Аджика – це надзвичайно смачна пастоподібна маса, яка складається з овочів та спецій. У зв’язку з тим, що вона виникла надзвичайно давно, наразі існує безліч варіантів приготування цього соусу. Аджика за нашими рецептами виходить смачною та ароматною. Приготувавши її, ви з великим задоволенням відкриватимете баночку цього соусу взимку.
Інгредієнти:
помідори –
болгарський
перець –
корінь хрону –
300 гр.
очищені зубці
часнику – 1 склянка.
перець гострий
– 5 шт.
сіль;
олія та цукор за
бажанням.
Спосіб приготування:
Помідори вимити і
скласти в миску. Почистити часник і перець, а гострий перець залишити з
насінням і перегородками, нічого не видаляти. Вимити коріння хрону, почистити.
Пропустити через
м’ясорубку всі підготовлені овочі. Щоб перемолоти корені хрону, потрібно на
м’ясорубку одягнути цупкий поліетиленовий пакет, зав’язати його міцно, щоб не
залишалося щілин. Перемелений хрін буде падати в пакет, що вбереже ваші очі і
ніс від сильного печіння.
Всі овочі
помістити в одну велику миску, додати сіль, цукор, олію за смаком, як слід
розмішати. Проварити 1,5 години.
Готову суміш
розкласти по банках, закатати кришками.
Інгредієнти:
помідори -
баклажан -
болгарський
перець -
яблука -
2,
цибуля -
гострий перець - 1-2 шт.
часник - 3-5 гол.
олія - 500 мл.
цукор -
сіль - 3 ст. л.
оцет - 200 мл.
Спосіб приготування:
Спочатку потрібно помити помідори, баклажани, кисло солодкі яблука. Після цього вирізаємоти з кожного томату, баклажана та яблука плодоніжку. Усю м’якоть пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері, з’єднати все в одній ємності. У ємність також додаэмо перемелений перець та цибулю. Ретельно перемішати всі інгредієнти.
В отриману масу всипати цукор та сіль, а також влити рафіновану рослинну олію без запаху. Усе перемішати і поставити на плиту. Варити масу з моменту закипання 30-50 хвилин. Залежно від того, яку консистенцію аджики ви хочете отримати.
Почистити часник та перець чилі. Подрібнити ці два компоненти в блендері або ж пропустити їх через м’ясорубку. Приблизно за 5 хвилин до готовності аджику додати подрібнені часник та перець. Усе ретельно перемішати.
За хвилину до готовності в аджику влити оцет. Знову все перемішати. Відправити аджику у стерилізовані в духовці банки, які накрити пропареними кип’ятком кришками.
Аджику можна зберігати у прохолодному приміщенні, а можна
також і відразу її вживати.
Аджика з горіхами
Інгредієнти:
гострий перець –
часник – 300 гр.
волоські горіхи –
200 гр.
зелень кінзи – 70
гр.
зелень петрушки –
70 гр.
сіль – 150 гр.
мелений коріандр
– 10 гр.
Спосіб
приготування:
Перед тим, як
приготувати таку домашню аджику, зелень потрібно вимити, обсушити, дуже дрібно
порізати. Перець почистити від насіння. Подрібнити в блендері часник, горіхи і
перець. Додати порізану зелень, мелений коріандр і сіль, ретельно перемішати.
Залишити при кімнатній температурі на 3 дні, щодня перемішувати. Аджику
розкласти в сухі стерилізовані банки. Зберігати в холодильнику.
Інгредієнти:
гострий перець –
болгарський
перець – 500 гр.
часник – 15 гр.
олія – 60 мл.
сіль – 10 гр.
Спосіб приготування:
Стручки перцю ретельно вимити, обсушити, викласти на змащене олією деко. Запікати в розігрітій до 180°С духовці протягом 20-30 хв, потім дати охолонути, почистити від шкірки і насіння, розтерти в однорідну масу. Додати сіль, пропущений через прес часник, влити олію, ретельно перемішати. Приправу розкласти в стерилізовані банки, зберігати в холодильнику.
Аджика «Кавказька»
Інгредієнти:
гострий перець –
часник – 500 гр.
зелень кінзи,
кропу, базиліка – 70 гр.
сіль – 50 гр.
коріандр – 5 гр.
Спосіб
приготування:
Для цього рецепта
однієї з найсмачніших аджик, перець, часник і зелень потрібно пропустити через
м’ясорубку або подрібнити в блендері. Коріандр просмажити на сухій сковороді і
перемолоти в кавомолці. З’єднати з подрібненою масою, додати сіль, перемішати.
Аджику розкласти в сухі банки. Зберігати в прохолодному місці.