Різдвяно-новорічні свята у самому розпалі. У сьогодні ми пропонуємо вам рецепти печива, що за традицією випікають на Різдво, на Новий чи Старий Новий рік.
Новорічне печиво
Інгредієнти для тіста:
куряче яйце - 1 шт .
цукор - 100г;-
пшеничне борошно - 280-300г;
вершкове масло - 100г
мед - 2 ст.л
харчова сода - ½ ч.л .
імбир мелений - 1 ч.л .
кориця мелена - 2 ч.л .;
ромова есенція -1/2 ч.л .
ванільний екстракт - 1 ч.л .
цедра апельсинова
Інгредієнти для глазурі:
курячий білок - від 2 яєць;
цукрова пудра - 400-
Спосіб приготування
У глибокій мисці
змішайте вершкове масло кімнатної температури з цукром. Збийте міксером до
однорідності протягом 2-3 хвилин. Потім додайте куряче яйце і також збийте
міксером до пишноти. Мед трохи (10-20 секунд) нагрійте в мікрохвильовій печі і
з'єднайте з масляною масою. Ретельно перемішайте вміст. Пшеничне борошно
просійте і з'єднайте з основними інгредієнтами. Додайте харчову соду, ванільний
екстракт, корицю мелену, імбир, ромову есенцію, цедру апельсина. Розділіть
тісто на дві частини, і кожну з них загорніть у харчову плівку, помістіть у холодильник на ніч. Охолоджене
тісто розкачати відразу на пергаменті в пласт товщиною не менше 3-
Імбирні пряники
Інгредієнти:
мед -
масло вершкове -
борошно пшеничне -
борошно житнє -
цукор -
сіль -
сода харчова -
яйця курячі - 2;
молоко -
прянощі - 1 ч. л.;
цукрова пудра -
сік лимона - 1 ст. л.;
яйця курячі - 1;
корінь імбиру – 1.
Спосіб
приготування
Спочатку готуємо тісто для імбирних пряників. Мед і масло
необхідно розтопити на водяній бані. З цукру зварити сироп і остудити. Борошно змішати з сіллю, содою,
спеціями, додати імбир. Яйця і молоко слід додавати після всього гарячого.
Тісто вимішуємо і
даємо відпочити приблизно годину.
Після цього з розкачаного тіста вирізаємо пряники. Занадто товстими не варто робити, вони будуть довше пропікатися. Випікаємо при температурі двісті градусів десять - дванадцять хвилин. Краще контролювати процес, інакше можуть підгоріти.
Поки пряники остигають, готуємо глазур.
Змішуємо сік лимона з цукровою пудрою і яєчним білком.
Збиваємо до стійких піків. Розфарбовуємо
пряники.
Медове печиво
Інгредієнти:
мед -цукор -
борошно -
яйця курячі - 1 шт.;
білки яєчні - 1 шт.;
цукрова пудра -
масло вершкове -
шоколодная стружка -
Спосіб приготування
У глибокій каструлі нагріваємо мед. Дуже важливо, щоб мед не закипів! На самому маленькому вогні нагріваємо його до моменту, коли він стане рідким. Одночасно з медом займаємося цукром. У сковороду з товстим дном висипаємо цукор, нагріваємо його на маленькому вогні. Як тільки цукор починає плавитися, вливаємо воду і швидко і дуже добре перемішуємо, щоб цукор повністю розчинився у воді. Постійно помішуємо. Даємо випарується воді до такої консистенції, щоб цукровий сироп розрісся в тягучу карамель.
Отриману карамель виливаємо в мед. На цьому етапі можна додати прянощі за бажанням. Краще їх попередньо перемолоти в блендері.
В медово-карамельну суміш висипаємо близько
Кладемо в тісто масло. Чекаємо, коли воно розтане і перемішуємо тісто.
Знімаємо каструлю з плити і даємо тісту трохи охолонути. Додаємо в тісто яйце і швидко перемішує, щоб яйце не схопилося, так як тісто ще тепле.
Висипаємо решту борошна і добре перемішуємо руками. Поступово додаємо ще борошна при необхідності, щоб тісто відставало від рук. Робимо з тіста колобок, загортаємо у плівку і кладемо в холодильник. В ідеалі тісто має полежати в холодильнику близько доби, але можна використовувати його і після 2-х годин охолодження.
Дістаємо тісто з холодильника. Воно стало щільним, еластичним. Розкачуємо досить тонкий пласт.
З тіста за допомогою формочки або трафарету робимо фігурки і викладаємо на деко, застелений пекарським папером. Відправляємо печиво в розігріту до 180 градусів духовку на 8-10 хвилин, щоб печиво підрум'янилося.
Дістаємо печиво. Даємо йому повністю охолонути. Прикрашаємо
печиво за бажанням .