субота, 17 квітня 2021 р.

Солодка смакота - домашні цукерки

 Чому цукерки, створені в домашніх умовах смачніше, ніж з магазину? Секрети два: перший – всі інгредієнти свіжі та якісні, а другий – в них вкладені теплі почуття та гарний настрій. До процесу створення домашніх цукерок можна залучати й діток, адже техніка приготування досить проста. Цукерки можна обвалювати в какао, горіхах на ваш смак. В результаті у вас вийдуть чудові цукерки, які не поступатимуться магазинним по красі.  Перед такими цукерками ніхто не встоїть.

Яблучний зефір

Інгредієнти:


яблука – 1 кг.

вода – 200 -300 мл.

цукор – 400 гр.

білок - 3

Для прикрашання:

збиті вершки, листя м’яти.

Спосіб приготування:

Яблука вимити, почистити від шкірки, розрізати навпіл і вибрати серцевину з насінням. Нарізати яблука невеликими шматочками, викласти у товстостінну каструлю, залити водою, довести до кипіння й варити на середньому вогні, постійно помішуючи. Коли яблучна суміш стане м’якою, зняти її з вогню й протерти через дрібне сито дерев’яною ложкою. Пюре остудити. Готове пюре повинно бути за консистенцією, як густа сметана.

Білки ретельно збити, додати цукор, остуджене яблучне пюре, ще раз збити все разом у пишну піну.

Збиту суміш розкласти у невисокі паперові формочки з пергаментного паперу й покласти у попередньо розігріту до 150 °С духовку. Запікайте 15-20 хв.

Коли зефір «зміцніє», вийняти його з духовки, остудити. Формочки з остудженим зефіром занурити на 3 сек. у гарячу воду й перевернути зефір на тарілку. Перед подаванням на стіл прикрасити збитими вершками й листям м’яти.

Порада. У суміш можна додати горіхи, цедру лимона або апельсина, родзинки і цукати. Яблучний зефір можна полити варенням. Подавати на стіл із холодним молоком або компотом.


Домашні цукерки з кураги


Інгредієнти:

чищені волоські горіхи – 100 гр.

білий шоколад – 180 гр.

вершки – 60 мл.

вершкове масло – 30 гр.

ванільний цукор – 1 пакетик.

курага – 400 гр.

темний шоколад – 50 гр.

 Спосіб приготування:

Для крему: горіхи подрібнити, білий шоколад поламати шматочками. Вершки нагріти на водяній бані, додати білий шоколад, масло, ванільний цукор і, помішуючи, довести до кипіння. Остудити суміш, додати горіхи й збити міксером.

Курагу варити 2 хв., потім відкинути на сито й обсушити. За допомогою кондитерського мішечка приготовленим кремом наповнити курагу. Покласти у холодильник на 15 хв.

Темний шоколад розтопити на водяній бані. За допомогою кондитерського шприца намалювати на куразі шоколадні смужки, або повністю занурити  курагу у розтоплений шоколад.  Готовий десерт покласти у холод на 15 хв.


Горіховий грильяж

Інгредієнти:


горіхи (грецькі або арахіс) – 2 склянки

цукор – 1,5 скл.

вода – ¼ скл.

вершкове масло – 2 ч.л.

Спосіб приготування:

Горіхи добре подрібнити. У глибокій каструлі з’єднати воду з цукром, добре перемішати. Нагріти на малому вогні, доки рідина не почне карамелізуватися. Зняти з вогню, додати вершкове масло, горіхи й добре перемішати. Гарячу суміш викласти на змащений маслом папір для випікання, розкачати. Нарізати квадратиками. Залишити на 2-3 год.

 

Желейні цукерки


Інгредієнти:

фруктове желе –1 упаковка (90 г)

желатин – 30 г

лимонна кислота – 1/2 ч. л.

цукор – 2 ст.л.

вода – 150 мл.

крохмаль

Спосіб приготування:

З’єднати желе, желатин, лимонну кислоту й цукор. Додати воду й варити, помішуючи, на водяній бані, доки желатин повністю не розчиниться. Дати суміші трохи охолонути.

Вилити отриману суміш у змочені водою силіконові форми для льоду або кексів. Покласти у холодильник на 3 год. Трохи пересипати цукерки крохмалем, щоб не злипалися.

 

Сочевичні цукерки


Інгредієнти:

сочевиця – 250 гр.

курага – 70 гр.

фініки без кісточки – 50 гр.

волоські горіхи – 40 гр.

рідкий мед – 4 ст. л.

сік лимона – 1 ст. л.

какао – 2 cт. л.

кунжут для обкачування.

Спосіб приготування:

Сочевицю залити водою й залишити на 4 год. Потім зварити до готовності, воду злити. Курагу й фініки замочують у гарячій воді на 10 хв., нарізати. Горіхи підрум’янити на сухій сковорідці.

Сочевицю, какао, курагу, фініки, мед, сік лимона й горіхи з’єднати й подрібнити у блендері. Покласти у холодильник на годину. Потім сформувати цукерки й обкачати їх у кунжуті.