неділю, 2 лютого 2020 р.

Токмачани мобілізують усі сили на «битву» за Токмак як центр району


Сьогодні окремі «Слуги народу» виступають проти того, щоб в Запорізькій області було 6 районів ( Токмацький з центром у Токмаку), намагаються усіляко пропихнути модель за якою Токмацький  район приєднають до Пологівського з райцентром нового району не у Токмаку – місті обласного підпорядкування,  а у Пологах з населенням менше, ніж у нашому місті.
Граючи їм на руку, вже й  окремі штрейБРЕХери в журналістиці втигли у своїх ЗМІ повідомити, що в області буде 5 районів, без Токмацького. Але це рішення не остаточне.
Тож у ці дні  влада міста і району, депутати, молодіжні і громадські активісти,небайдужі громадяни роблять все аби привернути увагу уряду і парламенту, керівництва області  до  проблеми, що склалася,  і звертаються до можновладців  із проханням підтримати модель адміністративно-територіального устрою області, що  передбачає створення в Запорізькій області шести районів з адміністративними центрами у  Запоріжжі, Бердянську, Енергодарі, Мелітополі, Токмаку та Пологах.

28 січня на позачерговій сесії депутати Токмацької районної ради прийняли  Звернення до Прем’єр-міністра України, Міністра розвитку громад та територій України, народного депутата України П. Мельника, голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, депутатів Запорізької обласної ради щодо адміністративно-територіального устрою Запорізької області.
Фото Наталії Дворницької


«Сьогодні в Україні свого завершення добігає реформа децентралізації.
Одним із пріоритетних напрямків подальшого впровадження реформи децентралізації є завершення формування базового (громади) та субрегіонального (райони) рівнів адміністративно-територіального устрою області.
Управлінням містобудування та архітектури Запорізької обласної державної адміністрації розроблено три варіанти моделей адміністративно-територіального устрою області. Перші два передбачають створення на території області п’яти районів: Запорізького, Бердянського, Мелітопольського, Енергодарського та Токмацького або Пологівського; третій варіант – створення шести районів: Запорізького, Бердянського, Мелітопольського, Енергодарського, Токмацького та Пологівського із відповідними центрами.
Робоча група з підготовки пропозицій щодо проєкту законодавчого акта про удосконалення адміністративно-територіального устрою Запорізької області в ході своєї роботи неодноразово більшістю голосів підтримувала модель адміністративно-територіального устрою області, яка передбачає створення шести районів з відповідними адміністративними центрами у містах Запоріжжя, Бердянськ, Енергодар, Мелітополь, Токмак та Пологи.
Однак на засіданні робочої групи, що відбулося 14 січня 2020 року, експерти наголосили на важливості такого критерію як чисельність населення укрупнених районів, яка має становити не менше 150 тисяч осіб. Цей критерій очевидно став вирішальним, що в підсумку призвело до голосування більшості членів робочої групи за модель поділу районів, яка передбачає створення п’яти районів: Запорізького, Бердянського, Мелітопольського, Енергодарського та Пологівського.
Ми, депутати Токмацької районної ради, не поділяємо позицію щодо створення п’яти районів та як представники територіальних громад зобов’язані відстоювати інтереси жителів м.Токмака і Токмацького району.
Так географічно сталося, що у південно-східній частині області досить невелика концентрація населення. І якщо на такій території буде створено тільки один район з центром у Токмаку або з центром у Пологах, велика кількість мешканців цих районів не отримають якісних послуг і будуть поза зоною досяжності. Найбільш негативного впливу в результатів такого поділу районів зазнає місто Токмак та Токмацький район, опинившись на периферії.
Місто Токмак — є містом обласного значення з населенням більш ніж  31 тисяча осіб. Такий статус міста свідчить про те, що місто є економічним і культурним центром, має розгалужену соціальну інфраструктуру: суд, органи прокуратури, виконавчої служби, пенсійного фонду, податкової служби, поліції, що забезпечує реалізацію прав і законних інтересів населення. На території міста функціонує багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування - комунальне підприємство «Токмацька багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Токмацької міської ради, що має досить потужний потенціал для надання якісних своєчасних медичних послуг.
Також слід зауважити, що місто Токмак є географічним центром Запорізької області та має зручне логістичне розташування не перехресті автомобільних шляхів державного значення: Кам’янка-Дніпровська Василівка - Токмак - Бердянськ та регіонального значення: Новомиколаївка - Оріхів - Токмак - Мелітопіль, Гуляйполе - Пологи - Токмак - Мелітополь.
В умовах сьогодення єдиним варіантом розв’язання даної проблеми є створення, правових, економічних та організаційних засад для вжиття органами державної влади та органами місцевого самоврядування особливих заходів для стимулювання розвитку міста Токмак Запорізької області, а одним із шляхів розв’язання проблеми є розширення функцій міста як центру адміністративного, виробничого, культурно-освітнього та побутового обслуговування населення міста та навколишніх поселень. Такі були заходи запропоновані і у погодженій урядовим комітетом Концепцієї державної цільової програми подолання депресивності міста Токмак Запорізької області на 2017-2022 роки, розробленої відповідно до ст. 10 Закону України «Про стимулювання розвитку регіонів».
Зараз в місті Токмак вже базується ряд міжрайонних органів державної влади, які, в разі створення в південно-східній частині області лише одного району з центром в місті Пологи, будуть розформовані. Місто Токмак та Токмацькій район зазнають значних втрат робочих місць та будуть майже повністю позбавлені доступності послуг, що в свою чергу призведе до ще більшого поглиблення депресивності цього регіону.
Крім того, зазначимо, що місто Токмак – упевнений учасник міжнародних проектів, програм та ініціатив. Протягом останніх років, місто долучилося до добровільної ініціативи Європейської Комісії «Угода мерів», стало єдиним учасником в області проекту «Енергоефективність у громадах ІІ». Участь у ініціативі Європейського Союзу «Мери за економічне зростання» забезпечило підготовку «Плану місцевого економічного розвитку міста Токмака до 2021 року», який затвердили експерти Світового банку, а саме місто має статус дійсного члена цієї поважної програми.
Неодноразові успіхи у міжнародній, інвестиційній та інноваційній роботі із громадою визначені на всеукраїнському рівні завдяки рейтинговому оцінюванню, що проводив Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу у 2019 році. Рейтинг проводився за 38 показниками. Участь у рейтинговому оцінюванні взяли 1321 громада з усієї України з кількістю мешканців до 100 тис. осіб. Місто Токмак увійшло до 200 найкращих громад (згідно до цього рейтингу). Серед 200 найкращих громад місто посіло 59 місце. А серед громад, із Запорізької області, що брали участь у оцінюванні, друге місце.
Таким чином, модель адміністративно-територіального устрою області, що передбачає створення п’яти районів перш за все не задовольняє потреби та очікування мешканців громад.
Підсумовуючи зазначене вище, з метою врахування інтересів мешканців Токмаччини та недопущення порушення прав щодо доступності та якості послуг, якими держава забезпечує громадян України, ми, депутати Токмацької районної ради, звертаємось із проханням підтримати модель адміністративно-територіального устрою області, яка передбачає створення шести районів з відповідними адміністративними центрами у містах Запоріжжя, Бердянськ, Енергодар, Мелітополь, Токмак та Пологи», - зазначається у зверненні депутатів Токмацької районної ради.

                                                        
                                            *********
30 січня на сесії Токмацької міської ради депутати підтримали ініціативу депутата Владислава Мікши та прийняли Звернення до голови Запорізької обласної державної адміністрації Віталія Туринка. 
фото Михайла Армана
У зверненні народні обранці запросили губернатора у Токмак на зустріч з мешканцями нашого міста аби він почув токмачан і не підтримував формат громади за яким Токмацький район буде ліквідовано і приєднано до Токмацького району.
- І якщо губернатор не приїде до Токмака, то ми  з людьми поїдемо до нього, - зазначили депутати міської ради, приймаючи звернення.
                                                            **********
31 січня у Запоріжжі під час робочої зустрічі з народними депутатами України від ПП «Опозиційна платформа – За життя» Володимиром Калльцевим та Олександром Пономарьовим політрадою Запорізької обласної організації ПП «Опозиційна платформа – За життя» було обговорено проблеми децентралізації та питання збереження Токмацького району.
Керівник Токмацької організації ПП ««Опозиційна платформа – За життя» Андрій Корнієнко передав народним депутатам звернення з проханням детально розібратися в ситуації, взяти до уваги викладені аргументи і докази щодо існування на карті Запорізької області району з центром у Токмаку.

- Ситуація неоднозначна. Чому у Полтавській та Львівській областях можливі рішення, що виходять за рамки загальної схеми децентралізації, а ми що гірші?- зазначив Андрій Корнієнко. І додав:
- ДРУЗІ, НАДІЯ Є ! МИ ПРОДАВИЛИ В ОБЛАСТІ, ЩЕ ЗАЛИШИЛИСЯ КАБМІН І ВЕРХОВНА РАДА  УКРАЇНИ. НАС ПОВИННІ ПОЧУТИ!

Людмила АРМАН