понеділок, 9 листопада 2020 р.

Легальна зайнятість - запорука гідного рівня життя та належного соціального захисту.

 Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека, Конституцією України визнаються найвищою соціальною цінністю. Кожна людина має право на працю, тобто можливість заробляти собі на життя роботою, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується. На превеликий жаль, останнім часом все частіше приходиться зустрічатися з таким ганебним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин.

     Якщо працівник одержує зарплату без належного 

оформлення трудових відносин або одержує її за двома 

відомостями , одна з яких приховується від контролюючих 

органів, то з його «прихованої»  заробітної плати не 

проводяться відрахування на соціальне страхування, не здійснюються належні відрахування і до бюджету. Зменшення надходжень до бюджету і соціальних фондів – це брак коштів на охорону здоров’я, освіту, розвиток культури, фінансування виплат пенсій та соціальних допомог, тобто на освіту дітей, лікування та утримання в старості осіб похилого віку та інвалідів.



     Ухиляючись від оформлення трудових відносин з найманими

 працівниками, роботодавець позбавляє їх права на відпустки, на оплату лікарняного, на дотримання встановленої  законодавством норми тривалості робочого часу , на допомогу по безробіттю, на гарантії за колективним договором, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення.


    Шановні роботодавці ! Закликаємо Вас зробити крок назустріч суспільству - легалізувати зайнятість населення та відмовитись від виплати зарплати                      «в конвертах». Це дозволить зняти, по перше, соціальну напругу, а по друге , дозволить громадянам отримати реальну соціальну підтримку. Легальна робота сьогодні - достойна пенсія завтра.

 

 Наталія Козачок, 

заступник начальника відділу забезпечення наповнення бюджету № 3 фінансово-економічного управління Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області