У нас, в Україні пампушки стоять в одному ряду з
галушками, варениками, салом і борщем. Адже без пухких, запашних
пампушок з часником червоний український
борщ просто не можна уявити. А приготувати їх, виявляється, зовсім
неважко: і продукти доступні, і часу багато не потрібно. А результат, і ми це гарантуємо, буде
незабутнім!
Пампушки з часником
Інгредієнти
борошно - 3
склянки
цукор - 1 ст ложка
дріжджі сухі - 11
грамів
вода - 1
склянка
сіль – пів чайної
ложки
часник
зелень
олія
Спосіб приготування
У миску насипте борошно, додайте дріжджі, розчинені у воді з
цукром, сіль і добре вимісіть. Вимішувати слід до того часу, поки тісто почне
відставати від рук. Тоді влийте 2-3 столові ложки олії і вимісіть добре ще раз.
Накрийте тісто серветкою чи рушником і поставте у тепле місце.
Через годину-півтори, коли тісто підійде, перемісіть його,
сформуйте невеликі кульки і викладіть їх на деко, змащене олією. Пекти при температурі 180 градусів до
зарум’янення.
Часник подрібнити, змішати з олією і посолити.
Коли пампушки виймете з духовки, їх можна накрити вологим
рушником, щоб були м’якші. Після
цього полийте щедро пампушки олійно-часниковою сумішшю і притрусіть подрібненою
зеленню.
Пампушки картопляні
Інгредієнти:
дріжджі сухі - 2
чайні ложки
пюре картопляне - 150
г
борошно - 200
г ,
молоко - півсклянки,
олія - 60 мл
олії,
цукор - 1 ч.
ложка,
сіль - 1/2 ч.
ложки,
жовток - 1 (для
змазування),
часник - 4 зубці
(для заправки).
Спосіб приготування
Дріжджі залити теплим
молоком і залишити приблизно на 10 хвилин.
Із зазначених інгредієнтів замісити тісто і дати йому
постояти в теплому місці, поки воно не збільшиться вдвічі. Поділити тісто на невеликі шматочки,
сформувати з них кульки (повинно
вийти 22-24 шт.) і викласти на змащене деко. Накрити рушником і дати
підійти в теплому місці протягом півгодини.
Розігріти духовку до 180 градусів. Змастити пампушки
жовтком, поставити в духовку і випікати до рум’яної скоринки близько 30 хвилин.
Розтерти часник із сіллю, додати 1 ст. ложку олії і 2 ложки
теплої води, добре перемішати.
Готові гарячі пампушки полити часниковим соусом, дати
настоятися 5-7 хвилин і подавати.
Пампушки із картопляно-дріжджового тіста мають приємну
текстуру і довго не черствіють.
Смажені пампушки з цибулею
Інгредієнти:
вода тепла - 0,5 л ,
цибуля – 3 шт
цукор - 1 ч. ложка,
дріжджі сухі - 11 г ,
борошно,
олія для смаження.
Спосіб приготування
У воді розчинити
дріжджі. Додати цукор, сіль, дрібно порізану цибулю, борошно, щоб вийшло негусте
тісто, як на оладки. Все добре вимішати ложкою і залишити в
теплому місці на 1 годину.
Коли тісто підійде, набирати по трохи ложкою і викладати на сковороду з розігрітою олією. Смажити на невеликому
вогні з обох боків до золотистого кольору.
Ліниві пампушки
«Свистуни»
Інгредієнти:
кефір - 1
склянка,
борошно - 2
склянки,
сода - 0,5
ч. ложки,
сіль,
часник,
олія.
Спосіб приготування
З борошна, кефіру,
солі та соди замісити м’яке тісто, як на вареники. Накрити його рушником і дати
«відпочити» хвилин 15. Потім з тіста
розкачати корж товщиною в
півсантиметра, порізати на квадратики чи ромбики. Смажити «Свистуни» у великій
кількості олії до золотистого кольору. Викласти на паперову серветку, щоб
ввібрала жир. Поки теплі, викласти в глибоку посудину, полити часниковою
заправкою. Накрити кришкою, добре струснути, щоб часниковий аромат охопив кожен
шматочок, і подати до борщу.
Картопляні пампушки з сиром
Інгредієнти:
картопля - 400
г ,
кисломолочний сир - 400 г ,
масло вершкове - 50 г ,
яйце – 1 шт,
борошно - 3 ст. ложки,
сіль,
часник - 4 зубці,
зелень,
панірувальні сухарі,
олія.
Спосіб приготування
Зварити в підсоленій
воді картоплю. Воду злити, додати масло, потовкти як на пюре. Коли схолоне,
додати туди сир, яйце, зелень. Сформувати пампушки довільної форми:
кульки, кружечки, квадратики. Запанірувати в сухарях і обсмажити у великій
кількості розігрітої олії з обох боків до золотистої скоринки.
Ці пампушки добре смакуватимуть і з борщем, і з супом, і навіть
з кухлем пива. Тільки у цьому разі солі додайте більше. Смачного Вам!