середа, 6 січня 2021 р.

Страви Святвечора

 Традиційно 6 січня весь православний світ, який живе за Юліанським календарем, відзначає Святвечір (Святий Вечір). А вже наступного дня святкується Різдво Христове.

У Святвечір, коли на небі з’являється перша зірка, за традицією за столом збираються всі члени родини й розпочинають трапезу. Всі страви при цьому обов’язково повинні бути пісними, адже це останній день Різдвяного посту.

За традицією цього вечора на столі мають бути 12 пісних страв, головні з яких  - багата кутя, борщ, гриби,  вареники, капуста та узвар.

Багата кутя на Святвечір

Інгредієнти

пшениця - 1 склянка

мак - 150 г

родзинки

чорнослив

горіхи волоські

мед - 3 ст. ложки

цукор - 3 ст. ложки

Спосіб приготування

Зерна пшениці промити, замочити на кілька годин і зварити розсипчасту кашу. Охолодити. Мак промити, замочити на декілька годин і перетерти в макітрі за допомогою макогона. Терти слід до появи макового молочка. Потім додати цукор, мед і терти ще до повного розчинення цукру.

Горіхи підсушити та подрібнити, родзинки розпарити, чорнослив розпарити і дрібно порізати. Можна додати й інші сухофрукти, наприклад, курагу.

Змішати всі інгредієнти й можна ставити кутю на почесне місце в центрі столу.

Картопляний рулет з грибами

Інгредієнти

картопляне пюре - 700 гр

гриби - 300 гр

крохмаль - 3 ст ложки

морква – 1 шт

цибуля – 1 шт

зелень, спеції за смаком

Спосіб приготування

Гриби (печериці)  почистити і порізати шматочками. Моркву почистити, помити і натерти на крупній тертці. Цибулю почистити, помити і дрібно порізати.

Зелень помити і добре просушити, дрібно порізати.

В розігріту сковорідку з олією покласти цибулю, смажити до прозорого кольору, потім  додати моркву, перемішати і покласти порізані печериці, смажити до готовності, поперчити, посолити і перемішати. Картопляне пюре перемішати з крохмалем.

Деко застелити пергаментом і викласти картопляне пюре, розрівняти по всій поверхні і поставити в розігріту духовку. Пекти при температурі 180º близько 15 хвилин.

Дістати з духовки і викласти на картопляну заготовку овочеву начинку, посипати порізаною зеленню і загорнути в рулет.

Рулет залишити на деко з пергаментом, змазати його олією і поставити в духовку. Пекти ще 15 хвилин при температурі 180º.

Дістати з духовки та, коли повністю охолоне, порізати на порційні шматочки.

 Рисові трикутники з овочами

Інгредієнти

рис - 1 склянка

олія - 4 ст. ложки

сухарі панірувальні - 0,5 склянки

Для соусу:

гриби – 5-7 штук

цибуля - 1 шт

борошно - 1 ст. ложка

олія - 2 ст. ложки

родзинки - 1 склянка

мигдаль - 0,5 склянки

сік лимона

цукор за смаком.

Спосіб приготування

Рис відварити в солоній воді, трохи прим’яти, щоб не розсипався, полити 1 ст. ложкою олії і дати охолонути. З цієї маси зробити трикутні котлети, обваляти в сухарях і швидко присмажити з обох боків.

Для соусу – гриби порізати,  зварити з них бульйон. Дрібно нарізану цибулю присмажити в олії, додати борошно, смажити разом.

Влити помішуючи склянку грибного бульйону з грибами і прокип’ятити. Родзинки і мигдаль кілька разів обдати окропом. Дати стекти воді.

Додати в соус  сік лимона, цукор, сіль по смаку, родзинки, нашаткований мигдаль. Довести соус до кипіння, подавати до котлет.

 Узвар на Святвечір

Інгредієнти

сушені яблука - 200 г

сушені груші - 200 г

чорнослив - 200 г

родзинки - 100 г

мед - 200 г

вода - 3 л

Спосіб приготування

Підготувати сухофрукти – помити  їх теплою водою і залити на 10 хвилин холодною водою. Накрити кришкою і залишити на 2-3 години.

Налити в каструлю води, покласти груші та яблука, варити на повільному вогні 15 хвилин. Потім додати чорнослив та родзинки і варити ще 10-15 хвилин.

Наприкінці додати мед, дати закипіти й зняти узвар з вогню. Процідити його і подавати до столу охолодженим.