неділя, 19 травня 2019 р.

Знову травень, знову нашестя кліщів


З приходом теплої погоди в Україні, і в нашому місті відбувається нашестя кліщів-переносників багатьох вірусних захворювань.
Під час прогулянок на свіжому повітрі або на природі жертвами кровопивців  стають і дорослі, і діти. Щоб  зменшити ризик неприємної зустрічі з небезпечними кровожерами допоможе дотримання елементарних правил: одягати на природу  максимально закритий одяг ( сорочки з довгим рукавом, штани,  а не шорти,  на голову – головний убір) та користуватися спреями для захисту від укусів комах і кліщів.
Якщо ви все ж таки підчепили кліща, спробуйте обережно, щоб не роздавити, витягнути його, повільно розкручуючи в одну сторону.

І обов’язково завезіть кліща  в лабораторію, так як ці кровопивці можуть бути небезпечними, бо є переносниками багатьох вірусних захворювань, та можуть заразити людину такою небезпечною хворобою, як хвороба Лайма.
Відзначимо, перші прояви хвороби Лайма дуже схожі на симптоми звичайного грипу: лихоманка, підвищена температура, загальна слабкість, біль у суглобах. Тому при укусі кліща звертатися до медиків слід обов’язково, щоб уникнути розвитку небезпечної хвороби.
Адже якщо на неї махнути рукою, вона може викликати ускладнення і з боку центральної нервової системи, і з боку серцево- судинної системи.