Цвітна капуста —.містить дуже мало калорій (всього 30
калорій на 100 г
продукту), при цьому за вмістом корисних речовин вона перевершує всі інші види
капусти.
У цвітній капусті містяться вітаміни С, А, РР, вітаміни групи В. З мікроелементів у
цвітній капусті є корисний для кісток кальцій, необхідний для гарного настрою
магній, фосфор, залізо, натрій, калій та інші. Крім того, в цвітній капусті
міститься клітковина, білки та корисні вуглеводи.
Цвітна капуста - це доступний за ціною, дуже смачний і
надзвичайно корисний овоч, про який ми часто незаслужено забуваємо. Тож сьогодні ми підібрали для
вас рецепти смачних і корисних страв з цвітної капусти, якими ви можете урізноманітнити своє повсякденне меню.
Фарширована цвітна
капуста
Інгредієнти
цвітна капуста - 1
головка
мясний фарш -300
г
майонез - 2 ст. ложки
твердий сир - 100
г
сіль, спеції за смаком
Спосіб приготування
Покласти головку цвітної капусти в киплячу воду і варити
хвилин 15. Охолодити, перекласти на
деко. М’ясний фарш посолити, додати
спеції за смаком.
Нафарширувати капусту фаршем між суцвіттями. Змазати капусту майонезом і посипати
тертим сиром. Запікати в розігрітій
до 200 градусів духовці 30 хвилин.
Цвітна капуста у фритюрі
Інгредієнти
цвітна капуста - 1 кг ,
яйця – 2 шт,
борошно - 100 г ,
біле вино сухе - 50
мл,
чорний мелений перець за смаком
сіль за смаком,
олія - 0,5 л
Спосіб приготування
Цвітну капусту помийте і розберіть на суцвіття. Проваріть їх у підсоленій воді
протягом 3 хвилин. Потім злийте воду і остудіть
капусту.
Приготуйте
кляр. Розбовтайся яйця, додайте вино, борошно, трохи солі і
чорний перець. Добре перемішайте.
Миску з отриманим рідким тістом
накрийте серветкою і залиште на 20-30 хвилин.
У фритюрниці (або каструлі) розігрійте олію до кипіння. По черзі кожне суцвіття
капусти окуніть у кляр і обсмажте у фритюрі протягом 2-3 хвилин до
золотистого кольору.
Готову капусту дістаньте шумівкою з олії і викладіть на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Готову капусту можна подати як самостійне
блюдо з часниково-майонезним соусом, так і з гарніром, наприклад, з картопляним
пюре.
Котлети з цвітної капусти з сиром
Інгредієнти
цвітна
капуста – 1 кг
борошно - 1,5
склянки
твердий сир - 250 г панірувальні сухарі - 0,5 склянки
петрушка, кріп
яйця – 3 шт
сіль, чорний перець — за смаком
Спосіб приготування
Цвітну капусту розділіть на суцвіття, відваріть на
маленькому вогні 15-20 хвилин, відкиньте на друшляк і залиште охолоджуватися.
Коли капуста охолоне, розімніть її виделкою або подрібніть у м'ясорубці. Додайте яйця, панірувальні
сухарі, сіль і перець, перемішайте. Твердий сир натріть на тертці, зелень
подрібніть. Додайте в капусту сир і зелень, знову перемішайте. З отриманої маси
руками сформуйте котлетки, обваляйте їх у борошні та підсмажте на олії.
Подавайте котлети з цвітної капусти зі сметаною або турецьким йогуртом.