Традиційно 6 січня весь православний світ, який живе за Юліанським календарем, відзначає Святвечір (Святий Вечір). А вже наступного дня святкується Різдво Христове.
У Святвечір, коли на
небі з’являється перша зірка, за традицією за столом збираються всі члени
родини й розпочинають трапезу. Всі страви при цьому обов’язково повинні бути
пісними, адже це останній день Різдвяного посту.
За традицією цього
вечора на столі мають бути 12 пісних страв, головні з яких - багата кутя, борщ, гриби, вареники, капуста та узвар.
Багата кутя на Святвечір
Інгредієнтипшениця - 1 склянка
мак -
родзинки
чорнослив
горіхи волоські
мед - 3
ст. ложки
цукор - 3
ст. ложки
Спосіб приготування
Зерна пшениці промити, замочити на кілька годин і зварити розсипчасту кашу. Охолодити. Мак промити, замочити на декілька годин і перетерти в макітрі за допомогою макогона. Терти слід до появи макового молочка. Потім додати цукор, мед і терти ще до повного розчинення цукру.
Горіхи підсушити та подрібнити, родзинки розпарити, чорнослив розпарити і дрібно порізати. Можна додати й інші сухофрукти, наприклад, курагу.
Змішати всі інгредієнти й можна ставити кутю на почесне
місце в центрі столу.
Картопляний рулет з грибами
Інгредієнти
картопляне пюре - 700 гр
гриби - 300
гр
крохмаль - 3 ст ложки
морква – 1 шт
цибуля – 1 шт
зелень, спеції за
смаком
Спосіб приготування
Гриби (печериці) почистити і порізати шматочками. Моркву почистити, помити і натерти на крупній тертці. Цибулю почистити, помити і дрібно порізати.
Зелень помити і добре просушити, дрібно порізати.
В розігріту сковорідку з олією покласти цибулю, смажити до прозорого кольору, потім додати моркву, перемішати і покласти порізані печериці, смажити до готовності, поперчити, посолити і перемішати. Картопляне пюре перемішати з крохмалем.
Деко застелити пергаментом і викласти картопляне пюре, розрівняти по всій поверхні і поставити в розігріту духовку. Пекти при температурі 180º близько 15 хвилин.
Дістати з духовки і викласти на картопляну заготовку овочеву начинку, посипати порізаною зеленню і загорнути в рулет.
Рулет залишити на деко з пергаментом, змазати його олією і поставити в духовку. Пекти ще 15 хвилин при температурі 180º.
Дістати з духовки та, коли повністю охолоне, порізати на порційні шматочки.
Інгредієнти
рис - 1
склянка
олія - 4 ст.
ложки
сухарі
панірувальні - 0,5 склянки
Для соусу:
гриби – 5-7 штук
цибуля - 1
шт
борошно - 1
ст. ложка
олія - 2
ст. ложки
родзинки - 1
склянка
мигдаль - 0,5
склянки
сік лимона
цукор за смаком.
Спосіб приготування
Рис відварити в солоній воді, трохи прим’яти, щоб не розсипався, полити 1 ст. ложкою олії і дати охолонути. З цієї маси зробити трикутні котлети, обваляти в сухарях і швидко присмажити з обох боків.
Для соусу – гриби порізати, зварити з них бульйон. Дрібно нарізану цибулю присмажити в олії, додати борошно, смажити разом.
Влити помішуючи склянку грибного бульйону з грибами і прокип’ятити. Родзинки і мигдаль кілька разів обдати окропом. Дати стекти воді.
Додати в соус сік лимона, цукор, сіль по смаку,
родзинки, нашаткований мигдаль. Довести соус до кипіння, подавати до котлет.
Узвар на Святвечір
Інгредієнти
сушені
яблука -
сушені
груші -
чорнослив
-
родзинки -
мед -
вода -
Спосіб приготування
Підготувати сухофрукти – помити їх теплою водою і залити на 10 хвилин холодною водою. Накрити кришкою і залишити на 2-3 години.
Налити в каструлю води, покласти груші та яблука, варити на повільному вогні 15 хвилин. Потім додати чорнослив та родзинки і варити ще 10-15 хвилин.
Наприкінці додати мед, дати закипіти й зняти узвар з вогню. Процідити його і подавати до столу охолодженим.