субота, 16 листопада 2019 р.

Смакота з лимоном


Лимон прийшов до нас з далекої Індії. Незважаючи на те, що лимон дуже кислий, на шлунок він впливає прямо протилежним чином, знижуючи кислотність. Шкірка лимона має сильну антисептичну дію, прискорюючи загоєння ран. Лимон підвищує еластичність кровоносних судин, зменшує ризик тромбоутворення.  Він є найсильнішим профілактичним засобом проти інсультів та інфарктів. Лимон здатний знищувати найрізноманітніші віруси, підвищити захисні сили організму, значно зміцнити імунітет. Вітаміни групи В наділяють лимон властивостями боротися з безсонням, депресією, лупою і прищами. Крім порятунку від сезонних епідемій застуди та грипу вітамін С, що міститься в лимоні, допомагає позбутися і запобігти появі ранніх зморшок.
Курка, запечена з лимоном

Інгредієнти
курка - 1,8-2 кг,
лимон (великий) - 1 шт.,
шинка - 8 шматочків,
часник - 3-4 зубці,
вершкове масло - 100 г,
чебрець - 0,5-1 ст. ложки,
морська сіль
чорний мелений перець за смаком.
Спосіб приготування
Вимиту і обсушену курку зсередини і зовні натріть перцем і сіллю. Пальцями обережно підніміть шкіру на грудці у курки, так, щоб утворилася «кишеня».Зніміть шкірку з лимона і дрібно поріжте її. Дрібно наріжте шинку. Змішайте цедру, шинку, подрібнений часник, чебрець і розм’якшене вершкове масло.  2/3 маси, що вийшла розподіліть в «кишені» на грудці у курки. На стегнах курки зробіть надрізи і вкладіть туди залишки маси.Розріжте навпіл очищений лимон і покладіть усередину курки. Зв’яжіть ніжки, крильця підігніть під тушку. Поставте курку в нагріту до 200 °С духовку на 1 годину 15 хвилин.


Спагеті з лимоном і м’ятою
Інгредієнти
спагеті - 400 г,
лимони -2 шт.,
м'ята -10 листочків,
часник - 4-5 зубців,
оливкова олія -4 ст. ложки,
сіль і чорний мелений перець за смаком.
Спосіб приготування
Відваріть спагеті у підсоленій воді. З лимонів зніміть цедру. Половину цедри подрібніть. З лимонів вичавіть сік. Крупно поріжте листочки м’яти. Подрібніть часник.На холодну сковороду влийте олію, покладіть часник, м’яту і не подрібнену цедру лимона. Готуйте, помішуючи на середньому вогні 5 хвилин.У сковороду влийте лимонний сік, зменшіть вогонь до мінімуму і готуйте 10 хвилин, не допускаючи кипіння соусу. Посоліть і поперчіть. Варені спагеті відкиньте на друшляк і викладіть в сковороду з соусом. Перемішайте і готуйте на слабкому вогні 5-7 хвилин.Готові спагеті розкладіть по тарілках, посипте подрібненою цедрою і прикрасьте м’ятою.

Лимонні мафіни
Інгредієнти

борошно - 375 г,
розпушувач - 1,5 ч. ложки,
цукор - 200 г,
лимон - 1 шт.,
яйця - 2 шт.,
вершкове масло - 90 г,
молоко -  1 склянка
Спосіб приготування
Змішайте борошно, цукор, розпушувач і терту цедру лимона. У центрі зробіть заглиблення.Розтопіть вершкове масло. З лимона видавіть сік, перелийте в мірну склянку і відміряйте його кількість. Це потрібно для того, щоб знати скільки молока нам знадобиться. У цілому, рідини повинно вийти 250 мл. Змішайте масло, сік і яйця. Влийте потрібну кількість молока. Вилийте рідину в заглиблення і розмішайте ложкою до однорідної маси.Викладіть тісто у формочки і випікайте при температурі 210 °С приблизно 20 хвилин.
Лимонно-м`ятний джем
Інгредієнти
лимони - 3 шт
м'ята -  1 пучок
цукор
Спосіб приготування
З лимонів зняти цедру, видавити сік, і додати в нього рівну кількість цукру. Одну гілочку м’яти відкласти, з решти обірвати  листя, злегка подавити їх у ступці і додати до лимонного соку. Залишити на годину-дві.
Сік процідити, додати цедру, довести до кипіння і варити на маленькому вогні, періодично помішуючи, до густоти. Листочки м’яти з залишеної гілочки тонко порізати і підмішати в джем, коли той трошки охолоне. Розлити у стерилізовані банки.

Домашній лікер «Лимончелло»
Інгредієнти

лимон - 5 шт.
харчовий  спирт (95 %) - 200 мл,
цукор - 250 г,
вода - 400 мл.
Спосіб приготування
Лимони добре помийте, потім зніміть з них цедру. Залийте цедру спиртом, щільно закрийте кришкою і поставте настоюватися у темне прохолодне місце на 8-10 днів. Кожен день струшуйте настоянку. Через 8-10 днів приготуйте сироп. Воду доведіть до кипіння, додайте цукор, добре розмішайте до повного розчинення. Остудіть сироп. Спиртову настоянку процідіть і додайте в сироп. Щільно закрийте кришкою і настоюйте в темному прохолодному місці ще 5 днів. Готовий лікер зберігайте в холодильнику.