понеділок, 16 грудня 2019 р.

Професія журналіст. Юні журналісти Токмака вчилися ремеслу репортера


21 грудня у Токмаку відбудеться прямий ефір Молодіжного Токмацького телебачення. Це молодіжний проект , молодіжна ідея, що  знайшла підтримку міського голови Ігоря Котелевського  і реалізується Центром розвитку та підтримки молодіжних ініціатив ( керівник, депутат Токмацької міської ради Владислав Мікша). 
21 грудня юнакам і дівчатам потрібно буде презентувати глядачам свій проект і видати аудиторії  якісний інформаційний продукт.
- Молодь "горить" ідеєю. Ми хочемо створити у Токмаку молодіжне телебачення і показати, що наше місто хоч і має статус депресивного, але не є таким по суті, адже тут вирує життя, проводяться різноманітні заходи, реалізуються цікаві проекти, у тому числі й молодіжні, - розповіла начальниця пересувного відділення поштового зв`язку і на громадських засадах - волонтерка та активна учасниця Центру  розвитку та підтримки молодіжних ініціатив Леся Моренець.
– Щоб інформувати токмачан про всі ці події, розповідати чим живе молодь Токмака,  ми хочемо створити телеканал МТБ,  але нам бракує знань з  основ журналістики, діти хочуть знати  як правильно написати інформацію, як створити відеосюжет. Ви, як досвідчений журналіст,  допоможіть нам,  будь ласка,  проведіть для юних журналістів майстер-клас, - з таким проханням пані Леся звернулася до головної редакторки газети «Таврія», члена правління Запорізької обласної організації Національної спілки журналістів України Людмили Арман.
І не дивлячись на її завантаженість (  по суботах пані Арман для старшокласників міста Молочанська проводить заняття у «Школі молодого журналіста»), отримала згоду.
15 грудня Людмила Арман провела майстер-клас «Професія журналіст» для молоді Центру розвитку та підтримки молодіжних ініціатив. Вона розповіла юнакам і дівчатам   про професію журналіста, про чорно робочого редакції – репортера, який завжди перебуває у гущі подій і по гарячих слідах готує новини для ЗМІ.





А ще розповіла і на прикладі газети «Таврія» показала  як  будувати інформацію,  яких правил і журналістських стандартів треба дотримуватися при написанні статті.

Під час практичного завдання юні журналісти вчилися редагувати і писати замітку про подію що стосувалася створення молодіжної ради, придумали її складові – рубрику, заголовок і лід, по правилу перевернутої піраміди «нанизували» фактами боді (корпус)  інформації.



Під час другої частини майстер-класу Людмила Арман розповіла присутнім про трансформацію друкованих ЗМІ і газети «Таврія», зокрема, як в редакції застосовують цифрові технології та просувають свій продукт в інтернеті, як знімають відео репортажі і в закодованому вигляді розміщують їх в газеті та ін.. Надзвичайно цікавим  виявилося практичне завдання, під час якого юні журналісти виступили у ролі телеведучих і у записі перед професійною камерою презентували свої канали на платформі YouTube.
А потім змогли побачити свої виступи зі сторонни, та головне – навчилися як правильно триматися в кадрі, чим і як зацікавити глядачів каналу.






 - Це все було не тільки цікаво, але й дуже весело. Молодь Центру розвитку та підтримки молодіжних ініціатив загорілася виступом Людмили Арман та з нетерпінням чекає наступної зустрічі, - написала учасниця майстер-класу, 10-класниця ЗОШ №6 Аміна Хайдарова.
Керівник Центру розвитку та підтримки молодіжних ініціатив, депутат Токмацької міської ради Влад Мікша та організатор заходу Леся Моренець висловили подяку Людмилі Арман за цікавий та змістовний майстер-клас. І разом з дівчатами та юнаками  оплесками зустріли новину з перших вуст,  що газета «Таврія»  готова допомагати юним журналістам у реалізації їхньої ідеї.




Михайло АРМАН,
фото автора
Висловлюю щиру вдячність Владу Мікші і Лесі Моренець за запрошення, міському голові Токмака Ігорю Котелевському – за приміщення надане  в міській раді для проведення майстер-класу,  директорці централізованої бібліотечної системи м.Токмака Марині Таран за обладнання, що допомагало мені доповнювати свої розповіді кольоровими слайдами, а журналісту Михайлу Арману подяка  за слайди і фото заходу.
Людмила Арман