субота, 30 березня 2019 р.

Такі смачнючі пісні страви


Для тих, хто продовжує  поститися чи просто перейшов на «легшу та здорову їжу», ми   пропонуємо урізноманітнити свій раціон харчування. Овочі та фрукти, цитрусові і сухофрукти, крупи і каші.  У піст цей гастрономічний набір – може створити неймовірно смачні вітамінні страви, рецепти яких ми подаємо нижче.

 Італійський салат «Панцанелла»
Інгредієнти:
помідор - 1 шт
хліб - 100 г. (бажано черствий)
оливки - 1,5 ст.л.
олія - 2-3 ст.л.
цибуля фіолетова - 1/2 шт
оцет - 1 ст.л.
сіль, мелений перець за смаком
Спосіб приготування
Хліб нарізати невеликими шматочками. Оцет розбавити в невеликій кількості води. Розмочити хліб. Після цього віджати його. Викласти на деко і підсушити в духовці, при невисокій температурі. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Помідор подрібнити кубиками. З’єднати хліб, цибулю, помідор. Додати оливки (або маслини). Заправити олією, посолити, поперчити. Перемішати. У салат «Панцанелла»  можна додати за смаком селеру, огірки, базилік, часник. 

Паштет із квасолі з кунжутом
Інгредієнти
біла суха квасоля - 150 г
цибуля – 1 шт
олія - 50 г 
 кунжут- 50 г
часник - 2 зубці
сіль - 0,5 ч. ложки 
лимон- 0,5 шт
 лаваш, млинці для налисників або грінки.
 Спосіб приготування
Квасолю намочити на кілька годин або на ніч, бажано кілька разів змінити воду.
Варити квасолю до м’якості близько 1,5 год. Цибулю подрібнити та обсмажити на олії, , додати до звареної квасолі. Подрібнити блендером, додати змелений у кавомолці кунжут, трохи олії, щоб утворилася густа, але пластична паста, насамкінець – додати перетертий з сіллю часник і сік половини лимона, усе ретельно вимішати.
Паштет намазати на лаваш або налисник, скрутити рулетом і порізати навскоси на скибки, або паштет намазати на скибки хліба чи грінки.

Грибна солянка
Інгредієнти

гриби свіжі - 500 г.
цибуля -1 шт.
морква - 1 шт.
огірки мариновані - 2 шт.
томатна паста -2 ст. л.
борошно -1 ст. л.
лавровий лист, сіль, перець
маслини -10 шт
Спосіб приготування:
Порізати гриби, обсмажити на сковорідці і викласти у каструлю. Порізати цибулю кубиками, моркву натерти на великій тертці. Налити в сковорідку олії, викласти цибулю порізану і смажити помішуючи 2 хвилини. Потім додати моркву і смажити усе разом 2-3 хвилини. Додати томатну пасту, борошно, долити трішки води і все перемішати. Тушкувати 2 хвилини.
Порізати мариновані огірки кубиками, додати до овочів, помішати і тушкувати ще 3 хвилини. Викласти овочі в каструлю до грибів. Маслини порізати кружечками і теж висипати у каструлю. Залити все 2 літрами окропу, посолити, поперчити, кинути лавровий лист і варити на малому вогні 7-10 хвилин. Перед подачею на стіл грибну солянку в тарілці посипати свіжою зеленню і покласти скибочку лимону. Також за смаком можна додати пісний майонез.

Пісні вівсяні котлети
Інгредієнти
вівсяна крупа - 1,5-2 стакани
картопля - 1 шт.
морква - 1 шт.
цибуля - 1 шт.
перець, сіль  за смаком
панірувальні сухарі 
Спосіб приготування:
Зварити середньої густоти вівсяну кашу. Каструлю зняти з вогню, залишити щоб охолоджувалась. Тим часом почистити цибулю, дрібно порізати. Картоплю та моркву почистити і натерти на велику тертку. Додати в каструлю цибулю, моркву та картоплю, гарно перемішати з вівсянкою. В тарілку висипати панірувальні сухарі. Змочити руки холодною водою і зробити котлети. Змащуємо кожну котлету в панірувальних сухарях і обсмажуємо на сковорідці з додавання олії. Смажити з обох сторін до золотистого кольору. Після смаження пісні вівсяні котлети подавати до столу зі смачним кисло-солодким соусом з помідорів.