суботу, 16 лютого 2019 р.

Пекучим болем і донині відлунює Афганістан


15 лютого у  Токмаку вшанували учасників бойових дій на території інших держав та відзначили 30-річчя виведення радянських військ із Афганістану.
З нагоди ювілейної дати закінчення останньої війни, яку вів Радянський Союз, у Токмаку, біля пам`ятного знаку – мовчазний Камертон - відбувся мітинг-реквієм. Його учасники - керівники міста та району, ветерани війни та праці, учасники бойових дій на території інших держав, представники учнівської молоді та громадськості, у скорботі схилили голови перед світлою пам’яттю наших земляків, які віддали своє життя у мирний для держави час. 


У своїх виступах голова територіальної організації Союз ветеранів Афганістану Віталій Лалабеков, міський голова Токмака Ігор Котелевський,  голова Токмацької районної державної адміністрації Выктор Дудукалов, заступник військового комісара, учасник АТО Анатолій Побережник  наголошували, що вже немає країни, яка б мала нести відповідальність за тисячі смертей і скалічених доль на  війні в Афганістані, проте є пам'ять,наша пам'ять. Вона   не вмирає в серцях воїнів – інтернаціоналістів, які пройшли через пекельне горнило афганської  війни. Живе у віршах і піснях воїнів-афганців. Пекучим болем віддає у родинах, в чиї  будинки у період 1979-1989 років увірвалася страшна звістка : « Ваш син загинув , виконуючи інтернаціональний обов’язок …».

Мама загиблого в Афганістані токмачанина Юрія Кащука

 Афганська війна перетерла у своїх жорнах і забрала життя 14453 солдатів і офіцерів радянської армії, серед них -   11 жителів Токмака, Молочанська і сіл району. Це: Іван Головешко, Володимир Івашко, Юрій Кащук, Анатолій Пітула, Юрій Сапальов, Олександр Сачко, Сергій Сидоренко, Володимир Ткалич, Сергій Шумейко, Дмитро Юрченко, Анатолій Яковлєв. .Всі вони посмертно нагороджені орденом Червоної зірки.
Присутні на мітингу хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих в Афганістані земляків, тих, хто поліг в афганських ущелинах, хто не долюбив, не домріяв, не доспівав, не дожив. 
А ще за мить на кам’яні брили пам’ятного знаку лягли червоні гвоздики. Ветерани-афганці провели традиційний обряд - поділилися із загиблими фронтовими 100 грамами і сигаретами.



А Вічний вогонь - символ вічної пам`яті про загиблих в Афганістані земляків - запалити забули?

Жителі Токмаччини, які виконували інтернаціональний обов`язок на війні в Афганістані та інших країнах

Людмила АРМАН
Михайло АРМАН,фото