Цибуля - володіє бактерицидними і
антисептичними властивостями, покращує апетит, засвоєння їжі, підвищує
опірність організму до інфекційних захворювань. Її застосовують при
шлунково-кишковому розладі, при гіпертонії, атеросклерозі, загальній слабкості
та простудних захворюваннях, у боротьбі
з цингою та як протиглисний засіб. Свіжий сік цибулі, змішаний з медом
хороший засіб при лікуванні більма з очей, бронхіту, кашлю та грибкового
захворювання шкіри. Кашку з свіжої цибулі використовують від гриппу, для лікування дерматитів, проти випадіння
волосся, для видалення мозолів та бородавок.
Цибуля, запечена в сухарях «Хризантема»
Інгредієнти
цибуля (велика) -1 шт.,
яйце -1 шт.,
мелені сухарі -0,5 склянки,
чебрець -1 ч. ложка,
сіль і чорний мелений перець -за смаком.
Спосіб приготування
Обчистіть цибулину і поставте «хвостиком» вгору. Тонким ножем, зверху вниз, розріжте цибулину на 16-20 сегментів (стежте, щоб ніж не заходив за середину овоча). Переверніть цибулину вгору зрізаною верхівкою і пальцями розберіть її на пелюстки. Отриману «хризантему» перекладіть у форму, в якій вона буде запікатися.Яйце збийте виделкою. Сухарі змішайте з чебрецем, сіллю і перцем.Акуратно пензликом змажте кожну пелюстка «хризантеми» яйцем, потім присипте сухарями.З фольги зробіть купол і прикрийте ним цибулину. Запікайте в розігрітій до 220 °С духовці 7 хвилин, потім приберіть фольгу і продовжуйте запікати ще 10-15 хвилин до золотистого кольору цибулини.Подавайте закуску з улюбленим соусом.
Цибулеві кільця в паніровці з чіпсів
Інгредієнти
цибуля - 1 шт.,
вершковий сир - 2 ст. ложки,
яйце - 1 шт.,
борошно - 3 ст. ложки,
чіпси - 1 середня пачка,
сіль і чорний мелений перець - за смаком.
Спосіб приготування
Яйце і вершковий сир збийте блендером. Додайте приблизно 1
ст. ложку борошна і ретельно розмішайте. В окремій мисочці змішайте 2 ст. ложки
борошна, перець і сіль. Чіпси подрібніть і пересипте в глибоку тарілку.Цибулю
наріжте кільцями, товщиною
Інгредієнти
цибуля - 800 г.
бульйон яловичий- 800 мл
твердий сир- 150 г.
хліб білий- 8 скибочок
масло вершкове- 40 г.
оцет- 1 ст. ложка
олія оливкова- 1 ст. ложка
кмин- 2 гілочки
лавровий лист- 1 шт.
чорний мелений перець та сіль за смаком
Спосіб приготування
Цибулю почистити, порізати великими кубиками.
У каструлі розтопити масло, викласти цибулю і, постійно помішуючи, обсмажити її до прозорості. Додати сіль, перець, гілочки кмину, лавровий лист, оцет, долити половину бульйону і варити 30-40 хвилин.
Скибочки свіжого білого
хліба обсмажити з обох сторін на оливковій олії. Сир натерти на великій тертці. Бульйон,
що залишився, вилити у каструлю з цибулею і прокип’ятити протягом кількох
хвилин. Розлити суп у порційні посудини, зверху викласти по скибочки хліба,
посипати тертим сиром. Поставити суп у розігріту до 180 С духовку. Коли сир
розплавиться і злегка зарум’яниться, вийняти суп і відразу ж подавати.
Цибуля, фарширована сиром і беконом
Інгредієнти
цибуля - 6 шт.,
оливкова олія - 3 ст. ложки,
бекон - 6 смужок,
часник - 1 зубець,
м'який сир - 200 г,
чебрець - кілька гілочок,
сіль - за смаком.
Спосіб приготування
Цибулю почистіть і відваріть в підсоленій воді протягом 10 хвилин. Цибулю вийміть з води, обсушіть і виріжте середину, верхівки з хвостиком зріжте і відкладіть в сторону. Серцевину цибулі подрібніть і обсмажте на оливковій олії разом з дрібно нарізаним часником.
Бекон наріжте маленькими кубиками і додайте у сковороду з цибулею, обсмажте. Зніміть сковороду з вогню і охолодіть. Сир натріть на тертці і змішайте з цибулею і беконом.
Цибулю нафаршируйте, накрийте «кришечкою», що залишилася від цибулі, змастіть олією.
Запікайте в духовці до готовності (25-30 хвилин) до золотистого кольору при температурі 200 °С.
Готову цибулю прикрасьте гілочками свіжого чебрецю і
подавайте до столу.