понеділок, 13 січня 2020 р.

Що приготувати на Старий Новий рік


Сьогодні, 13 січня ми  святкуємо Старий Новий рік, або Маланку, яка приходить на Щедрий вечір разом із Василем сповістити господарів про наступні урочистості та справити гостини, яке в народі так і називають - гостини Меланки.
 За традицією Щедрий вечір зустрічають за щедрим столом з 12 стравами, обов’язкові серед яких – щедра кутя та узвар. На Старий Новий рік в старі часи було прийнято готувати різноманітні й ситні страви, адже чим більше страв на столі, тим щедрішим мав бути новий  рік.
В голові столу, як і на Різдво, стояли кутя та узвар, вареники, на чільному місці - страви зі свинини (  холодець, копчене сало, смажена печінка,  домашня ковбаса - кров`янка). Наші предки вважали свиню символом родючості і достатку, та були впевнені, що тварина, яка риє завжди вперед, «пририє» в дім багатство і щастя. На святковому столі були також страви з яєць і сиру,  пироги та вареники з сиром, млинці.
 А от їсти птаха і рибу в новорічну ніч вважалося поганою прикметою, тому що щастя могло «відлетіти» або «упливти» з будинку .
 Ми підібрали для вас рецепти страв з українським колоритом на святкове застілля Щедрого вечора.

Щедра кутя
Інгредієнти: 
пшениця або рис – 400 г;
 мак – 200 г;
 волоські або лісові горіхи – 100 г;
 сухофрукти – 100 г;
 мед – 100 г;
 вершкове масло – 2-3 ст. л.

Спосіб приготування
 Пшеницю потрібно замочити на 1-2 години, після цього відварити до готовності. Пропорції зерна і води 1:2,5.  Мак залийте окропом на 15 хвилин, потім розітріть в ступці. Горіхи і улюблені сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив, інжир) дрібно наріжте кубиками. Всі інгредієнти змішайте.  Мед розчиніть у склянці теплої води або узварі та вилийте в кашу. Кутя не повинна бути рідкою, тому вам може знадобитися не вся медова вода. У самому кінці в кутю за бажанням додайте коньяк та ложку вершкового масла. Перед подачею добре перемішайте усі інгредієнти.

Вареники, запечені з грибами і сиром
Інгредієнти:
вареники – 0,5 кг 
гриби - 200-300 г грибів 
сметана – склянка
цибуля – 2 шт
масло вершкове – 100 г
твердий сир, сіль, перець.
Спосіб риготування:
Відварити вареники з картоплею в киплячій підсоленій воді до напівготовності (після того, як спливуть, вимкнути вогонь). Відкинути їх на друшляк. На дно горщиків для запікання покласти по шматочку вершкового масла, потім — вареники.
Приготувати соус: цибулю нарізати півкільцями й спасерувати на вершковому маслі до напівпрозорості. Додати гриби й смажити до золотавого кольору. Потім влити сметану, посолити й поперчити. Протушкувати все разом декілька хвилин. Горщики з варениками залити соусом. Зверху викласти по шматочку сира. Закрити кришками.
Запікати в духовці, розігрітій до 180-190ºС протягом 15-25 хвилин. 

Свинячий окіст з гірчичною скоринкою
Інгредієнти

окіст молодого поросяти - 2-2,5 кг,
цибуля - 1 шт.,
часник - 5 зубчиків,
розмарин - 3 гілочки,
густий томатний сік - 50 мл,
винний оцет - 2 ст. ложки,
дижонська гірчиця - 2 ст. ложки,
червоний гострий перець, сіль за смаком,
вишневий сироп - 50 мл,
бальзамічний оцет - 1 ст. ложка,
соєвий  соус - 1 ч. ложка.
Спосіб приготування
Окіст вимити, зачистити і при необхідності вимочити у холодній воді протягом 12 годин.
Приготувати маринад з дрібно нарізаної цибулі, подрібненого часнику, листочків розмарину, з додаванням густого томатного соку, винного оцту, солі, червоного і чорного перців. Соус повинен вийти густим, ним потрібно натерти окіст і маринувати від 6 до 12 годин.
Коли окіст промаринується, зробити надсічки на шкірці, знову покрити маринадом, гарненько загорнути його у фольгу і помістити в попередньо розігріту до 180-190 °С духовку. Запікати півтори години. Після цього вийняти з духовки, видалити шматочки цибулі та часнику з маринаду, щоб вони не підгоріли.
Підготувати суміш для глазурі. Змішати густий вишневий сироп з бальзамічним оцтом і соєвим змастити зверху кулінарним пензликом окіст. Перекласти окіст на чистий аркуш фольги і знову поставити в духовку на 15-20.хвилин.
Подавати найкраще з кислою капустою і моченими або запеченими яблуками.


Верещака (запечені свинячі ребра)
Інгредієнти:
 свинячі ребра – 400 г;
  білий  хліб200 г;
  сало – 50 г;
  цибуля – 2 шт;
 сіль,
чорний мелений перець,  спеції за смаком;
Інгредієнти для бурякового квасу:
  очищені буряки – 0,5 кг
 охолоджена кип’ячена вода – 1 л.
Спосіб приготування
 Заздалегідь приготуйте  буряковий квас. Для цього наріжте дрібно буряк та залийте його водою. Суміш поставте у тепле місце на 4-5 днів до появи кислуватого присмаку.
 Для приготування верещаки візьміть свинячі ребра, посоліть їх та поперчіть. За бажанням ви можете додати й інші спеції. Обсмажте їх у глибокій сковороді до скоринки. Додайте у сковороду 500 грамів бурякового квасу та поставте в духовку на 30 хвилин.
 Наріжте хліб дрібними кубиками, покладіть його в сковороду, де тушкується м’ясо, і залиште в духовці ще на п’ять хвилин. Наприкінці у верещаку додайте подрібнені й обсмажені цибулю й сало. Готову страву вийміть з духовки,  перед подачею на стіл  посипте зеленню.

Крученики зі свинини та грибами
Інгредієнти:

свинина ( філе) -  500 г

гриби -  400 г
цибулина – 1 шт;
 борошно – 3 ст.ложки;
 олія;
 спеції за смаком
 сіль за смаком.
Спосіб приготування
 М’ясо наріжте упоперек волокон шматками завтовшки приблизно 1 сантиметр, добре відбийте молоточком, посоліть і поперчіть. На сковорідці підсмажте цибулю, гриби та спеції. Відкладіть 2-3 ст. ложки готових грибів із начинки для тушкування кручеників.
 У кожен шматочок м’яса покладіть грибну начинку і загорніть рулетиком, акуратно підгортаючи краї, щоб із них не випадала начинка, і скріпіть зубочистками.
 Кожен рулетик обваляйте у борошні й обсмажте на олії з обох боків до утворення золотистої скоринки. Покладіть крученики в каструлю, пошарово перекладаючи рештою грибів із начинки, залийте водою (або бульйоном), так, щоб вона трохи покривала крученики, посоліть. Тушкуйте крученики під кришкою на повільному вогні приблизно 40-50 хвилин до повної готовності.
Подавайте до столу  з гарніром: картопляним пюре, овочами тощо.

«Торт»  з печінки
Інгредієнти
печінка – 500 г
 молоко –  250 мл
майонез – 300 г
 борошно – 200 г
часник - 6-8 зубчиків
 яйця – 4 шт
 цибуля – 3 шт
чорний перець, сіль
олія
Спосіб приготування
Разом з цибулею прокрутити печінку в м’ясорубці, влити молоко і олію,  вбити 3 яйця, всипати борошно, поперчити і посолити, перемішати тісто до однорідності. З приготовленої маси приготувати млинці, виливаючи тісто на сковороду ополоником і жарячи як звичайні млинці з двох боків. Змішати майонез і пропущений через прес часник. Складати млинці один на одного, змащуючи часниковим майонезом. Зверху оформити «торт» тертим на дрібній тертці вареним яйцем  і зеленню.


Узвар з родзинками та вишнею
Інгредієнти:
сушені яблука - 100 г;
 сушені груші - 100 г;
 чорнослив - 100 г;
 курага - 100 г;
 родзинки - 100 г;
 сушена вишня - 100 г;
 цукор - 100 г.

Спосіб приготування
 Залийте сухофрукти (  сушені груші, яблука, чорнослив, родзинки і вишні) водою і ретельно промийте їх.  У каструлю налийте воду (2-3 літри), доведіть до кипіння. У воду викладіть всі сухофрукти, доведіть до кипіння. Після цього зменшіть вогонь і варіть ще 15-20 хвилин під кришкою. За 5 хвилин до готовності додайте в каструлю цукор.
 Після цього зніміть узвар з вогню та дайте йому настоятись 12 годин. Перед подачею на стіл узвар варто процідити.