субота, 9 січня 2021 р.

Святкове печиво і пряники

 Різдвяно-новорічні  свята у самому розпалі. У сьогодні ми пропонуємо вам рецепти печива, що за традицією випікають на Різдво, на Новий чи  Старий Новий рік.

 Новорічне печиво

Інгредієнти для тіста:


куряче яйце - 1 шт .

 цукор - 100г;-

 пшеничне борошно - 280-300г;

вершкове масло - 100г

мед - 2 ст.л

харчова сода - ½ ч.л .

 імбир мелений - 1 ч.л .

 кориця мелена - 2 ч.л .;

 ромова есенція -1/2 ч.л .

 ванільний екстракт - 1 ч.л .

цедра апельсинова

Інгредієнти для глазурі:

курячий білок - від 2 яєць;

цукрова пудра - 400-450 г харчові барвники.

Спосіб приготування

 У глибокій мисці змішайте вершкове масло кімнатної температури з цукром. Збийте міксером до однорідності протягом 2-3 хвилин. Потім додайте куряче яйце і також збийте міксером до пишноти. Мед трохи (10-20 секунд) нагрійте в мікрохвильовій печі і з'єднайте з масляною масою. Ретельно перемішайте вміст. Пшеничне борошно просійте і з'єднайте з основними інгредієнтами. Додайте харчову соду, ванільний екстракт, корицю мелену, імбир, ромову есенцію, цедру апельсина. Розділіть тісто на дві частини, і кожну з них загорніть у харчову плівку,  помістіть у холодильник на ніч. Охолоджене тісто розкачати відразу на пергаменті в пласт товщиною не менше 3-5 мм. Виріжте формочками печиво. Випікайте печиво при температурі 180 С приблизно 5-7 хвилин, помістивши деко в уже розігріту духовку. Готове печиво остудіть на рівній поверхні. Для прикраси печива приготуйте білкову глазур. Для цього змішайте цукрову пудру з яєчними білками. Збийте міксером до ущільнення маси, приблизно 5-7 хвилин. Використовуючи харчові барвники, пофарбуйте необхідну кількість глазурі в потрібні відтінки І приступайте до розфарбування печива. Увага! Ніколи не заповнюйте два сусідніх малюнка. Тільки після просушування, через 10 -15 хвилин можете приступити до іншого етапу. Розфарбоване печиво відставте на кілька годин для повної просушки.

 

Імбирні пряники


Інгредієнти:
мед - 500 г;
масло вершкове - 250 г;
борошно пшеничне - 500 г;
борошно житнє - 500 г;
цукор - 350 г;
сіль - 3 г;
сода харчова - 5 г;
яйця курячі - 2;
молоко - 100 г;
прянощі - 1 ч. л.;
цукрова пудра - 150 г;
сік лимона - 1 ст. л.;
яйця курячі - 1;
корінь імбиру – 1.

Спосіб приготування

Спочатку готуємо тісто для імбирних пряників. Мед і масло необхідно розтопити на водяній бані. З цукру зварити сироп і остудити. Борошно змішати з сіллю, содою, спеціями, додати імбир. Яйця і молоко слід додавати після всього гарячого.

Тісто вимішуємо і даємо відпочити приблизно годину.

Після цього з розкачаного тіста вирізаємо  пряники. Занадто товстими не варто робити, вони будуть довше пропікатися. Випікаємо при температурі двісті градусів десять - дванадцять хвилин. Краще контролювати процес, інакше можуть підгоріти.

Поки пряники остигають, готуємо глазур.

Змішуємо сік лимона з цукровою пудрою і яєчним білком. Збиваємо до стійких піків. Розфарбовуємо пряники.

 

Медове печиво

Інгредієнти:

мед - 150 г;
цукор - 60 г;
борошно - 300 г;
яйця курячі - 1 шт.;
білки яєчні - 1 шт.;
цукрова пудра - 200 г;
масло вершкове - 50 г;
шоколодная стружка - 10 г.

Спосіб приготування

У глибокій каструлі нагріваємо мед. Дуже важливо, щоб мед не закипів! На самому маленькому вогні нагріваємо його до моменту, коли він стане рідким. Одночасно з медом займаємося цукром. У сковороду з товстим дном висипаємо цукор, нагріваємо його на маленькому вогні. Як тільки цукор починає плавитися, вливаємо воду і швидко і дуже добре перемішуємо, щоб цукор повністю розчинився у воді. Постійно помішуємо. Даємо випарується воді до такої консистенції, щоб цукровий сироп розрісся в тягучу карамель.

Отриману карамель виливаємо в мед. На цьому етапі можна додати прянощі за бажанням. Краще їх попередньо перемолоти в блендері.

В медово-карамельну суміш висипаємо близько 100 г борошна. Добре перемішуємо. Стежте, щоб вогонь був маленьким - суміш не повинна кипіти.

Кладемо в тісто масло. Чекаємо, коли воно розтане і перемішуємо тісто.

Знімаємо каструлю з плити і даємо тісту трохи охолонути. Додаємо в тісто яйце і швидко перемішує, щоб яйце не схопилося, так як тісто ще тепле.

Висипаємо решту борошна і добре перемішуємо руками. Поступово додаємо ще борошна при необхідності, щоб тісто відставало від рук. Робимо з тіста колобок, загортаємо у плівку і кладемо в холодильник. В ідеалі тісто має полежати в холодильнику близько доби, але можна використовувати його і після 2-х годин охолодження.

Дістаємо тісто з холодильника. Воно стало щільним, еластичним. Розкачуємо досить тонкий пласт.

З тіста за допомогою формочки або трафарету робимо фігурки і викладаємо на деко, застелений пекарським папером. Відправляємо печиво в розігріту до 180 градусів духовку на 8-10 хвилин, щоб печиво підрум'янилося.

Дістаємо печиво. Даємо йому повністю охолонути. Прикрашаємо печиво за бажанням .