четвер, 3 жовтня 2019 р.

За здоров`ям у Молочанськ, в райлікарню селяни тепер не їдуть


Обурливо, але факт:  Молочанська районна лікарня не отримала Ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики і з 28 вересня більше  не має права лікувати жителів Молочанська і навколишніх сіл, не має права видавати людям  лікарняні листи, виписувати спец рецепти для онкохворих та  робити забір  аналізів.


"Обличчя" Молочанської районної лікарні

Звістка про це миттю облетіла район і обурені селяни почали виливати весь свій гнів на… районну владу і  депутатів Токмацької районної ради. Масла у вогонь невдоволення підливали злі язики, які розповсюджували чутки, що нібито депутати районної ради зробили це навмисно, щоб  закрити районну лікарню.
Але це зовсім не так. Насправді, як з`ясували депутати, все це сталося через блідо-голубу безвідповідальність головного лікаря Молочанської районної лікарні Віталія Коваля. Саме  він, перебуваючи у відпустці, доручив справу оформлення ліцензії особі, яка його підміняла. А та віддала з лікарняної «кишені» 10 тисяч гривень за роботу ( оформлення ліцензії), яку не зробили.
- Хай не думає, що якщо вона звільнилася – це звільнить її від відповідальності, - заявила депутат Токмацької районної ради Людмила Будовська. І висловила пропозицію звернутися до правоохоронних органів із заявою розібратися: де ділися гроші районної лікарні за невиконану роботу з оформлення Ліцензії лікарні на провадження господарської діяльності з медичної практики.
Заступник голови райдержадміністрації Олена Шпак повідомила, що ще 11 вересня Токмацька РДА відповідним  листом попередила головного лікаря  Молочанської  районної  лікарні про те, що у разі відсутності у мед закладу ліцензії райдержадміністрація вимушена буде припинити фінансування лікарні за рахунок медичної субвенції, що виділяється з Державного бюджету на надані жителям Токмаччини  медичні послуги. Враховуючи важливість і соціальну значимість проблеми, головного лікаря Віталія Коваля просили дати відповідь до 21 вересня. Але відповіді не дочекалися ні 21 вересня, ні 27-го.
- Чому?- допитувалися у головного лікаря депутати, а той мовчки пожимав плечима. Не зміг він відповісти і на запитання щодо посадового розпису лікарні, скільки там працює лікарів пенсійного віку .
Тому обурені депутати і в їх числі заступник голови районної ради Валерія Матвієнко запропонували головному лікарю Молочанської районної лікарні, у якого вже була догана,  написати заяву про звільнення.
- Розраховуйтеся і віддайте гроші , які віддали за роботу, що не зробили, - додала депутат районної ради Людмила Будовська.
З головнийм лікарем зрозуміло і не зрозуміло. А от що робити далі? Як бути людям, жителям Молочанська і навколишніх сіл?
Ті,хто потребує стаціонарного лікування, можуть  звертатися за медичною допомогою до Токмацької багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування. Тим, кому потрібно лише зробити крапельниці чи уколи, готові прийти на допомогу  керівниця і медсестра Центру первинної медико-санітарної допомоги, що розташований в одному приміщенні з районною лікарнею.
 Медпрацівникам райлікарні, які через чиєсь головотяпство залишилися без роботи, буде виплачуватися компенсація як за вимушений простій у розмірі 60 відсотків від окладу до тих пір поки районна лікарня не отримає ліцензію.
До речі, весь пакет документів за участі спеціалістів районної ради і райдержадміністрації, вже подано до Міністерства охорони здоров`я. Залишилося чекати. Скільки? На це запитання головний лікар знову знизав плечами і додав, що для отримання ліцензії на медичну практику лікувальний заклад повинен відповідати вимогам Національної служби здоров`я, повинен мати не менше чотирьох лікарів ( а їх у Молочанської районної лікарні немає), і повинен мати пристойну матеріальну базу , сучасне медичне обладнання. А воно у Молочанської районної лікарні є?
Людмила АРМАН,
Дарина КАВУН,фото