вівторок, 12 травня 2020 р.

Сьогодні - День Дев'яти цілителів: чого категорично не можна робити


У вівторок, 12 травня, православна церква вшановує пам'ять Дев'яти мучеників: Феогнида, Руфа, Антипатра, Феостіха, Артема, Магна, Феодота, Фавмасія і Филимона.
Несучи слово Боже переважно у  місті Кизик, вони зустріли мученицьку смерть. Чоловіки відмовилися віддавати свою віру і приносити жертву язичницьким богам, за що були обезголовлені. Тіла мучеників згодом були перенесені в храм, зведений в їх честь. За переказами їх гробниця мала чудодійні властивості - зцілювала хворих жителів Кизика від різних хвороб та епідемій.
З тих пір до Дев'яти мучеників звертаються за зціленням душевних хвороб. День їх пам'яті вважається негласно Днем цілителів (саме так в народі називали Феогнида, Руфа, Антипатра, Феостіха, Артема, Магна, Феодота, Фавмасія і Филимона).
 Що не можна робити в день Дев'яти цілителів
 Не можна створювати амулети і обереги від хвороб,
 не можна витирати пил в будинку (особливо з високих поверхонь) - вважалося, що це може розірвати зв'язок з впливовим родичем, другом або знайомим.
Прикмети в день Дев'яти цілителів
Так як Дев'ять мучеників вважаються цілителями (особливо від заразних хвороб), не дивно, що безліч прикмет і повір'їв пов'язано саме з фізичним і духовним здоров'ям. У цей день потрібно обов'язково провести на сонці хоч би півгодини на сонці - вважається, що на Дев'ять цілителів воно володіє особливою силою, здатною зарядити тіло здоров'ям, удачею і хорошим настроєм на цілий рік. Також в народі в цей день починали збір лікарських трав і коріння.

Крім цілющих якостей дев'яти мучеників також приписували здатності тлумачів сновидінь. Тому вважається, що сни в ніч на 12 травня є віщими. Також по небу в День пам'яті Дев'яти мучеників передбачали, яким буде майбутній урожай - ясне, зоряне небо обіцяло багаті сходи, яскравий, барвистий схід сонця був вісником м'якого, теплого літа.