Вже другий тиждень триває Великий піст. Харчуватися під час посту треба збалансовано, особливо якщо в сім’ї є діти. Пісні рецепти мають бути з достатньою кількістю овочів, адже вони корисні для здоров’я.
У цій добірці ми підібрали рецепти пісних котлет, які роблять з овочів, грибів і круп. За смаком пісні котлети практично не поступаються м'ясним . Подавати їх можна зі свіжими або тушкованими овочами, картоплею, круп'яними гарнірами, з томатним соусом або домашнім пісним майонезом.
Пісні вівсяні котлети
Інгредієнти:
вівсяні пластівці – 1 стакан;
окріп – 0,5 склянки;
картопля – 1 шт.;
цибуля – 1 шт.;
часник – 1 зубчик;
кріп, сіль, панірувальні сухарі.
Спосіб приготування:
Вівсянку залити окропом і залишити на 20-30 хвилин. Натерти картоплю, дрібно порізати цибулю і зелень, часник вичавити через прес. Змішати, сформувати котлетки і обваляти їх в сухарях. Обсмажити на середньому вогні з двох сторін до рум'яної скоринки.
Пісні капустяні котлети
Інгредієнти:
капуста –
кріп – пів пучка;
манка –
борошно –
часник – 1 зубчик;
цибуля ріпчаста – 1 шт.;
коріандр мелений – 3/4 ч.ложки.;
панірувальна суміш –
олія;
сіль за смаком.
Спосіб приготування:
На капусті видалити верхні листки, розрізати качан на чотири частини, вирізати качан. Покласти капусту в каструлю, залити водою і варити після закипання 5 хвилин. Далі капусту викласти в друшляк, дати стекти зайвій рідини.
Пропустити цибулю, капусту і кріп через м'ясорубку. Дати фаршу постояти 5-10 хвилин, потім через дрібне сито злити зайву рідину.
Додати манку, борошно, спеції, перемішати.
Столовою ложкою брати фарш, обвалювати в панірувальний суміші і смажити на добре розігрітій олії з обох боків до рум'яного кольору. Котлети краще робити плоскими.
Готові котлети викласти на паперовий рушник, щоб всмоктався зайвий жир.
Пісні котлети з квасолі
Інгредієнти:
квасоля у
томатному соусі – 1 банка (350
гр.)
борошно – 3-5
ст.ложки
білий хліб –
зелень
(петрушка, кріп, кінза) – 1 пучок.
лимонний сік – на смак;
сіль перець.
Спосіб приготування:
Квасолю разом із заливкою викласти в блендер. Поламати хліб на шматочки і додати до квасолі. Подрібнити.
Потім додати зелень, сіль, перець і лимонний сік. Ще раз подрібнити. В отриману суміш додати борошно. Добре перемішати.
Ложкою набираючи масу, сформувати котлети, обваляти в борошні. Обсмажити з двох сторін на рослинній олії.
Подавати можна з томатним соусом і зеленим салатом.
Пісні гречані котлети
Інгредієнти:
гречана
крупа – 1 склянка.
гриби –
цибуля – 1 шт.
морква – 1 шт.
борошно – 2-3 ст.ложки;
сіль – 1 ч.ложка
чорний
мелений перець - 1/3 ч. ложки
борошно
олія.
Спосіб приготування:
Закип'ятити дві склянки води. Гречку перебрати, промити і засипати в окріп, додавши 0,5 чайної ложки солі. Після закипання варити на невеликому вогні до повного вбирання води, потім дати каші настоятися під кришкою. Остудити.
Промиті гриби порізати дрібною соломкою і покласти на суху сковорідку без олії. В процесі нагрівання гриби виділять сік, в якому будуть тушкуватися до повного випаровування вологи.
Цибулю нарізати дрібними кубиками.
Після випаровування рідини зсунути гриби до країв сковорідки, налити масло і в центр покласти цибулю. Пасерувати 5 хвилин, додати натерту на крупній тертці моркву і все разом обсмажувати ще 5 хвилин. Потім перемішати з грибами, посолити і поперчити, і смажити все разом до готовності. Остудити.
Змішати гриби і гречку, додати борошно і, за необхідності, трохи води, щоб одержувати в'язкий фарш. Ретельно вимісити фарш рукою (замість борошна можна додати дрібно натерту середню картоплину).
Дати фаршу постояти 15-20 хвилин в холодильнику, щоб в борошні розбухла клейковина. Потім сформувати невеликі котлетки, обваляти їх у борошні і смажити з двох сторін в розігрітій олії до зарум'янення.
Пісні морквяні котлети
Інгредієнти:
морква –
панірувальні сухарі –
цибуля ріпчаста – 1 шт.;
сіль і перець – за смаком;
олія.
Моркву відварити. Почистити, натерти на крупній тертці, додати сіль і перець, панірувальних сухарів стільки, щоби «фарш» почав ліпитися.
Сформувати котлетки, обваляти в панірувальних сухарях, обсмажити до золотистого кольору з обох сторін.