середа, 16 вересня 2020 р.

Благодійність не заради піару, а щиро - для людей


Таким є життєве кредо керуючого СФГ «Утро», депутата Токмацької районної ради Сергія Катречка.  Вже багато років за покликом серця він допомагає  захисникам нашої Вітчизни, односельцям, жителям Токмака і району, дітям і тим,  хто цього дійсно потребує. І робить це не заради реклами, як інші, а заради людей. «Як можу, так і допомагаю – матеріально, морально. Я так вихований батьками.  По-іншому не можу ніяк», - пояснив Сергій Катречко.

Він народився у селі Остриківка Токмацького району. З 1981 року, коли батьки переїхали до села Таврія, живе тут і по нині. У 1991 році Сергій Катречко закінчив Новогорівську середню школу. І над вибором професії довго не роздумував. Його батько працював у колгоспі агрономом, то і Сергій вирішив продовжувати хліборобську династію. Поступив до Дніпропетровського аграрного університету, який закінчив у 1996 році та отримав ступінь вченого агронома.
В 1995 році родина Катречків пережила непоправну втрату – смерть батька . А Сергію довелося продовжувати батьківську справу. Він став керуючим СФГ «Утро».
- Фермерське господарство заснував мій батько, як назвав його «Утро», так ця назва і залишилася, - розповідає Сергій Катречко. – Починали ми з 50 гектарів, а зараз у нас в обробітку 2300 гектарів землі. У виробництві сільгоспкультур я намагаюся використовувати сучасні технології, високоякісний посівний матеріал, добрива і засоби захисту рослин. Адже весь цей набір одночасно дає найкращий результат у роботі, дозволяє допомагати тим, хто звертається за допомогою.
А таких чимало. Землі СФГ «Утро» розташовані на території Коханівської  і Таврійської сільських рад. І Сергій Катречко фінансово допомагає їм обом: в ремонті доріг, озелененні населених пунктів, благоустрої і ремонті братських могил воїнів-визволителів, пам’ятників, у проведенні Днів села і культурно-масових заходів. А ще допомагає утримувати на плаву сільську культуру, освіту, медицину.  Безвідмовно вирішує будь-яку проблему, що стосується дітей – дошкільнят, школярів, юних спортсменів.
- Я допомагаю дітям, бо хочу, щоб вони навчалися, займалися музикою і спортом, розвивали свої таланти у кращих умовах. Адже вони наше майбутнє, - пояснив Сергій Катречко.
Він не любить вихвалятися  своєю  благодійністю, про свої добрі справи говорить неохоче. А от односельці, жителі Коханівської і  Таврійської сільських  рад, та що там – мешканці самого Токмака, які зверталися до Сергія Катречка за допомогою, кажуть: побільше б таких людей у нас на Токмаччині.
Олексій Скворцов, Коханівський сільський голова:

На вирішення кожної проблеми Коханівської сільської ради завжди відгукується Сергій Катречко, допомагає утримувати об’єкти соціальної сфери на селі.
Наші сільські дороги експлуатуються усіма сільгоспвиробниками, але їх ремонтом опікується лише Сергій Дмитрович. Три роки тому він власним коштом відремонтував асфальтівки із села Таврія до села Кохане, і ділянку від повороту бердянської траси  до села Вишневе. А це великі вкладення.
За його фінансування було проведено озеленення нашого села, біля стадіону висаджені фруктові дерева, а біля в`їзду до Коханого – молоді саджанці горіха.
Сергій Катречко допомагає нашому самобутньому гурту «Канада». Нещодавно  профінансував поїздку вокальної групи на фестиваль до Кирилівки, де вони  завоювали Гран-прі серед вокальних груп. А перед цим Сергій Дмитрович допоміг гурту «Канада» з поїздкою на фестиваль до Луганської області, де вони посіли третє місце серед пісенних колективів України.
За кошти місцевих підприємців і СФГ «Утро», керуючим якого є Сергій Катречко, на території Коханівської сільської ради відремонтовано сім братських могил воїнів-визволителів, могила невідомого солдата у Любимівці, пам’ятна стела  загиблим землякам  і обеліск загиблим землякам.
Щорічно до Дня людей похилого віку Сергій Катречко допомагає нам у проведенні святкового заходу, допомозі ветеранам війни і праці. Він є основним спонсором святкового заходу, що ми проводимо щороку 14 жовтня з нагоди потрійного свята Покрови Пресвятої Богородиці, Захисника Вітчизни і козацтва, День визволення села. Це масовий захід зі святковим концертом, святковим застіллям, відзначення призами активістів села, його довгожителів і ювілярів.
Сергій Катречко  допомагає нашій сільській школі і дитсадку. На Новий рік виділяє дітям подарунки.
Коли почалася війна на сході, Сергій Катречко безвідмовно допомагав і зараз допомагає нашим бійцям, які захищають територіальну цілісність нашої України.  Він брав участь у ремонті військової  техніки, виділяв транспорт, яким наші волонтери доставляли на передову продукти харчування, подарунки від  школярів. 
Олена Гераськіна, тренерка зі стрибків на акробатичній доріжці Дитячо-юнацької спортивної школи, м.Токмак:
- Я зверталася до Сергія Дмитровича за допомогою і просила його допомогти нам у придбанні акробатичної доріжки. Через брак коштів ми хотіли взяти ту, що  була у вжитку. Але він купив нам нову 25-метрову акробатичну доріжку із сучасним європейським покриттям ( її вартість порядка 250 тисяч гривень) , оплатив її перевезення із Харкова.
На старій доріжці наші вихованці показували непогані результати, але після тренувань на новій акробатичній доріжці ці результати стали ще кращими.
Днями ми повернулися з  Бердянська, де   відбувся Кубок Запорізької області зі стрибків на акробатичній доріжці.
На цих змаганнях проводився відбір спортсменів до збірної команди, які представлятимуть Запорізьку область на Кубку України 23-27 вересня у  Генічеську. Наші акробати порадували своїми виступами! За програмою 1-го спортивного  розряду перше  місце зайняли і завоювали золоті медалі Хоменко Поліна і Зінченко Катерина. За програмою кандидатів у майстри спорту  друге  місце - Мазуренко Богдан і Кузьменко Олександр, за програмою майстра спорту  третє  місце посіла Лілія Клестова.

Сергій Катречко підтримує юних спортсменів, допомагає нам фінансово, виділяє автобус для поїздки акробатів і їх тренерів на змагання. І за це йому велика вдячність…
Володимир Тарасенко, лікар-травматолог Токмацької багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування:
- Коли декілька років тому я прийшов на посаду виконуючого обов’язки головного лікаря Токмацької лікарні, там була одна голодьба. Двадцять мільйонів боргу, не вистачало до кінця року коштів на зарплату медпрацівникам, давили борги за електроенергію. Крім цього гостро стояло питання по операційній, де вийшов з ладу кондиціонер. Уявіть у 40-градусну спеку, за операційним столом стояли 5 лікарів і медсестри, у яких з потилиці до п’ят стікав піт. Що робити? Куди звертатися за допомогою? Я звернувся до Сергія Катречка. Від своєї колежанки знав, що він допомагає односельцям, виділяє гроші на поховання. Він по натурі добряк, допомагає усім безвідмовно.
На прохання допомогти з ремонтом кондиціонеру для операційної, Сергій Катречко поставив мені умову, мовляв: допоможу, якщо не будеш називати моє прізвище, піару я  не люблю.
Вже за тиждень працівники Катречка встановили в операційній новий кондиціонер і відремонтували старий.
Чого гріха таїти, є у нас на Токмаччині далеко не бідні люди, у яких серед зими і снігу не випросиш. А Сергій Катречко постійно відгукується на поклик про допомогу, робить це безкорисливо. Таких як він треба рекламувати, про його добрі справи треба розповідати.
Я дякую йому за допомогу. Радію, що у Токмацькому районі є такі благодійники  як Сергій Катречко.
Дарина Жуковська, викладач хореографії Токмацької музичної школи:
- Влітку 2019 року я, як керівник танцювального колективу «Віночок»,   звернулася до пана Сергія з проханням допомогти зробити ремонт хореграфічного класу. Він допоміг матеріально. За допомоги Сергія Дмитровича ми поміняли сантехніку, зробили стяжку і поклали новий паркет. Тепер у хореграфічному класі ідеальна підлога, немає ям, тому  діти із задоволенням тут танцюють.
Сергій Катречко – гарна людина. Якби він не допоміг нам в ремонті хореографічного класу, то хто б це зробив інший не знаю…
Михайло АРМАН,
фото автора