поставити на найменший вогонь і, збиваючи, довести до загустіння (важливо не закип’ятити).
Масу охолодити до кімнатної температури. Охолоджені вершки збити до стійких піків. Ввести у вершки остиглу молочно-жовткову масу. Добре перемішати. Викласти в форми й відправити домашній пломбір у морозильну камеру.
Через годину дістати, перемішати міксером і відправити домашнє морозиво назад у морозильник до повного застигання.
Після цього прикрасити домашнє морозиво на свій смак і можна подавати