пʼятницю, 27 грудня 2019 р.

Зняти питання продажу землі з порядку денного!

Заборонити кредити МВФ. Досить заганяти наших дітей та онуків у кабалу! Досить ролей! Ці і не тільки прохання і вимоги  линули з вуст аграріїв під час їхнього надзвичайно емоційного діалогу зі "Слугами народу".
Через масові протести Верховна Рада України відклала скасування мораторію на продаж землі. На який термін? Як бачать ринок землі в Україні вітчизняні сільгоспвиробники, фермери та одноосібники? З якими лімітами? Відповіді на ці запитання  з перших вуст аграріїв намагалися почути глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія та народна депутатка України Юлія Яцик під час зустрічі, що 25 грудня відбулася у Василівці.
Не дивлячись на святковий день, на зустріч зі «Слугами народу» з`їхалися аграрії та  представники громад з усієї Запорізької області, у тому числі і Токмацького району. У складі токмацької делегації були керівник районної організації Аграрної партії України, депутат районної ради Сергій Катречко, фермер і депутат райради  Олег Кузнєцов, керівники фермерських господарств Володимир Безручко із села Солодка Балка та Іван Собецький з Молочанська, фермери-одноосібники із Новопрокопівки, Таврії, Садового. 





На зустрічі  людей було стільки, що зал засідань Василівської райдержадміністрації не зміг вмістити усіх бажаючих, багатьом довелося стояти і на «гальорці», і в дверях.
Діалог нардепів з виборцями розпочався  надто емоційний, що одразу відзначив Давид Арахамія. І у відповідь йому із зали пролунало:
- А не емоційні сьогодні вдома сидять!
Керівники фермерських господарств та  агрофірм,  фермери-одноосібники скаржилися на те, що вони неодноразово намагалися зустрітися зі своїми народними депутатами від ПП «Слуга народу» для того, щоб обговорити земельну реформу, але, на жаль, депутати на контакт не йдуть. Натомість, фермери Василівського, Кам'янсько-Дніпровського, Великобілозерського та Оріхівського районів наголошували на тому, що їхній представник у Верховній Раді - Юлія Яцик завжди відкрита до діалогу і  єдина  серед «Слуг народу» Запорізької області,  яка  виступає проти земельної реформи у запропонованому вигляді.  Виступи аграріїв були  різними, але всі сходилися в одному – у країні, де виявлені  масові  фальсифікації в Держгеокадастрі, де  процвітає корупція і  йде війна на Донбасі,  законопроект в тому вигляді, в якому він зараз є,  приймати не можна.







 Виступаючі пропонували  різноманітні правки до законопроекту щодо запровадження ринку землі,  але найголовніші  з них  озвучила народна депутатка від виборчого округу №79  Юлія Яцик. Вона запропонувала спочатку навести порядок в Геокадастрі, провести аудит земель і створити Державний банк землі. Перед відкриттям ринку землі необхідно передати державну землю об'єднаним територіальним громадам. Ринок землі вводити поетапно - спочатку для фізичних осіб на 2-3 роки, потім -  підготувати платформу  для юридичних осіб, і пряма заборона  для іноземців. Дрібним  і середнім  фермерам  дозволити купувати   максимум 500 гектар землі в одні руки. 


У свою чергу Давид Арахамія  заявив, що він почув фермерів, почув їхню думку та пропозиції щодо відкриття в Україні ринку землі  і донесе це все  до членів фракції «Слуга народу» та  Президента України Володимира Зеленського, які   будуть шукати компроміси.
Людмила АРМАН,
фото авторки