субота, 27 березня 2021 р.

Пісні овочево-круп`яні котлети

Вже другий тиждень триває Великий піст. Харчуватися під час посту треба збалансовано, особливо якщо в сім’ї є діти. Пісні рецепти мають бути з достатньою кількістю овочів, адже вони корисні для здоров’я.

У цій добірці ми підібрали рецепти пісних  котлет, які  роблять з овочів, грибів і круп. За смаком пісні котлети   практично не поступаються м'ясним . Подавати їх можна зі свіжими або тушкованими овочами, картоплею, круп'яними гарнірами, з томатним соусом або домашнім пісним майонезом.


Пісні вівсяні котлети

Інгредієнти:


вівсяні пластівці – 1 стакан;

окріп – 0,5 склянки;

картопля – 1 шт.;

цибуля – 1 шт.;

часник – 1 зубчик;

кріп, сіль, панірувальні сухарі.

Спосіб приготування:

Вівсянку залити окропом і залишити на 20-30 хвилин. Натерти картоплю, дрібно порізати цибулю і зелень, часник вичавити через прес. Змішати, сформувати котлетки і обваляти їх в сухарях. Обсмажити на середньому вогні з двох сторін до рум'яної скоринки.


Пісні капустяні котлети


Інгредієнти:

капуста – 1 кг;

кріп – пів пучка;

манка – 75 г;

борошно – 75 г;

часник – 1 зубчик;

цибуля ріпчаста – 1 шт.;

коріандр мелений – 3/4 ч.ложки.;

панірувальна суміш – 100 г;

олія;

сіль за смаком.

Спосіб приготування:

На капусті видалити верхні листки, розрізати качан на чотири частини, вирізати качан. Покласти капусту в каструлю, залити водою і варити після закипання 5 хвилин. Далі капусту викласти в друшляк, дати стекти зайвій рідини.

Пропустити цибулю, капусту і кріп через м'ясорубку. Дати фаршу постояти 5-10 хвилин, потім через дрібне сито злити зайву рідину.

Додати манку, борошно, спеції, перемішати.

Столовою ложкою брати фарш, обвалювати в панірувальний суміші і смажити на добре розігрітій олії з обох боків до рум'яного кольору. Котлети краще робити плоскими.

Готові котлети викласти на паперовий рушник, щоб всмоктався зайвий жир.

 

Пісні котлети з квасолі

Інгредієнти:


квасоля у томатному соусі – 1 банка (350 гр.)

борошно – 3-5 ст.ложки

білий хліб120 г.

зелень (петрушка, кріп, кінза) – 1 пучок.

лимонний сік – на смак;

сіль перець.

Спосіб приготування:

Квасолю разом із заливкою викласти в блендер. Поламати хліб на шматочки і додати до квасолі. Подрібнити.

Потім додати зелень,  сіль, перець і лимонний сік. Ще раз подрібнити. В отриману суміш додати борошно. Добре перемішати.

Ложкою набираючи масу, сформувати котлети, обваляти в борошні. Обсмажити з двох сторін на рослинній олії.

Подавати можна з томатним соусом і зеленим салатом.

 

Пісні гречані котлети


Інгредієнти:

гречана крупа – 1 склянка.

гриби – 250 г.

цибуля – 1 шт.

морква – 1 шт.

борошно – 2-3 ст.ложки;

сіль – 1 ч.ложка

чорний мелений перець - 1/3 ч. ложки

борошно

олія.

Спосіб приготування:

Закип'ятити дві склянки води. Гречку перебрати, промити і засипати в окріп, додавши 0,5 чайної ложки солі. Після закипання варити на невеликому вогні до повного вбирання води, потім дати каші настоятися під кришкою. Остудити.

Промиті гриби порізати дрібною соломкою і покласти на суху сковорідку без олії. В процесі нагрівання гриби виділять сік, в якому будуть тушкуватися до повного випаровування вологи.

Цибулю нарізати дрібними кубиками.

Після випаровування рідини зсунути гриби до країв сковорідки, налити масло і в центр покласти цибулю. Пасерувати 5 хвилин, додати натерту на крупній тертці моркву і все разом обсмажувати ще 5 хвилин. Потім перемішати з грибами, посолити і поперчити, і смажити все разом до готовності. Остудити.

Змішати гриби і гречку, додати борошно і, за необхідності, трохи води, щоб одержувати в'язкий фарш. Ретельно вимісити фарш рукою (замість борошна можна додати дрібно натерту середню картоплину).

Дати фаршу постояти 15-20 хвилин в холодильнику, щоб в борошні розбухла клейковина. Потім сформувати невеликі котлетки, обваляти їх у борошні і смажити з двох сторін в розігрітій олії до зарум'янення.

 

Пісні морквяні котлети

Інгредієнти:


морква – 300 г;

панірувальні сухарі – 150 г;

цибуля ріпчаста – 1 шт.;

сіль і перець – за смаком;

олія.

 Спосіб приготування:

Моркву відварити. Почистити, натерти на крупній тертці, додати сіль і перець, панірувальних сухарів стільки, щоби «фарш»  почав ліпитися.

Сформувати котлетки, обваляти в панірувальних сухарях, обсмажити до золотистого кольору з обох сторін.