неділя, 19 серпня 2018 р.

Як токмачани Яблучний Спас відзначали


19 серпня в церковних  храмах Токмаччини відсвяткували одне з 12-ти найважливіших церковних свят - Преображення Господнє, або Яблучний Спас.
У Токмаку, у Свято-Успенському соборі після святкової служби настоятель храму і благочинний церков Токмацького благочиння отец Микола окропив прихожан святою водою та здійснив освячення кошиків, що принесли до храмів токмачани з плодами нового врожаю ( яблуками, виноградом, грушами, сливами, персиками та ін.).




Опісля локацією свята Яблучного спаса став міський сквер. Тут був розгорнутий святковий ярмарок, присвячений Спасу та Дню пасічника. Різноманітною випічкою з фруктовою начинкою, смачними яблучками  порадували токмачан учні та майстер Ольга Самочернова з Багатопрофільного центру професійної освіти. 

Голова Асоціації пасічників  Єдуард Яковенко пропонував токмачанам різноманітні сорти меду, цілющі смаколики на основі меду та продукцію бджільництва. На ярмарку продавалися фрукти, вироби народних майстрів та багато всього.



Окрасою заходу став виступ юного акордеоніста Влада Грицуна, який збирає кошти на новий акордеон з виборною системою  і поїздку на міжнародний конкурс в Італію. 
До вподоби людям стала і святкова програма «Прийшов Спас – яблучко припас» з іграми, конкурсами, призами, виступами творчих колективів міського Будинку культури ( народного хору «Таврійські зорі», жіночого вокального ансамблю «Горлиця», чоловічого гурту «Байдак») та солістів-вокалістів Ольги Санець і Валерія  Шаповала, Віталія Шкуропата, Людмили та Дмитра Осколкових).



Для селян свято Преображення Господнього або Яблучний Спас символізувало закінчення жнив та завершення літа. Від Спаса наші предки починали готуватися до зими, тому й нині у нас на Токмаччині кажуть:
- Прийшов Спас, тримай рукавиці про запас!
Людмила АРМАН,фото