Сезон гарбуза у розпалі. Тож ми продовжуємо друкувати добірки рецептів смачних і корисних страв з такого доступного усім нам продукту як гарбуз. Спробуйте приготувати цю смакоту, не пожалкуєте.
Гарбузово-печінковий паштет «Пеньок»
Інгредієнти
куряча печінка - 0,5 кг,
гарбуз - 150 г,
айва - 1 шт.,
цибуля - 2 шт.,
олія - 50 г,
червоне вино - 50 г,
сіль, суміш перців за смаком.
Спосіб
приготування
На олії підсмажити цибулю до злегка золотистого кольору.
Додати натерті на крупній тертці айву і гарбуз. Добре протушкувати. Печінку
порізати і відварити у
невеликій кількості підсоленої води з цілою головкою цибулі, перцем горошком і
лавровим листом. Пропустити через м’ясорубку печінку і підсмажену гарбузово-айвову
масу. Додати м’яке масло, вино, спеції і ретельно перемішати.
Сформувати з паштету «пеньок» з корінням і сучками. З гарбуза вирізати сокиру, вершковим
маслом намалювати кільця . Прикріпити до пенька «гриби-опеньки». Для «опеньок»
збити 1 яйце з 1 ст. ложкою сметани, 1 ч. ложкою борошна, 0,5 ст. ложок
гарбузового пюре. Капати крапельки цієї суміші на розігріту сковороду.
Подавати, прикрасивши порізаною зеленню.
Гарбузові галушки
Інгредієнти
сир - 250
г.
Яйце - 1
шт.
м’якоть гарбуза -
200 г.
сіль, перець за смаком
борошно - 100
г.
Спосіб
приготування
Сир розтерти з яйцем, посолити і поперчити. Гарбуз дрібно
нарізати і запекти в духовці до м’якості або зварити. Розім’яти в пюре.
Поєднати гарбуз із сиром.
Додати в суміш борошно, замісити тісто. Сформувати з тіста «ковбаску», нарізати її на шматочки ( галушки) . Відварити в киплячій воді 5
хв. Подавати з маслом та сметаною.
Пиріг «Гарбузовий манник»
Інгредієнти
гарбуз (тертий на дрібній тертці) - 2 склянки,
кефір - 250 мл,
цукор - 1,5 склянки,
манна крупа - 1,5 склянки,
розпушувач тіста - 1,5 ч. ложки,
лимон - 1 шт.,
вода - 0,5 склянки,
кокосова стружка - 40 г.
Спосіб
приготування
Гарбуз натріть на дрібній тертці і змішайте з 0,5 склянки
цукру, манкою, розпушувачем, кефіром і лимонною цедрою. Швидко перемішайте.
Викладіть тісто у форму, змащену олією. Випікайте в
розігрітій до 180 °С духовці 40-45 хвилин. Готовність перевірте зубочисткою.
Приготуйте сироп. Змішайте воду, 1 склянка цукру і лимонний
сік, доведіть до кипіння і варіть 3 хвилини, остудіть. Готовий пиріг залийте
гарячим сиропом і посипте кокосовою стружкою.
Запечений в духовці
гарбуз з медом
Гарбуз- 1 кг
мед- 100 гр
горіхи – 100 гр
прованські трави - за смаком.
Спосіб приготування:
Наріжте гарбуз скибочками разом зі шкіркою, викладіть на
деко і запікайте в духовці при температурі 200 ° С до м'якості. Не знімаючи
скибочки з дека, змастіть їх з одного
боку медом і прованськими травами і поставте в духовку ще на 5 хвилин до
утворення золотистого кольору. Вийміть готові гарбузові скибочки, знову
змастіть медом і посипте горіхами.
Гарбузово-апельсинове
варення
Інгредієнти
Гарбуз - 2 кг
Цукор - 1,7 кг
Апельсини - 2
шт.
Лимони - 2
шт.
Спосіб приготування
Гарбуз почистити від шкірки,
нарізати акуратними кубиками. Лимон очищаємо від зерен, дрібно нарізаємо
прямо з цедрою. Апельсин обов’язково очищаємо від шкірки і насіння, і також
дрібно нарізаємо. Шматочки гарбуза, лимона і апельсина з’єднуємо, і засипаємо
цукром. Залишаємо на всю ніч. Потім
ставимо на вогонь і починаємо варити. Зазвичай на це йде хвилин 30 або 40.
Потім варення закриваємо в
простерилізовані банки. Перевертаємо їх і
укутуємо. Нехай вони постоять так годин 10 або 12 до повного охолодження.