Сьогодні, 13 січня ми святкуємо Старий Новий рік, або Маланку, яка приходить на Щедрий вечір разом
із Василем сповістити господарів про наступні урочистості та справити гостини,
яке в народі так і називають - гостини Меланки.
За традицією Щедрий
вечір зустрічають за щедрим столом з 12 стравами, обов’язкові серед яких – щедра кутя та узвар. На Старий Новий рік в старі часи
було прийнято готувати різноманітні й ситні страви, адже чим більше страв на
столі, тим щедрішим мав бути новий рік.
В голові столу, як і на Різдво,
стояли кутя та узвар, вареники, на чільному місці - страви зі
свинини ( холодець, копчене сало,
смажена печінка, домашня ковбаса -
кров`янка). Наші предки вважали свиню символом родючості і достатку, та були
впевнені, що тварина, яка риє завжди вперед, «пририє» в дім багатство і щастя.
На святковому столі були також страви з яєць і сиру, пироги та вареники з сиром, млинці.
А от їсти птаха і
рибу в новорічну ніч вважалося поганою прикметою, тому що щастя могло
«відлетіти» або «упливти» з будинку .
Ми підібрали для вас
рецепти страв з українським
колоритом на святкове
застілля Щедрого вечора.
Щедра кутя
Інгредієнти:
пшениця або рис – мак –
волоські або лісові горіхи –
сухофрукти –
мед –
вершкове масло – 2-3 ст. л.
Спосіб приготування
Пшеницю потрібно
замочити на 1-2 години, після цього відварити до готовності. Пропорції зерна і
води 1:2,5. Мак залийте окропом на 15 хвилин, потім
розітріть в ступці. Горіхи і улюблені сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив,
інжир) дрібно наріжте кубиками. Всі інгредієнти змішайте. Мед
розчиніть у склянці теплої води або узварі та вилийте в кашу. Кутя не повинна
бути рідкою, тому вам може знадобитися не вся медова вода. У самому кінці в кутю за бажанням додайте
коньяк та ложку вершкового масла. Перед подачею добре перемішайте усі
інгредієнти.
Вареники, запечені з
грибами і сиром
Інгредієнти:
вареники – 0,5 кг
вареники – 0,5 кг
гриби - 200-300
г грибів
сметана – склянка
цибуля – 2 шт
масло вершкове – 100 г
твердий сир, сіль, перець.
Спосіб риготування:
Відварити вареники з картоплею в киплячій підсоленій воді до напівготовності (після того, як спливуть, вимкнути вогонь). Відкинути їх на друшляк. На дно горщиків для запікання покласти по шматочку вершкового масла, потім — вареники.
Відварити вареники з картоплею в киплячій підсоленій воді до напівготовності (після того, як спливуть, вимкнути вогонь). Відкинути їх на друшляк. На дно горщиків для запікання покласти по шматочку вершкового масла, потім — вареники.
Приготувати соус: цибулю нарізати півкільцями й
спасерувати на вершковому маслі до напівпрозорості. Додати гриби й смажити до золотавого кольору. Потім влити сметану, посолити й поперчити.
Протушкувати все разом декілька хвилин. Горщики
з варениками залити соусом. Зверху
викласти по шматочку сира. Закрити
кришками.
Запікати в духовці, розігрітій до 180-190ºС протягом 15-25
хвилин.
Свинячий окіст з гірчичною скоринкою
Інгредієнти
окіст молодого
поросяти - 2-2,5 кг ,
цибуля - 1 шт.,
часник - 5 зубчиків,
розмарин - 3 гілочки,
густий томатний
сік - 50 мл,
винний оцет - 2 ст. ложки,
дижонська гірчиця
- 2 ст. ложки,
червоний гострий перець, сіль за смаком,
вишневий сироп - 50 мл,
бальзамічний оцет - 1 ст. ложка,
соєвий соус - 1 ч. ложка.
Спосіб приготування
Окіст вимити, зачистити і при необхідності вимочити у
холодній воді протягом 12 годин.
Приготувати маринад з дрібно нарізаної цибулі, подрібненого
часнику, листочків розмарину, з додаванням густого томатного соку, винного оцту,
солі, червоного і чорного перців. Соус повинен вийти густим, ним потрібно
натерти окіст і маринувати від 6 до 12 годин.
Коли окіст промаринується, зробити надсічки на шкірці, знову
покрити маринадом, гарненько загорнути його у фольгу і помістити в попередньо
розігріту до 180-190 °С духовку. Запікати півтори години. Після цього вийняти з
духовки, видалити шматочки цибулі та часнику з маринаду, щоб вони не підгоріли.
Підготувати суміш для глазурі. Змішати густий вишневий сироп
з бальзамічним оцтом і соєвим змастити
зверху кулінарним пензликом окіст. Перекласти окіст на чистий аркуш фольги і
знову поставити в духовку на 15-20.хвилин.
Подавати найкраще з кислою капустою і моченими або
запеченими яблуками.
Верещака (запечені свинячі ребра)
Інгредієнти:
свинячі ребра –400 г ;
білий хліб –200
г ;
сало –50 г ;
цибуля – 2 шт;
сіль,
свинячі ребра –
білий хліб –
сало –
цибуля – 2 шт;
сіль,
чорний мелений
перець, спеції за смаком;
Інгредієнти для бурякового квасу:
очищені буряки –0,5 кг
охолоджена кип’ячена вода –1 л .
Інгредієнти для бурякового квасу:
очищені буряки –
охолоджена кип’ячена вода –
Спосіб приготування
Заздалегідь приготуйте буряковий квас. Для цього наріжте дрібно буряк
та залийте його водою. Суміш поставте
у тепле місце на 4-5 днів до появи кислуватого присмаку.
Для приготування
верещаки візьміть свинячі ребра, посоліть їх та поперчіть. За бажанням ви
можете додати й інші спеції. Обсмажте їх у глибокій сковороді до скоринки.
Додайте у сковороду 500 грамів бурякового квасу та поставте в духовку на 30
хвилин.
Наріжте хліб дрібними
кубиками, покладіть його в сковороду, де тушкується м’ясо, і залиште в духовці
ще на п’ять хвилин. Наприкінці у верещаку додайте подрібнені й обсмажені цибулю
й сало. Готову страву вийміть з духовки, перед подачею на стіл посипте зеленню.
Крученики зі свинини та грибами
Інгредієнти:
свинина ( філе) -
гриби - 400
г
цибулина – 1 шт;
борошно – 3 ст.ложки;
олія;
спеції за смаком
борошно – 3 ст.ложки;
олія;
спеції за смаком
сіль за смаком.
Спосіб приготування
М’ясо наріжте упоперек волокон шматками
завтовшки приблизно 1
сантиметр , добре відбийте молоточком, посоліть і
поперчіть. На сковорідці підсмажте цибулю, гриби та спеції. Відкладіть 2-3 ст.
ложки готових грибів із начинки для тушкування кручеників.
У кожен шматочок
м’яса покладіть грибну начинку і загорніть рулетиком, акуратно підгортаючи
краї, щоб із них не випадала начинка, і скріпіть зубочистками.
Кожен рулетик обваляйте
у борошні й обсмажте на олії з обох боків до утворення золотистої скоринки.
Покладіть крученики в каструлю, пошарово перекладаючи рештою грибів із начинки,
залийте водою (або бульйоном), так, щоб вона трохи покривала крученики,
посоліть. Тушкуйте крученики під кришкою на повільному вогні приблизно 40-50
хвилин до повної готовності.
Подавайте до
столу з гарніром: картопляним пюре, овочами тощо.
«Торт» з печінки
Інгредієнти
печінка – 500
г
молоко – 250 мл
майонез – 300
г
борошно – 200 г
часник - 6-8 зубчиків
яйця – 4 шт
цибуля – 3 шт
чорний перець, сіль
олія
Спосіб приготування
Разом з цибулею прокрутити печінку в м’ясорубці, влити
молоко і олію, вбити 3 яйця, всипати
борошно, поперчити і посолити, перемішати тісто до однорідності. З приготовленої
маси приготувати млинці, виливаючи тісто на сковороду ополоником і жарячи як
звичайні млинці з двох боків. Змішати майонез і пропущений через прес часник.
Складати млинці один на одного, змащуючи часниковим майонезом. Зверху оформити
«торт» тертим на дрібній тертці вареним яйцем
і зеленню.
Узвар з родзинками та
вишнею
Інгредієнти:
сушені яблука - сушені груші -
чорнослив -
курага -
родзинки -
сушена вишня -
цукор -
Спосіб приготування
Залийте сухофрукти ( сушені груші, яблука, чорнослив, родзинки і вишні)
водою і ретельно промийте їх. У каструлю
налийте воду (2-3 літри), доведіть до кипіння. У воду викладіть всі сухофрукти,
доведіть до кипіння. Після цього зменшіть вогонь і варіть ще 15-20 хвилин під
кришкою. За 5 хвилин до готовності додайте в каструлю цукор.
Після цього зніміть
узвар з вогню та дайте йому настоятись 12 годин. Перед подачею на стіл узвар
варто процідити.