неділя, 12 липня 2020 р.

Сьогодні День Петра і Павла : історія свята і традиції


Щорічно, 12 липня,  церква відзначає день Петра і Павла. У цей же день  завершився перший літній багатоденний піст, який  встановлений на честь святих апостолів, а тому називається Петровський або Апостольський. Пост Петра і Павла-2020 стартував 15 червня і тривав 27 днів.
Свято Петра і Павла: історія і значення
День апостолів Петра і Павла був заснований на згадку про найближчих Христових учнів і послідовників.

Святий Петро став засновником християнської церкви і першим Папою Римським.
Святий Павло до зустрічі з Христом був одним з гонителів юдеїв, але пізніше у ньому також прокинулася віра у Христа, і він почав проповідувати це вчення на території Малої Азії та Балканського півострова.
Святі апостоли Петро і Павло за свою християнську віру прийняли мученицьку смерть в один день – 12 липня. Апостола Петра розіпнули вниз головою, а апостолу Павлу стяли голову.
Традиції свята Петра і Павла: що можна, а чого не можна робити
Традиційно до цього свята люди намагалися навести порядок в оселях і довкола, робили косметичний ремонт, прикрашали будинок зеленню, квітами і вишитими рушниками.
На Петра йшли на службу до церкви з букетами і вінками..
На Петрів день завершувався піст, а тому люди збиралися всією родиною за одним святковим столом. А ще на день Петра і Павла було заведено влаштовувати свята, ярмарки, народні гуляння з танцями і піснями.
Чого не можна робити на Петра і Павла?
Як і в будь-яке інше церковне свято, не варто займатися важкою і брудною роботою: шити, прати, прибирати, будувати, копати, а також проявляти негатив один до одного, лихословити і лаятися.