Другою за значенням першою стравою після борщу в українській кухні є капусняк. Існує багато різновидів капусняка. З грибами, свіжою капустою, пшоном, квасолею. Капусняки в тому чи іншому вигляді присутні практично у всіх слов'янських кухонь, але тільки в українській кухні в них додають розтерті з цибулею сало і пшоно.
Капусняк з пшоном «Запорізький»
Інгреієнти
пшоно - 3 ст. л.
квашена капуста -
корінь селери -
свинина -
морква - 2 шт
корінь петрушки - 2 шт
лист лавровий - 2 шт
сіль за смаком
сало свиняче -
цибуля ріпчаста - 2 шт
картопля -
масло вершкове - 2 ст. л.
петрушка - 1 пучок
чорний перець горошини - 2 шт
Капусту віджати і нарізати. Покласти в чисту каструлю і гасити, потроху додаючи бульйон, 15 хв.
Решта цибулю, моркву і петрушку очистити, нарізати соломкою. Петрушку вимити й подрібнити. Обсмажувати на вершковому маслі 4 хв. Пшоно промити. Сало пропустити через м'ясорубку і розтерти з зеленню і пшоном.
Картоплю очистити, нарізати соломкою, покласти в бульйон, варити капусняк 10 хв. Додати тушковану капусту.
Покласти сало з пшоном, лавровий лист, обсмажені цибулю, моркву і петрушку. Варити капусняк 20 хв. Готовий капусняк запорізький з пшоном подавати зі сметаною.
Інгредієнти
вода – 3 -4 літра
картопля – 4 -5 шт.
морква – 1 шт.
цибуля – 1 шт
пшоно – 100 гр.
квашеної капусти
– 500 гр.
томатна
паста – 3 ст.л.
олія – 2 ст.л.
сіль, зелень
Спосіб
приготування
Цибулю нарізати кубиком; моркву натерити на великій тертці.
Почищену картоплю покласти в підсолений бульйон цілою і варити до готовності, дістати і розім'яти. Робимо зажарку: на сковороді на олії смажимо цибулю, моркву і пасту, обсмажуємо до готовності овочі.
У бульйон покласти капусту і пшоно - варити до готовності, додати розім’яту картоплю і зажарку - варити 5-10 хвилин.
Подати із зеленню і пісним майонезом або просто із зеленню.
Капусняк галицький
Інгредієнти:
яловичина
(грудинка, ребра - для бульйону) -
ребра
свинячі (копчені) -
картопля - 2 шт
цибуля ріпчаста - 2 шт
селера - 3 шт
капуста
квашена -
сметана -
борошно пшеничне - 1,5 ст. л.
смалець - 2 ст. л.
цибуля
зелена - 1 пучок.
кріп - 1 пучок.
перець чорний - 1 ч. л.
сіль, цукор, сік лимонний або оцет - за смаком
Яловичину залити
2,5 літрами холодної води і варити без солі до повної м'якості м'яса.
М'ясо вийняти з
бульйону, бульйон процідити. Картоплю почистити і крупно нарізати,
селеру
нарізати тонкими скибочками. Довести до кипіння бульйон, всипати картоплю і селеру. Копчені свинячі ребра розрізати вздовж кісточки. Додати в киплячий бульйон
ребра і квашену капусту. Зменшити вогонь і варити 45 хвилин.
Поки варяться ребра з капустою, варену яловичину звільнити від кісток, хрящиків, і нарізати шматочками.
Цибулини почистити
і нарізати дрібними кубиками. На смальці, або на рослинній олії обсмажити цибулю. На сухій сковороді обсмажити борошно до пожовтіння.
Влити борошняну
заправку в каструлю з супом, перемішати, довести до кипіння. За смаком додати
сіль, цукор, сік лимона, чайну ложку свіжо меленого чорного перцю. Засипати
нарізані зелену цибулю і кріп, накрити кришкою і даємо настоятися 25-30 хвилин.
Капусняк з грибами
Інгредієнти:
сало –
цибуля – 1 шт.
печериці – 200 гр.
квашена
капуста – 500 гр.
картопля
(середнього розміру) – 3 шт.
рослинна
олія – 2 ст.л.
запашний перець –
3 горошини.
лавровий
лист – 2 листа
спеції
(суміш сухих пряних трав) – 1 ч.л.
сіль – 1 ч.л.
часник – 1 зубчик.
вода –
Картоплю нарізати
невеликими кубиками, викласти в каструлю. Залити
На розігріту сковорідку викласти 50 грам сала, попередньо очищеного від шкіри і порізаного невеликими смужками. Додати на сковорідку з салом одну цибулину, порізану дрібними кубиками, і 1 зубчик часнику, порубаний пластинками. Обсмажувати протягом декількох хвилин, поки цибуля не стане золотистою.
Печериці помити і порізати невеликими шматочками. Додати гриби в сковорідку з обсмаженою цибулею і тушкувати протягом 3-4 хвилин на середньому вогні.
Квашену капусту покласти на сковорідку з овочевою піджаркою і тушкувати 4-5 хвилин. В кінці приготування додати 1 чайну ложку сухих пряних трав на ваш смак.
Овочеву піджарку всипати в каструлю з картоплею, приправивши сіллю за смаком і варити ще 5 хвилин. Зняти з вогню і дати трохи настоятися.