субота, 24 квітня 2021 р.

Капусняк – другий за значенням після борщу

 Другою за значенням першою  стравою після борщу в українській кухні є капусняк. Існує багато різновидів капусняка. З  грибами, свіжою капустою, пшоном, квасолею. Капусняки в тому чи іншому вигляді присутні практично у всіх слов'янських кухонь, але тільки в українській кухні в них додають розтерті з цибулею сало і пшоно. 

Капусняк з пшоном «Запорізький»


Інгреієнти

пшоно - 3 ст. л.

квашена капуста - 600 г

корінь селери - 50 г

свинина - 400 г

морква - 2 шт

корінь петрушки - 2 шт

лист лавровий - 2 шт

сіль за смаком

сало свиняче - 50 г

цибуля ріпчаста - 2 шт

картопля - 400 г

масло вершкове - 2 ст. л.

петрушка - 1 пучок

чорний перець горошини - 2 шт

 Спосіб приготування

 Свинину для капустняка запорізького вимити, покласти в каструлю з водою і довести до кипіння. Очистити 1 цибулину, 1 морквину, 1 корінь петрушки і корінь селери, обсмажити на сухій розжареній сковороді, 4 хв. З бульйону зняти піну, додати обсмажені овочі і коріння, посолити і варити 40 хв. За 10 хв. до готовності додати горошини перцю і 1 лавровий лист. М'ясо вийняти. Бульйон процідити і ще раз довести до кипіння.

Капусту віджати і нарізати. Покласти в чисту каструлю і гасити, потроху додаючи бульйон, 15 хв.

Решта цибулю, моркву і петрушку очистити, нарізати соломкою. Петрушку вимити й подрібнити. Обсмажувати на вершковому маслі 4 хв. Пшоно промити. Сало пропустити через м'ясорубку і розтерти з зеленню і пшоном.

Картоплю очистити, нарізати соломкою, покласти в бульйон, варити капусняк 10 хв. Додати тушковану капусту.

Покласти сало з пшоном, лавровий листобсмажені цибулю, моркву і петрушку. Варити капусняк 20 хв. Готовий капусняк запорізький з пшоном подавати зі сметаною.

 

 Український капусняк

Інгредієнти


 вода – 3 -4 літра

 картопля – 4 -5 шт.

морква – 1 шт.

цибуля – 1 шт

пшоно – 100 гр.

квашеної капусти – 500 гр.

томатна паста – 3 ст.л.

олія  – 2 ст.л.

сіль, зелень

Спосіб приготування

Цибулю нарізати кубиком; моркву натерити на великій тертці.

Почищену картоплю покласти в підсолений бульйон цілою і варити до готовності, дістати і розім'яти. Робимо зажарку: на сковороді на олії  смажимо цибулю, моркву і пасту, обсмажуємо до готовності овочі.

У бульйон покласти капусту і пшоно - варити до готовності, додати розім’яту  картоплю і зажарку - варити 5-10 хвилин.

Подати із зеленню і пісним майонезом або просто із зеленню.

 


Капусняк галицький

Інгредієнти:

яловичина (грудинка, ребра - для бульйону) - 750 г

ребра свинячі (копчені) - 200 г

картопля - 2 шт

цибуля ріпчаста - 2 шт

селера - 3 шт

капуста квашена - 500 г

сметана - 100 г

борошно пшеничне - 1,5 ст. л.

смалець - 2 ст. л.

цибуля зелена - 1 пучок.

кріп - 1 пучок.

перець чорний - 1 ч. л.

сіль, цукор, сік лимонний або оцет - за смаком

 Спосіб приготування:

Яловичину залити 2,5 літрами холодної води і варити без солі до повної м'якості м'яса.

М'ясо вийняти з бульйону, бульйон процідити. Картоплю почистити і крупно нарізати,

селеру нарізати тонкими скибочками. Довести до кипіння бульйон, всипати картоплю і селеру. Копчені свинячі ребра розрізати вздовж кісточки. Додати в киплячий бульйон ребра і квашену капусту. Зменшити вогонь і варити 45 хвилин.

Поки варяться ребра з капустою, варену яловичину звільнити від кісток, хрящиків, і нарізати шматочками.

Цибулини почистити і нарізати дрібними кубиками. На смальці, або на рослинній олії обсмажити цибулю. На сухій сковороді обсмажити борошно до пожовтіння.

Влити борошняну заправку в каструлю з супом, перемішати, довести до кипіння. За смаком додати сіль, цукор, сік лимона, чайну ложку свіжо меленого чорного перцю. Засипати нарізані зелену цибулю і кріп, накрити кришкою і даємо настоятися 25-30 хвилин.

 

Капусняк з грибами

 


Інгредієнти:

сало50 г.

цибуля – 1 шт.

печериці – 200 гр.

квашена капуста – 500 гр.

картопля (середнього розміру) – 3 шт.

рослинна олія – 2 ст.л.

запашний перець – 3 горошини.

лавровий лист – 2 листа

спеції (суміш сухих пряних трав) – 1 ч.л.

сіль – 1 ч.л.

часник – 1 зубчик.

вода3 л.

 Спосіб приготування:

Картоплю нарізати невеликими кубиками, викласти в каструлю. Залити 2 л води, додати 2 шт. лаврового листа і 3 горошини запашного перцю. Поставте варитися на середньому вогні.

На розігріту сковорідку викласти 50 грам сала, попередньо очищеного від шкіри і порізаного невеликими смужками. Додати на сковорідку з салом одну цибулину, порізану дрібними кубиками, і 1 зубчик часнику, порубаний пластинками. Обсмажувати протягом декількох хвилин, поки цибуля не стане золотистою.

Печериці помити і порізати невеликими шматочками. Додати гриби в сковорідку з обсмаженою цибулею і тушкувати протягом 3-4 хвилин на середньому вогні.

Квашену капусту покласти на сковорідку з овочевою піджаркою і тушкувати 4-5 хвилин. В кінці приготування додати 1 чайну ложку сухих пряних трав на ваш смак.

Овочеву піджарку всипати в каструлю з картоплею, приправивши сіллю за смаком і варити ще 5 хвилин. Зняти з вогню і дати трохи настоятися.