субота, 9 листопада 2019 р.

Смачно по суботах. Якщо борщ, то - пампушки


У нас, в  Україні пампушки стоять в одному ряду з галушками, варениками, салом і борщем. Адже без пухких, запашних пампушок з часником червоний український борщ просто не можна уявити. А приготувати їх, виявляється, зовсім неважко: і продукти доступні, і часу багато не потрібно. А  результат, і ми це гарантуємо,  буде незабутнім!
Пампушки з часником

Інгредієнти
борошно - 3 склянки 
 цукор - 1 ст ложка 
дріжджі сухі - 11 грамів
вода - 1 склянка 
сіль – пів чайної ложки 
 часник
зелень
олія
 Спосіб приготування
У миску насипте борошно, додайте дріжджі, розчинені у воді з цукром, сіль і добре вимісіть. Вимішувати слід до того часу, поки тісто почне відставати від рук. Тоді влийте 2-3 столові ложки олії і вимісіть добре ще раз.
Накрийте тісто серветкою чи рушником і поставте у тепле  місце.
Через годину-півтори, коли тісто підійде, перемісіть його, сформуйте невеликі кульки і викладіть їх на деко, змащене олією. Пекти при температурі 180 градусів до зарум’янення.
Часник подрібнити, змішати з олією і посолити.
Коли пампушки виймете з духовки, їх можна накрити вологим рушником, щоб були м’якші. Після цього полийте щедро пампушки олійно-часниковою сумішшю і притрусіть подрібненою зеленню.

 Пампушки картопляні
Інгредієнти:
дріжджі сухі - 2 чайні ложки
 пюре картопляне -  150 г
борошно -  200 г,
молоко - півсклянки,
олія - 60 мл олії,
цукор - 1 ч. ложка,
сіль - 1/2 ч. ложки,
жовток - 1 (для змазування),
часник - 4 зубці (для заправки).
Спосіб приготування
 Дріжджі залити теплим молоком і залишити приблизно на 10 хвилин.
Із зазначених інгредієнтів замісити тісто і дати йому постояти в теплому місці, поки воно не збільшиться вдвічі. Поділити тісто на невеликі шматочки, сформувати з них кульки (повинно вийти 22-24 шт.) і викласти на змащене деко. Накрити рушником і дати підійти в теплому місці протягом півгодини.
Розігріти духовку до 180 градусів. Змастити пампушки жовтком, поставити в духовку і випікати до рум’яної скоринки близько 30 хвилин.
Розтерти часник із сіллю, додати 1 ст. ложку олії і 2 ложки теплої води, добре перемішати.
Готові гарячі пампушки полити часниковим соусом, дати настоятися 5-7 хвилин і подавати.
Пампушки із картопляно-дріжджового тіста мають приємну текстуру і довго не черствіють.



 Смажені пампушки з цибулею
 Інгредієнти:

вода тепла - 0,5 л,
цибуля – 3 шт
цукор -  1 ч. ложка,
дріжджі сухі - 11 г,  
борошно,
 олія для смаження.
Спосіб приготування
 У воді розчинити дріжджі. Додати цукор, сіль, дрібно порізану цибулю, борошно, щоб вийшло негусте тісто,  як на оладки. Все добре вимішати ложкою і залишити в теплому місці на 1 годину.
Коли тісто підійде, набирати по трохи ложкою і викладати на сковороду з розігрітою олією. Смажити на невеликому вогні з обох боків до золотистого кольору.

Ліниві пампушки «Свистуни»
Інгредієнти:
кефір - 1 склянка,
борошно - 2 склянки,
сода - 0,5 ч. ложки,
сіль,
часник,
олія.
Спосіб приготування
 З борошна, кефіру, солі та соди замісити м’яке тісто, як на вареники. Накрити його рушником і дати «відпочити» хвилин 15. Потім з тіста розкачати  корж товщиною в півсантиметра, порізати на квадратики чи ромбики. Смажити «Свистуни» у великій кількості олії  до золотистого кольору. Викласти на паперову серветку, щоб ввібрала жир. Поки теплі, викласти в глибоку посудину, полити часниковою заправкою. Накрити кришкою, добре струснути, щоб часниковий аромат охопив кожен шматочок, і подати до борщу.

 Картопляні пампушки з сиром
Інгредієнти:

картопля - 400 г,
кисломолочний сир - 400 г,
масло вершкове - 50 г,
яйце – 1 шт,
борошно - 3 ст. ложки,
сіль,
часник - 4 зубці,
зелень,
панірувальні сухарі,
олія.
Спосіб приготування
 Зварити в підсоленій воді картоплю. Воду злити, додати масло, потовкти як на пюре. Коли схолоне, додати туди сир, яйце, зелень. Сформувати пампушки довільної форми: кульки, кружечки, квадратики. Запанірувати в сухарях і обсмажити у великій кількості розігрітої олії з обох боків до золотистої скоринки.
Ці пампушки добре  смакуватимуть і з борщем, і з супом, і навіть з кухлем пива. Тільки у цьому разі солі додайте більше. Смачного Вам!