неділя, 9 травня 2021 р.

Проводи. Радониця 2021: головні традиції поминання покійних

 У вівторок другого тижня після Великодня ми будемо відзначати  день поминання покійних — Радоницю, Радуницю. У 2021 році Радониця випадає на 11 травня.

 Про традиції цього дня, як прийнято поминати покійних, що можна робити на кладовищі в цей день, а що заборонено,  розповість «Токмацька порадниця» у цій публікації.




Радониця: значення  свята

Назва Радониця, або Радуниця, має докорінно слово «радість». Це радість про воскресіння Христа, якою в цей день живі діляться з покійними. Інші назви свята – Проводи, Гробки, Батьківський день.

На Радоницю віряни не мають бути у жалобі та сумувати, адже християнське вчення говорить, що за померлих треба радіти.

Сенс Радониці в тому, щоб розділити з покійними радість майбутнього Воскресіння. У  цей день не треба  й тужити. Навпаки, потрібно згадувати найсвітліші моменти з життя покійних родичів. Поминальний день Радониця – це свято вічного життя і перемоги життя над смертю.

За церковними правилами, у Великий четвер перед Великоднем у храмах перестають співати літію за померлих. Перший день, коли її знову співають припадає саме на Радоницю, яку відзначають у вівторок Фоминого тижня.

Що варто робити

Радониця – це Великдень для покійних. Саме на Радуницю існує звичай святкування Пасхи на могилах покійних, куди приносять фарбовані яйця, випічку, цукерки та інші пасхальні страви, де звершується поминальна трапеза і частина страв віддається бідним на помин душі.

На Радоницю необхідно йти  на цвинтар, щоб відвідати покійних, принести на могили квіти і частування. Прибирання на могилах проводять заздалегідь, за кілька днів, а в день Радониці приходять тільки пом'янути і покласти або посадити квіти. На могилі прийнято залишати паски, крашанки, цукерки. У день Радониці роздають частування і знайомим,  і незнайомим і просять поминати своїх покійних родичів зі словами «Пом'яни раба божого…».

Але насамперед потрібно з ранку піти в церкву і поставити свічки за упокій душі, помолитися і послухати заупокійну літургію. За церковними канонами, молитва набагато важливіше, ніж застілля.

Що не можна робити

Церква застерігає від того, щоб нести на кладовище штучні квіти і вінки, це не має нічого спільного ні з релігійними традиціями, ні з шануванням померлих, а тільки завдає шкоди навколишньому середовищу.

У вузькому колі друзів і рідних проводять поминальну трапезу, скромну, без надмірностей і спиртних напоїв.

Особливо небажано випивати на території кладовища.

Вагітні жінки і маленькі діти не ходять на цвинтар у поминальний день, краще повести їх в церкву на службу.

Не можна сваритися, лихословити, адже Радониця - церковне свято.

У Батьківський день  не можна працювати на городі чи дачі. Перш потрібно навести порядок на могилах, а потім вже забиратися в городі, тоді літо буде врожайним.

У цілому, Радониця – це не траурний день. У наших предків слов'ян це було свято зустрічі весни, гулянь, коли душі предків просили про гарний урожай і віддавали данину їх пам'яті.

Батьківські дні в 2021 році

Крім Радониці у церковному календарі є й інші поминальні дні.

Зокрема:

Вселенська поминальна субота (м`ясопустная) - 6 березня 2021 року

субота Великого посту - 27 березня 2021 року

субота Великого посту - 3 квітня 2021 року

субота Великого посту - 10 квітня 2021 року

Поминання покійних воїнів - 9 травня 2021 року

Радониця - 11 травня 2021 роки (9-й день після Великодня)

Троїцька поминальна субота - 20 червня 2021 року

Дмитріївська поминальна субота - 6 листопада 2021 року.