неділя, 12 квітня 2020 р.

Вербна неділя-2020: особливості богослужіння у православному та греко-католицькому храмах Токмака ( фото)


Сьогодні, 12 квітня православні і греко-католики Токмаччини відзначають  Вхід Господа до Єрусалиму або Вербну Неділю, що  є однією з найбільш значущих дат в житті кожного християнина.
Цього року через пандемію коронавірусу і введення жорсткого карантину в Україні, богослужіння у храмах Токмака проводилися, але у відповідності з карантинними обмеженнями. Як це було у фоторепортажі журналістів Токмацької міськрайонної газети «Таврія».
Свято - Успенський  собор Української православної церкви. 
На свято  Вербної неділі двері церкви були відкриті, але людей було мало. Віряни  входили до  по одному, або удвох. У прихожій, у кіоску вони могли придбати свічки, освячені гілочки верби, набрати свяченої води. Тут же на підсвічниках ставили свічки «За здравіє» та «За упокій», молилися. 
До великої зали, де отець Микола проводив літургію, матушка людей не пускала. Такі карантинні вимог.
Молебінь отець Микола відправив  просто неба на подвір`ї біля храму Богожого. 

Він же окропив свяченою водою прихожан,  які були у захисних масках і  стояли з букетами верби один від одного на відстані 1,5 метри.



Свято-Успенський собор Токмака. Служба Божа. Вербна неділя-2020


Храм святих Петра і Павла Української греко-католицької церкви
Богослужіння на Вербну у храмі святих Петра і Павла УГКЦ проводилося  по правилах карантину. Безпосередньо у храмі були настоятель храму отець Тарас, дві жіночки і два чоловіка, які потрібні були для того, щоб відбулося богослужіння.  
 

Усі вони були  у масках і на безпечній відстані один від одного. Більше у храмі не було нікого.
Це парафіяни УГКЦ прислухалися до рекомендацій, що дали владика Степан і блаженніший патріарх Святослав, та молилися вдома.
Усі бажаючі могли отримати гілочки освяченої верби, що виставили для людей на сходинках  перед входом до храму святих Петра і Павла.

 Людмила АРМАН,
Михайло АРМАН, фото