неділя, 14 березня 2021 р.

Прощена неділя: традиції і заборони свята

 Сьогодні, 14 березня християни східного обряду відзначають Прощену неділю - останній день Масляного тижня, що  передує Великому посту. У цей день прийнято просити вибачення у близьких і тих, кого могли образити протягом року.


Фото з вільного доступу інтернету


Грядущий Великий піст - час покаяння. Покаяння - це час виправлення, очищення душі. Затамувавши образу на ближнього, неможливо зі світом увійти під час посту. Тому Прощеною неділею слід не тільки просити вибачення у тих, кого ми образили, але і пробачити тих, хто образив нас. Навіть якщо в цей день ніхто не просив у нас вибачення. Прощена неділя - час відпустити образи. 

Здавна є твердження, що якщо немає взаємного прощення образ, то піст, зведений до простого утримання від їжі, втрачає свій високий сенс. Яким би тривалим він не був - а Великий піст триває аж цілих сім тижнів! - аскетизм і позбавлення можуть і не бути зараховані Богом як справи віри і покаяння. Тому треба в першу чергу прощати інших і просити вибачення самому. 

Традиції та звичаї Прощеної неділі

За традицією, в цей день потрібно тричі попросити вибачення у кожної знайомої людини.

«Бог простить, і я прощаю»,  - кажуть зазвичай у відповідь.

Проте в цей день готують до посту не тільки душі, але й шлунки, адже в найближчі півтора місяці це останній день, коли можна їсти скоромну їжу, нехай вже і без м'яса. А тому млинці, риба та інші гастрономічні смаколики - невід'ємна частина свята (до речі, вважається, що потрібно сісти за стіл сім разів - за кількістю тижнів Великого посту. До речі, є повір'я, за яким після вечері в цей день не прийнято прибирати зі столу. Тоді протягом усього року в родині все буде спокійно і щасливо.

З давнини у Прощену неділю прийнято ходити на могили померлих родичів. Там люди залишають якісь гостинці і подарунки для близьких людей, які пішли з життя, і просять про допомогу.

Що не можна робити в Прощену неділю

У свято не можна вживати алкоголь.

Заборонено лаятися, сваритися, лихословити і бажати іншим зла.

Забороняється також ображатися на когось.

У цей день слід відмовитися від шиття, прання, прибирання та іншої роботи по дому, а також фізичної праці.

Не можна також прибирати стіл після трапези, це вважається поганою прикметою. Те, що залишилося, слід накрити простирадлом, це дозволить притягнути благополуччя і щастя.