суботу, 25 грудня 2021 р.

Експресивність, дзвінкий колорит виставки самобутніх майстрів Токмаччини

 У Токмацькому міському краєзнавчому музеї в рамках  тематичних культурно-мистецьких заходів , присвячених Новому року та Різдву, відкрито оновлену виставку  живопису та декоративно-прикладного мистецтва.

 Її відкриває стенд з вишитим бісером герб України ( робота вишивальниці Ніни Тур), карта Запорізької області і панно, на якому господарі щиро  зустрічають гостей Токмаччини ( роботи із солоного тіста Анни Орел). 






Тут представлені петриківський розпис Юлії Ігнатової, ляльки-мотанки Наталії Кузьменко, вироби із глини Любові Володіної, вишиті бісером картини Тетяни Коржик, живопис Ірини Рогової.












В експозиції представлені понад 200  робіт різних жанрів і стилів. Тут  презентовано  твори живопису,  пейзажі, портрети, натюрморти  Заслуженого художника України Валентина Рекуненка, художників Михайла Пузанова , Миколи Антипенка,  флористика Ірини Рогової, в’язання Таїси Леот`євої, бісероплетіння Олени Главчевої, вишивка Олени Костюк, Ніни Тур, Анни  Батюк та Ірини Валової.








Привертають увагу експресивністю та дзвінким колоритом краєвиди рідного краю Івана Дикого ,  а також етнографічні та біблейські мотиви в його творах. Окрім живопису Іван Дмитрович  представив лозоплетіння, різьбу по дереву, продемонструвавши чудове володіння не тільки пензлем, але й різцем. 





Нікого не залишають байдужими вироби з металу майстрів художньої ковки токмачанина Станіслава Височина ( кошик з трояндами, підсвічники, квіти)  і Сергія Ященка з Молочанська, який подарував в експозицію музею  власноруч виготовлені унікальні облаштунки і холодною зброю стародавніх воїнів - шолом вікінга з кольчугою, секіру – бойову сокиру з двома лезами скандинавського воїна і моргенштерн – «ранкова зірка» - холодна зброя у вигляді металевої кульки з шипами.






Усі роботи виставки майстрів живопису і декоративно-прикладного мистецтва, що проводиться з метою  збереження багатої матеріальної культурної спадщини нашого рідного краю, викликають особисто у мене ( і впевнена -  у відвідувачів) щире здивування своєю вишуканістю та елегантністю, вродженим відчуттям краси  та гармонії.

Висловлюю щиру вдячність  учасницям творчого об`єднання «Натхнення» міського Будинку культури, майстриням та митцям за участь у виставці, за те, що попри всі негаразди і проблеми сьогодення вони зберігають   народні художні промисли Токмачиини, продовжують працювати і  радувати нас своїми творами. 

Людмила АРМАН,

Михайло АРМАН, фото