пʼятниця, 28 серпня 2020 р.

Сьогодні у Токмаку храмове свято - Успіння Пресвятої Богородиці. Традиції і заборони свята


Сьогодні , 28 серпня, весь православний світ відзначає одне з головних, двунадесятих свят Успіння Пресвятої Богородиці. Для Токмацького Свято-Успенського собору  – це ще й храмове свято.

Успіння Матері Пресвятої Богородиці означає завершення Її земного життя і піднесення на небеса до Її Сина і нашого Господа. Залишаючи цей світ і підносячись до Господа, Богородиця обіцяла навіть після своєї смерті підтримувати віруючих і підносити молитви за них Богові.
Ікона «Успіння Пресвятої Богородиці» вважається дуже сильною і однією з найчудотворніших.

Молячись перед іконою Успіння, Діву Марію просять про захист дітей та дорослих від хвороб і пристріту, про допомогу в прийнятті правильного рішення, у складних проблемних питаннях.
Крім того саме ця ікона Успіння Пресвятої Богородиці допомагає гідно пройти свій земний шлях і подолати страх перед смертю.
Успіння Пресвятої Богородиці: традиції
У цей день наші пращури обов’язково ходили до церкви, святили насіння і колосся. Також люди починали робити заготівки на зиму.
Часто в цей день збиралися на святковий обід, пекли пироги.
Після Успіння приходить пора весіль, тому юнаки намагалися до 28 серпня встигнути посвататися до дівчат, оскільки це була остання можливість в цьому році попросити їх руки і серця. Незаміжні дівчата, в свою чергу, обирали собі нареченого, інакше до наступної весни їм заміж не вийти.
Успіння Пресвятої Богородиці: що не можна робити
На Успіння не можна працювати в городі або в будинку;
Не можна в цей день брати в руки колючі і ріжучі предмети, а також варити їжу. Ножем користуватися не можна — навіть хліб ламають руками;
Небажано в цей день розводити вогонь, щоб не привертати різні напасті в будинок;
На Успіння не можна ходити босоніж — можна босими ногами зібрати всі хвороби;
Не можна сваритися з рідними і близькими;
Молодим дівчатам 28 серпня не можна стригти волосся і викидати його;
Не можна одягати старе або незручне взуття.