субота, 17 липня 2021 р.

Смакота з малини

 Малина - ягода широкого застосування. Її використовують в кулінарії для приготування пирогів, тортів, різних десертів і заготовок на зиму, а також компотів і домашніх вин. Крім того малина має цілющі властивості, зокрема її листя і плоди використовуються в народній медицині в якості природного жарознижуючого засібу.

 

Курячі крильця з малиновим соусом

Інгредієнти:


курячі крильця1 кг;

соєвий соус – 2 ст.л.;

малина свіжа – 200 г;

червона цибуля – 0,5 шт.;

олія;

суміш перців;

яблучний оцет;

цукор;

сіль.

 Спосіб приготування:

Розрізати курячі крильця на три частини по хрящику. Кінчик відкласти (його можна використовувати для варіння бульйону), а дві інші частини замаринувати в суміші солі, перцю і цукру – за смаком. Залишити на 90 хвилин.

Крильця змастити рослинним маслом, соєвим соусом, викласти на деко і запікати до золотистого кольору.

Для соусу змішати малину з цукром (за смаком), помістити на вогонь і дати покипіти пару хвилин. Потім суміш охолодити, з’єднати з шматочками цибулі і оцтом (за смаком). Перемолоти суміш блендером і перетерти через сито (щоб прибрати зернятка).

 

 Малиновий пиріг із заварним кремом

Інгредієнти:


Для тіста:

вершкове масло – 100 г.;

борошно – 200 г.;

цукор – 50 г.;

яйце – 1 шт.;

біле вино, солодке – 25 мл. ;

Для крему:

молоко – 300 мл. ;

яєчні жовтки – 3 шт.;

цукор – 3 ст.л.;

борошно – 3 ч.л.;

ванільний цукор.

малина свіжа.

 Спосіб приготування:

Холодне масло перетерти з борошном так, щоб вийшла олійно-борошняна крихта. Цукор розтерти з яйцем і вином. В олійно-борошняну крихту додати яєчну суміш, замісити тісто, загорнути його в харчову плівку і відправити в холодне місце на 30 хвилин.

Потім тісто розкачати в пласт товщиною 0,5 см, вирізати за розміром форми денце, викласти денце в форму і з обрізків сформувати бортики. Зробити  по всій поверхні коржа проколи виделкою і випікати корж в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 20 хвилин (корж повинен підрум’янитися).

Для заварного крему молоко змішати з цукром (1,5 ст.л.) і ванільним цукром. Нагріти молоко до розчинення цукру.

Жовтки змішати з цукром, що залишився і борошном. Вливати яєчну суміш в молоко і, постійно помішуючи, заварювати крем до загустіння.

Зніняти крем з вогню і охолодити. Остиглий крем викласти в корж, зверху прикрасити пиріг свіжою малиною.

 

 Малиновий десерт з йогуртом та морозивом


Інгредієнти:

малина свіжа – 100 г.;

желатин – 5 г.;

малиновий конфітюр – 20 г.;

йогурт натуральний – 50 г.;

морозиво вершкове – 50 г.;

цукор – за смаком.

Спосіб приготування:

Желатин замочити в невеликій кількості холодної води (вона повинна його повністю покрити) і залишити до набрякання.

Йогурт змішати з морозивом, цукром, малиновим конфітюром і свіжою малиною. Додати желатин, поставити суміш на водяну баню і нагріти до повного розчинення желатину. Охолодити суміш, розлити по формах і відправити в холодильник до повного застигання. Після дістати десерт з холодильника, опустити формочку на кілька секунд в гарячу воду, щоб десерт відійшов від стінок, і перевернути на тарілку.

Прикрасити ягодами малини і шматочком шоколаду. Малиновий десерт з йогуртом і морозивом можна подати прямо в формочці.


Варення з малини класичне

Інгредієнти:​​


малина – 5 кг. ;

цукор – 5 кг. ;

Спосіб приготування:

Пересипати п'ять кілограмів свіжої, перебраної малини п'ятьма кілограмами цукру і залишити на кілька годин, поки малина не пустить сік.

Після того, як малина пустить сік, поставити миску на великий вогонь і довести малину до кипіння. Зняти пінку. Пінку потрібно знімати ретельно, якщо частина піни залишиться, варення може "заграти". Зменшити вогонь до середнього і кип'ятити варення з малини 15-20 хвилин.

Перевірити малинове варення на готовність. Для цього 2 ложки сиропу налити на плоску тарілку та охолодити. Провести ложкою "доріжку" в сиропі: якщо краї доріжки не сходяться, варення з малини готове. Малинове варення розкласти у банки та зберігати в холодильнику.

 

 Варення з малини та бананом

 Інгредієнти:​​


малина – 500 г. ;

цукор –  500 г. ;

банан – 1 шт. ;

ванільний цукор – 1 ст. л.;

м'ята

 

Спосіб приготування:

Відокремити малину від пошкоджених ягід, і всипати в миску. Додати цукор до малини.

Малину перемішати, трохи можна прим'яти виделкою або ложкою. Залишити ягоду з цукром на одну годину.

Через металеве сито протерти малину. З малинової макухи можна зварити компот або морс.

Далі в малиновий сироп додати нарізаний чи протертий банан.

Додати в солодку суміш ванільний цукор і гілочку м'яту. Варити на невеликому вогні, знімаючи пінку.

Готувати малинове варення 20-30 хвилин, потім залити в баночки (попередньо простерилізовані). Закрити малинове варення кришкою.