субота, 9 січня 2021 р.

УВІЧНИТИ У МОЛОЧАНСЬКУ ПАМ`ЯТЬ ЛЕОНІДА ГЕРАСИМ`ЮКА - БОРЦЯ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ

 З такою пропозицією виступив ветеран міськрайонної газети «Таврія», член Національної спілки журналістів України Віктор Глянь, який оприлюднив у соцмережі  Відкритий лист Молочанському міському голові Ірині Липці.

« ШАНОВНА Ірино Володимирівно!

23 КВІТНЯ воїну Української повстанської армії Леоніду Панасовичу Герасим`юку виповнилося б 95 років. 



Він народився на Волині, а перетнути межу вічності довелось в Молочанську в 2019-му, де прожив понад 40 років. Його добре знали жителі міста і навколишніх сіл. Ширшому розголосу про нього сприяла публікація в Токмацькій газеті «Таврія».



... ЯКИМ він був? Наведу деякі висловлювання з різних ЗМІ (в т. ч. - електронних): мужній син України; незламний патріот; волонтер часів новітньої російської агресії щодо України; легендарний ветеран УПА, який до останнього подиху вірив в перемогу України. Знайомством з Леонідом Панасовичем пишався очільник управління з питань внутрішньої політики і зв`язків з громадськістю Запорізької облдержадміністраціїї Олександр Зубченко. Коли наш земляк пішов у Засвіти, він написав у Facebook такі, зокрема, рядки: «Вирізнявся справжнім козацьким характером, був непохитний у своєму українстві».

... ЖИТТЯ Л. Герасим`юка було зіткано з яскравих і драматичних сторінок. В червні 1941-го він, учорашній підпільник ОУН, підняв синьо-жовтий прапор на Княжій горі у Львові під час велелюдного зібрання з нагоди проголошення Акта відновлення Української держави. Відтак був заарештований гестапівцями і засуджений до страти, але втік з німецької тюрми... Через три з лишком роки його, вояка УПА, схопили в полон енкаведешники. Був засуджений військовим трибуналом до розстрілу. В камері смертників провів в очікуванні страти 76 діб, доки за ухвалою президії ВС СРСР вищу міру покарання не замінили 20-ма роками каторжних робіт у совєтських ГУЛАГах в Казахстані...

... У КВІТНІ 1954-го, після смерті Сталіна, мужнього патріота звільнили, водночас заборонивши повернутись до рідної Волині. Згодом, будучи на пенсії, переїхав до Молочанська, де тривалий час працював в ливарному цеху заводу металогосптоварів і на меблевому комбінаті. До набуття Україною незалежності перебував під наглядом місцевого відділу КГБ СРСР, де на нього зберігалась особова справа з червоною поміткою «особливо небезпечний».

... ЗГІДНО українського законодавства Л. Герасим`юк був реабілітований, мав статус борця за незалежність України, а з 2018-го - учасника бойових дій. Він брав участь в громадській роботі, розшукував бойових побратимів... В серпні 2017-го, з нагоди Дня Державного прапора України, йому надали право підняти синьо-жовтий стяг на центральній площі Молочанська. 



За клопотанням Токмацької райдержадміністрації  Леонід Панасович був відзначений найвищою нагородою обласної виконавчої влади - медаллю «За розвиток Запорізького краю» (важко переоцінити в цьому внесок тодішнього заступника голови райдержадміністрації Володимира Братищенка).

... ШАНОВНА Ірино Володимирівно! На моє глибоке переконання, Леонід Герасим`юк заслуговує гідного увічнення його пам`яті в зв`язку з 95-річчям від дня народження. Тож дозволю собі на розгляд Ваш і громади такі пропозиції: перейменувати на честь патріота України одну з вулиць міста (скажімо, Фруктову або Широку), назвати його іменем один з освітньо-культурних закладів, центральну площу Молочанська з облаштуванням на Будинку культури меморіальної дошки. Прошу також порушити перед депутатським корпусом питання щодо присвоєння Л. Герасим`юку звання «Почесний громадянин м. Молочанськ» (посмертно). Твердо переконаний: гідне пошанування незламного борця за незалежність України сприятиме формуванню патріотичних якостей громади і стане одним з адекватних замінників пострадянського світогляду, який домінує у частини наших земляків.

... ЗІ СВОГО боку, надаватиму інформаційну підтримку цьому благородному проєкту.

З ПОВАГОЮ, член Національної спілки журналістів України Віктор Глянь.

9 січня 2021 р.

 P. S. Сподіваюсь, що ідея увічнення пам`яті патріота України Л. Герасим`юка знайде підтримку у депутатів, ветеранів АТО, представників громадських організацій і релігійних конфесій, колег-журналістів та інтернет-спільноти.