Напередодні Старого Нового року, 13 січня, відзначають Щедрий вечір. З приходом на українські землі християнства свято стали пов'язувати із шануванням преподобної Меланії Римлянки та різдвяними традиціями Святок.
Що можна робити в Щедрий вечір
Щедрий вечір здавна відзначали багатими застіллями: наші предки вірили, що це гарантує достаток і благополуччя на весь рік. Головною стравою вважалася кутя, яку заправляли скоромними смальцем, маслом або вершками.
Обов'язковими були й страви зі свинини: холодець, ковбаси, кров'янка, сало. Ця тварина з давніх часів символізувала достаток.
Господині також випікали млинці, пироги та вареники, якими обдаровували щедрувальників та засівальників.
Після заходу сонця, коли, згідно з повір'ями, починає розгулювати нечиста сила, молодь вирушає щедрувати. Цей звичай вважався своєрідним захистом від злих духів.
Щедрувальники виконують щедрівки – пісеньки з побажаннями сім'ї багатого врожаю, добробуту та здоров'я.
У деяких регіонах України зберігся звичай "водити Маланку": хлопці виряджаються в костюми та маски тварин і обходять хати з добрими побажаннями, веселими піснями та жартівливими сценками.
Дівчата в Щедрий вечір ворожили на долю і на судженого, хоча церква виступає проти будь-яких занять магією.
Що не можна робити в Щедрий вечір
Готувати до столу рибу: вважалося, що в цьому разі щастя може поплисти з дому.
Ворожити.
Допускати недобрі думки і вчинки, лаятися, сперечатися.
Брати і давати гроші в борг.