четвер, 13 лютого 2020 р.

Іще одне газове нововведення: токмачани будуть платити за кілокалорії, а не за кубометри використаного газу


Не встигли жителі Токмаччини оговтатися   від нововведення з двома платіжками за газ, як глава правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв запропонував змінити принцип вимірювання обсягів спожитого палива - платити не за обсяг спожитого палива, а за спалені кілокалорії. Як це практикують  в Європі.
Як зараз у нас. А у нас українці скаржаться на неякісний газ. У когось на плиті він горить червоним кольором, у когось чайник не може закипіти по півгодини, а у когось новий газовий котел споживає багато газу, а тепла дає мало. Споживачі звинувачують постачальників в тому, що ті розбавляють газ, щоб росло його споживання.
У  «Нафтогазі»  запропонували, щоб уникнути таких ситуацій перейти на вимір спожитої енергії замість звичного всім обсягу. Про це повідомив Андрій Коболєв. І додав, що так вимірюють споживання газу в Європі.
На думку Коболєва, перехід на таку систему вимірювання повинен вирішити проблему донарахування «теплових коефіцієнтів»  облгазами. Установка лічильників допоможе, по-перше, зменшити суми в платіжках, а, по-друге, зняти з дискусії необгрунтовані підозри щодо якості газу.
Також глава правління «Нафтогазу» закликав уряд ввести відкритий ринок газу для населення і забезпечити конкуренцію.
- Важливо зробити дві речі: дозволити вільну зміну постачальника для населення і заборонити облгазам відключати населення, незалежно від того, що відбувається з їх постачальником газу, - зазначив Андрій Коболєв.
Як повідомляє «КП в Україні», у  більшості цивілізованих країн споживачі платять не тільки за обсяг газу, а й за його калорійність. При цьому там стоять такі ж, як і у наших громадян, лічильники газу, які рахують  кубометри, а якість газу перевіряється на виході у постачальника. І в платіжку вноситься поправочний коефіцієнт - в залежності від якості газу в той чи інший місяць. Тобто, якщо газ менш калорійний, то рахунок буде менший, і навпаки.
Зараз кажуть, що потрібно переходити на європейську систему, але у нас дуже багато невирішених проблем, які більш актуальні. Старе обладнання настільки неточне, що через зниження температури взимку лічильники не враховують близько 500 млн. кубів газу, які надходять споживачам. Спочатку треба навести порядок в обліку обсягів, а вже потім переходити до зміни ціни в залежності від калорійності газу.
Експерти не виключають, що після введення нововведення паливо подорожчає. Адже зараз тариф встановлений виходячи з мінімальної калорійності. Якщо ж його будуть продавати виходячи з реальної калорійності, то облгази почнуть вводити поправочні коефіцієнти, перераховуючи платіжки в більшу сторону, адже за даними «Укртрансгазу», реальна теплоємність блакитного палива вище.
Правда, за словами експертів, постачальники досі не змогли встановити звичайні лічильники споживання газу в багатоквартирних будинках, а що вже говорити про новомодні прилади обліку, які рахуватимуть  витрачені калорії.
Тому у швидке введення цього нововведення експерти не вірять. А там побачимо!...