субота, 19 грудня 2020 р.

Смачна субота. Кулінарні шедеври з цибулі

 

Цибуля -  володіє бактерицидними і антисептичними властивостями, покращує апетит, засвоєння їжі, підвищує опірність організму до інфекційних захворювань. Її застосовують при шлунково-кишковому розладі, при гіпертонії, атеросклерозі, загальній слабкості та простудних захворюваннях, у  боротьбі з цингою та як протиглисний засіб. Свіжий сік цибулі, змішаний з медом хороший засіб при лікуванні більма з очей, бронхіту, кашлю та грибкового захворювання шкіри. Кашку з свіжої цибулі використовують від гриппу,  для лікування дерматитів, проти випадіння волосся, для видалення мозолів та бородавок.овоч, без якого не можливо уявити приготування салатів, супів, страв з картоплі, м’яса, різних підлив, соусів. 

Цибуля, запечена в сухарях «Хризантема»

Інгредієнти


цибуля (велика) -1 шт.,

яйце -1 шт.,

мелені сухарі -0,5 склянки,

чебрець -1 ч. ложка,

сіль і чорний мелений перець -за смаком.

Спосіб приготування

Обчистіть цибулину і поставте «хвостиком» вгору. Тонким ножем, зверху вниз, розріжте цибулину на 16-20 сегментів (стежте, щоб ніж не заходив за середину овоча). Переверніть цибулину вгору зрізаною верхівкою і пальцями розберіть її на пелюстки. Отриману «хризантему» перекладіть у форму, в якій вона буде запікатися.Яйце збийте виделкою. Сухарі змішайте з чебрецем, сіллю і перцем.Акуратно пензликом змажте кожну пелюстка «хризантеми» яйцем, потім присипте сухарями.З фольги зробіть купол і прикрийте ним цибулину. Запікайте в розігрітій до 220 °С духовці 7 хвилин, потім приберіть фольгу і продовжуйте запікати ще 10-15 хвилин до золотистого кольору цибулини.Подавайте закуску з улюбленим соусом.

 

 Цибулеві кільця в паніровці з чіпсів


Інгредієнти

цибуля - 1 шт.,

вершковий сир - 2 ст. ложки,

яйце - 1 шт.,

борошно - 3 ст. ложки,

чіпси - 1 середня пачка,

сіль і чорний мелений перець - за смаком.

Спосіб приготування

Яйце і вершковий сир збийте блендером. Додайте приблизно 1 ст. ложку борошна і ретельно розмішайте. В окремій мисочці змішайте 2 ст. ложки борошна, перець і сіль. Чіпси подрібніть і пересипте в глибоку тарілку.Цибулю наріжте кільцями, товщиною 0,5 см.Кільця цибулі обваляйте в суміші борошна з перцем і сіллю, потім в клярі, потім – в крихті з чіпсів. Перекладіть кільця на деко. Запікайте близько 10 хвилин при температурі 190 °С. Подавайте з вашим улюбленим соусом.

 Французький цибулевий суп

Інгредієнти


цибуля - 800 г.

бульйон яловичий- 800 мл

твердий сир- 150 г.

хліб білий- 8 скибочок

масло вершкове- 40 г.

оцет- 1 ст. ложка

олія оливкова- 1 ст. ложка

кмин- 2 гілочки

лавровий лист- 1 шт.

чорний мелений перець та сіль за смаком

Спосіб приготування

Цибулю почистити, порізати великими кубиками.

У каструлі розтопити масло, викласти цибулю і, постійно помішуючи, обсмажити її до прозорості. Додати сіль, перець, гілочки кмину, лавровий лист, оцет, долити половину бульйону і варити 30-40 хвилин.

Скибочки свіжого білого хліба обсмажити з обох сторін на оливковій олії. Сир натерти на великій тертці. Бульйон, що залишився, вилити у каструлю з цибулею і прокип’ятити протягом кількох хвилин. Розлити суп у порційні посудини, зверху викласти по скибочки хліба, посипати тертим сиром. Поставити суп у розігріту до 180 С духовку. Коли сир розплавиться і злегка зарум’яниться, вийняти суп і відразу ж подавати.

 Цибуля, фарширована сиром і беконом


Інгредієнти

цибуля - 6 шт.,

оливкова олія - 3 ст. ложки,

бекон - 6 смужок,

часник - 1 зубець,

м'який сир - 200 г,

чебрець - кілька гілочок,

сіль - за смаком.

Спосіб приготування

Цибулю почистіть і відваріть в підсоленій воді протягом 10 хвилин. Цибулю вийміть з води, обсушіть і виріжте середину, верхівки з хвостиком зріжте і відкладіть в сторону. Серцевину цибулі подрібніть і обсмажте на оливковій олії разом з дрібно нарізаним часником.

Бекон наріжте маленькими кубиками і додайте у сковороду з цибулею, обсмажте. Зніміть сковороду з вогню і охолодіть. Сир натріть на тертці і змішайте з цибулею і беконом.

Цибулю нафаршируйте, накрийте «кришечкою», що залишилася від цибулі, змастіть олією.

Запікайте в духовці до готовності (25-30 хвилин) до золотистого кольору при температурі 200 °С.

Готову цибулю прикрасьте гілочками свіжого чебрецю і подавайте до столу.