субота, 25 травня 2019 р.

Смакота із цвітної капусти



Цвітна капуста —.містить дуже мало калорій (всього 30 калорій на 100 г продукту), при цьому за вмістом корисних речовин вона перевершує всі інші види капусти.
У цвітній капусті містяться вітаміни С,  А, РР, вітаміни групи В. З мікроелементів у цвітній капусті є корисний для кісток кальцій, необхідний для гарного настрою магній, фосфор, залізо, натрій, калій та інші. Крім того, в цвітній капусті міститься клітковина, білки та корисні вуглеводи.
Цвітна капуста - це доступний за ціною, дуже смачний і надзвичайно корисний овоч, про який ми часто незаслужено забуваємо. Тож сьогодні ми підібрали для вас  рецепти смачних і корисних страв  з цвітної капусти, якими ви можете  урізноманітнити своє повсякденне меню.

Фарширована цвітна капуста

Інгредієнти
цвітна капуста - 1 головка 
мясний фарш -300 г 
 майонез - 2 ст. ложки 
твердий сир - 100 г 
 сіль, спеції за смаком
 Спосіб приготування
Покласти головку цвітної капусти в киплячу воду і варити хвилин 15. Охолодити, перекласти на деко. М’ясний фарш посолити, додати спеції за смаком.
Нафарширувати капусту фаршем між суцвіттями. Змазати капусту майонезом і посипати тертим сиром. Запікати в розігрітій до 200 градусів духовці 30 хвилин.

Цвітна капуста у фритюрі
Інгредієнти

цвітна капуста - 1 кг,
яйця – 2 шт,
борошно - 100 г,
біле вино сухе - 50 мл,
чорний мелений перець за смаком
сіль за смаком,
олія - 0,5 л
Спосіб приготування
Цвітну капусту помийте  і розберіть на суцвіття. Проваріть їх у підсоленій воді
протягом 3 хвилин. Потім злийте воду і остудіть капусту.
Приготуйте кляр. Розбовтайся яйця, додайте вино, борошно, трохи солі і чорний перець. Добре перемішайте. Миску з отриманим рідким тістом накрийте серветкою і залиште на 20-30 хвилин.
У фритюрниці (або каструлі) розігрійте олію до кипіння. По черзі кожне суцвіття капусти окуніть у  кляр і обсмажте у фритюрі протягом 2-3 хвилин до золотистого кольору.
Готову капусту дістаньте  шумівкою з олії  і викладіть на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Готову капусту можна подати як самостійне блюдо з часниково-майонезним соусом, так і з гарніром, наприклад, з картопляним пюре.

Котлети з цвітної капусти з сиром

Інгредієнти
цвітна капуста – 1 кг
борошно - 1,5 склянки
твердий сир - 250 г панірувальні сухарі - 0,5 склянки
петрушка,  кріп
 яйця – 3 шт
сіль,  чорний перець — за смаком
Спосіб приготування
Цвітну капусту розділіть на суцвіття, відваріть на маленькому вогні 15-20 хвилин, відкиньте на друшляк і залиште охолоджуватися. Коли капуста охолоне, розімніть її виделкою або подрібніть у м'ясорубці. Додайте яйця, панірувальні сухарі, сіль і перець, перемішайте. Твердий сир натріть на тертці, зелень подрібніть. Додайте в капусту сир і зелень, знову перемішайте. З отриманої маси руками сформуйте котлетки, обваляйте їх у борошні та підсмажте на олії. Подавайте котлети з цвітної капусти зі сметаною або турецьким йогуртом.