середа, 6 січня 2021 р.

Святвечір і Різдво Христове: традиції, прикмети, що не можна робити

У 2021  році навечір'я Різдва, або Святвечір, припадає на середу 6 січня. Це  свято, присвячене зустрічі світлого дня Різдва Христова. Як і в будь-якого іншого свята, у нього є свої традиції і заборони. «Токмацька порадниця»  розповість вам про них.

Історія та традиції Святвечора

Для вірян Святвечір має велике значення, адже вважається, що саме в цю ніч народився Христос.

Цілий день 6 січня нічого не можна їсти, аж до появи на небі першої зірки. Це - останній день Різдвяного посту. За традицією, господині готують 12 пісних страв - на честь 12 апостолів. Традиційними стравами в це свято вважаються кутя та узвар.

Святкування Різдва починається, коли в небі з'являється перша зірка, яка сповістила про народження Ісуса Христа. У цей вечір вся родина збирається разом за одним столом. Крім куті та узвару, на Святвечір готують пісні голубці, рибу, вареники, пиріжки, пампушки, деруни, борщ. Трапеза у передріздвяний вечір починається з молитви, а потім - куті. Наголосимо, що алкоголь 6 січня заборонений.

Згідно з українською традицією, в цей вечір прийнято провідувати своїх батьків, хресних. Крім того, у Святвечір ходять колядувати.

Традиції Різдва Христова

7 січня відзначають одне з 12 головних церковних свят - Різдво Христове. У всіх храмах у цей день відбуваються святкові різдвяні літургії.

За традицією, на Різдво за столом після святкової служби в храмі збирається вся родина, кажучи замість привітання слова: «Христос Рождається! Славімо його!»

На цій трапезі розговляються, адже 7 січня – дата закінчення посту, тому господині на цей день готували вже й м'ясні страви. 
Головною різдвяною стравою вважається кутя - пшенична або рисова каша, змішана з родзинками, маком, медом, горіхами. Також на столі обов'язково має бути узвар – компот із сухофруктів.
Святкують Різдво 12 днів, до Водохреща – 19 січня. Цей період називається Святки.
Вітати один одного в ці дні прийнято словами: «Христос народився!» - «Славімо Його!».
Також на Різдво Христове прийнято колядувати, а колядників обдаровувати грішми й солодощами. На це свято в кожному домі також випікали пироги, пряники, колядки - це вироби з житнього прісного тіста з начинкою, якими пригощали колядників.

Що потрібно зробити в Різдво?

Відвідайте в цей день церкву і помоліться, попросіть здоров’я, прихильності і допомоги у справах. Якщо немає можливості сходити до церкви, помоліться вдома і запаліть свічку.
На Різдво прийнято пекти пиріг з монеткою, той кому дістанеться монетка, буде дуже щасливий в Новому році, особливо в грошах.
У Різдво треба накрити стіл і запросити гостей або самим відправитися в гості до близькі і друзів.
В гості на Різдво не прийнято ходити з порожніми руками, потрібно нести їстівні подарунки, наприклад, цукерки, калачі, варення.
У Різдво обов’язково запаліть свічки – вони привернуть у ваш будинок тепло, затишок і багатство.

Заборони на Різдво 7 січня

Не можна прати, прибирати, шити, виносити сміття з хати;
заборонено ходити на полювання чи риболовлю;
жодна зі страв на святковому столі не повинна залишитися нескуштованою; 
займатися прибиранням і побутовими справами – вважається, що так людина може закликати нещастя в дім; 
не можна сваритися і лихословити – так ви можете нашкодити і собі, й своїм предкам, відібравши у них надію на порятунок; 
гадати – це краще зробити в будь-який інший день зі Святвечора по 19 січня, Хрещення, окрім самого Різдва;
вдягати старий одяг – таким чином можна привернути бідність і нещастя; 
відмовляти у допомозі нужденним – це вважається однією з головних заборон; 
не купуйте на другий день Різдва мотузки, щоб ніколи в вашому роду не було повішених; 
не варіть кисіль на Різдво, щоб не накликати в дім небіжчика.