субота, 31 липня 2021 р.

Освіжаючі страви спекотного літа

 

На календарі найспекотніший місяць літа. І коли на вулиці яскраво світить сонце, хочеться чогось прохолодного та освіжаючого. Ми  підготували добірку смачних літніх холодних страв, які допоможуть вам пережити спеку. До того ж ці страви ще й дуже корисні. Тож зберігайте ці рецепти, готуйте з нами, і смачного вам літа!

 Окрошка

Інгредієнти: 


квас – 1,5 л;

варене м’ясо – 300 г;

свіжий огірок – 3-4 шт.;

картопля – 4 шт.;

яйця – 4 шт.;

сметана – пів склянки;

зелена цибуля – 10-15 г;

кріп – 10 г;

петрушка – 10 г;

сіль – ½ ч. л.;

цукор – ¼ ч. л.;

гірчиця – ½ ч. л.

 Спосіб приготування:

Приготуйте заздалегідь квас, бо магазинний для такої страви не підійде. Для цього можна придбати спеціальний концентрат і слідкувати за інструкцією на упаковці (банці). Зазвичай для приготування свого квасу потрібні сухі дріжджі та пластикові пляшки для бродіння.

Яйця та картоплю відварити, можна навіть в одній каструлі. Коли вони зваряться, опустити у холодну воду на півхвилини, аби яйця і картоплю було легше очистити. Нарізати все кубиками. Відварене м’ясо також треба нарізати, втім не вздовж, а впоперек м’ясних волокон. Нарізати огірки дрібними кубиками. Подрібнити кріп та петрушку.

Зелену цибулю  порізати, а потім розтерти з сіллю поки з неї не піде сік.

Яйця, картоплю, огірки та м’ясо змішати в одній посудині. Додати туди сметану і знову перемішати.

Залити все це квасом, додати зелень, за смаком - гірчицю та цукор, перемішати.

Подавати охолодженим.

 

Холодник


 Інгредієнти:

середній буряк – 1 шт.;

огірки – 3 шт.;

яйця – 2 шт.;

картопля – 3 шт.;

кріп – 10 г;

петрушка – 10 г;

зелена цибуля – 10 г;

кефір – 1л;

холодна кип’ячена вода – 1 л.

 Спосіб приготування:

Буряк відварити, остудити і натерти на великій тертці. Яйця відварити і порізати кружальцями. Картоплю відварити у мундирах, очистити і порізати кубиками.

Дрібно нарізати огірки та зелень.

Перемішати всі інгредієнти в каструлі, посолити і залити кефіром, попередньо розведеним з водою. Перед подачею охолодити.

 

Холодний літній борщ

Інгредієнти:


буряк - 4 шт.

хлібний квас - 1 ст.

щавель - 1 пучок

картопля - 1 шт.

гірчиця - 1 ст. л.

мікс салатів - 80 г

сіль, перець - за смаком

Спосіб приготування:

Очищений молодий буряк нарізати невеликими шматками і вичавити з нього сік. Додати в буряковий фреш хлібний квас і сіль. За бажанням можна додати ще трохи кефіру або сиворотки. Змішати овочі в окремій мисці. Крупно нарізати листя салату і щавель без стебел. Можна додати і іншу зелень. Змішати овочі, заправити спеціями за смаком.

У кожну тарілку, в якій буде подаватися холодний борщ, викласти на дно по ложці солодкої гірчиці. Додати овочі, зелень і залити все сумішшю бурякового фрешу і квасу.

 

 Торт-морозиво з ягодами


Інгредієнти:

Для бісквіту:

яйця – 2 шт.

борошно – 50 г.

цукор – 60 г.

Для морозива:

цукрова пудра – 70 г.

вершки 35% жирності – 550 мл.

йогурт – 250 мл.

 Спосіб приготування:

Приготувати класичний бісквіт. Відокремити білки від жовтків. Жовтки трохи збити. Білки збити міксером, поступово додаючи цукор, у стійку піну. Не припиняючи збивати, додати жовтки. Додати борошно й ложкою акуратно перемішати знизу догори.

Викласти тісто у змащену маслом форму, випікати 30 хв. Остудити. Збити міксером вершки із цукровою пудрою у крем, додати йогурт і ще раз збити. У роз’ємну форму викласти на бісквіт крем і будь-які ягоди. Покласти в морозилку на 40-60 хвилин.

 

 Морозиво домашнє

Інгредієнти:


вершки 33% жирності - 350 мл

молоко - 250 мл

цукор - 100 г

жовтки яєчні - 3 шт.

ванілін - за смаком

жовтки розтерти з цукром та ваніліном.

 Спосіб приготування:

Молоко довести до кипіння і зняти з вогню. Акуратно ввести у молоко жовткову масу, перемішати. Поставити на найменший вогонь і, збиваючи, довести до загустіння (важливо не закип’ятити).

Масу охолодити до кімнатної температури. Охолоджені вершки збити до стійких піків. Ввести у вершки остиглу молочно-жовткову масу. Добре перемішати. Викласти в форми й відправити домашній пломбір у морозильну камеру.

Через годину дістати, перемішати міксером і відправити домашнє морозиво назад у морозильник до повного застигання.

Після цього прикрасити домашнє морозиво на свій смак і можна подавати