суботу, 21 вересня 2019 р.

«Вогняна квітка»: краса та міць ковальства


Сьогодні, 21 вересня у Токмаку, на головній площі міста  відбувся  фестиваль ковальської майстерності «Вогняна квітка»,  приурочений до Дня міста Токмака.  Його організаторами стали  міська та обласна влада, майстер ковальського мистецтва Олександр Ракшевський.
Захід виявився видовищним і став, без перебільшення,  найбільшою культурно-мистецькою  подією року, бо  поєднав у собі красу та міць ковальства, виступи артистів, незабутні враження та сувеніри.





У ІІ фестивалі ковальської майстерності «Вогняна квітка» взяли  участь ковалі, провідні майстри ковальського ремесла, емальєри, художники та скульптори по металу, ковалі-любителі та народні майстри з  міст Запоріжжя, Мелітополя, Марганця, Сум, Полтави,  Миргородського району Полтавської області та м. Токмака.
Їх щиросердно привітали міський голова Токмака Ігор Котелевський та секретар міської ради Олександр Чуб. Мер висловив вдячність майстру ковальського мистецтва Олександру Ракшевському за ініціативу проведення у нашому місті фестивалю, що вже став доброю традицією.
Він бажав ковалям творчого натхнення, а токмачанам – здоровя, віри у завтрашньому дні, а нашому місту – процвітання і розвитку.
Токмачани та гості нашого міста , які завітали  на фестиваль «Вогняна квітка», змогли  не лише подивитися на роботу ковалів, а й спробувати себе у цій професії. 




Всі учасники-ковалі під час фестивалю долучилися до виготовлення авторських елементів до металевої скульптури «Жінка з лірою», що була  урочисто презентована і подарована нашому місту в День його 235-річчя. 

Як повідомив Олександр Ракшевський, ця скульптура виконана в техніці класичного кування і  буде  прикрашати  Токмак біля дитячої музичної школи.
Секретар міської ради олександр Чуб і представник КУ «Обласний методичний центр» Руслан Дячук вручили ковалям-учасникам фестивалю Подяки і пам’ятні статуетки. 


Подяки за організацію і бездоганне проведення фестивалю також вручені начальнику міського відділу культури Олені Корж, заступнику директора міського Будинку культури Олені Сєріковій і завідуючій сектором міського краєзнавчого музею Юлії Довженок.


Під час фестивалю також відбулися  виступи солістів, фольклорних, танцювальних та хорових колективів міського Будинку культури, юних музикантів дитячої музичної школи, Центру професійно-технічної освіти та ін..
Людмила АРМАН
Михайло АРМАН,
фото авторські