Малина - ягода широкого застосування. Її використовують в кулінарії для приготування пирогів, тортів, різних десертів і заготовок на зиму, а також компотів і домашніх вин. Крім того малина має цілющі властивості, зокрема її листя і плоди використовуються в народній медицині в якості природного жарознижуючого засібу.
Курячі крильця з малиновим соусом
Інгредієнти:
курячі крильця –
соєвий соус – 2 ст.л.;
малина
свіжа –
червона цибуля – 0,5 шт.;
олія;
суміш перців;
яблучний оцет;
цукор;
сіль.
Розрізати курячі крильця на три частини по хрящику. Кінчик відкласти (його можна використовувати для варіння бульйону), а дві інші частини замаринувати в суміші солі, перцю і цукру – за смаком. Залишити на 90 хвилин.
Крильця змастити рослинним маслом, соєвим соусом, викласти на деко і запікати до золотистого кольору.
Для соусу змішати малину з цукром (за смаком), помістити на вогонь і дати покипіти пару хвилин. Потім суміш охолодити, з’єднати з шматочками цибулі і оцтом (за смаком). Перемолоти суміш блендером і перетерти через сито (щоб прибрати зернятка).
Інгредієнти:
Для тіста:
вершкове
масло –
борошно –
цукор –
яйце – 1 шт.;
біле вино,
солодке – 25 мл. ;
Для крему:
молоко –
300 мл. ;
яєчні жовтки – 3
шт.;
цукор – 3 ст.л.;
борошно – 3 ч.л.;
ванільний
цукор.
малина свіжа.
Холодне масло перетерти з борошном так, щоб вийшла олійно-борошняна крихта. Цукор розтерти з яйцем і вином. В олійно-борошняну крихту додати яєчну суміш, замісити тісто, загорнути його в харчову плівку і відправити в холодне місце на 30 хвилин.
Потім тісто розкачати
в пласт товщиною
Для заварного крему молоко змішати з цукром (1,5 ст.л.) і ванільним цукром. Нагріти молоко до розчинення цукру.
Жовтки змішати з цукром, що залишився і борошном. Вливати яєчну суміш в молоко і, постійно помішуючи, заварювати крем до загустіння.
Зніняти
крем з вогню і охолодити.
Остиглий крем викласти в
корж, зверху прикрасити пиріг свіжою малиною.
Інгредієнти:
малина
свіжа –
желатин –
малиновий
конфітюр –
йогурт
натуральний –
морозиво
вершкове –
цукор – за
смаком.
Спосіб
приготування:
Желатин замочити в невеликій кількості холодної води (вона повинна його повністю покрити) і залишити до набрякання.
Йогурт змішати з морозивом, цукром, малиновим конфітюром і свіжою малиною. Додати желатин, поставити суміш на водяну баню і нагріти до повного розчинення желатину. Охолодити суміш, розлити по формах і відправити в холодильник до повного застигання. Після дістати десерт з холодильника, опустити формочку на кілька секунд в гарячу воду, щоб десерт відійшов від стінок, і перевернути на тарілку.
Прикрасити ягодами малини і шматочком шоколаду. Малиновий десерт з йогуртом і морозивом можна подати прямо в формочці.
Варення з малини класичне
Інгредієнти:
малина –
цукор –
Спосіб
приготування:
Пересипати п'ять кілограмів свіжої, перебраної малини п'ятьма кілограмами цукру і залишити на кілька годин, поки малина не пустить сік.
Після того, як малина пустить сік, поставити миску на великий вогонь і довести малину до кипіння. Зняти пінку. Пінку потрібно знімати ретельно, якщо частина піни залишиться, варення може "заграти". Зменшити вогонь до середнього і кип'ятити варення з малини 15-20 хвилин.
Перевірити малинове варення на готовність. Для цього 2 ложки сиропу налити на плоску тарілку та охолодити. Провести ложкою "доріжку" в сиропі: якщо краї доріжки не сходяться, варення з малини готове. Малинове варення розкласти у банки та зберігати в холодильнику.
Інгредієнти:
малина –
цукор –
банан – 1 шт. ;
ванільний
цукор – 1 ст. л.;
м'ята
Спосіб
приготування:
Відокремити
малину від пошкоджених ягід, і всипати в миску. Додати цукор до малини.
Малину перемішати,
трохи можна прим'яти виделкою або ложкою. Залишити ягоду з цукром на одну
годину.
Через металеве
сито протерти малину. З малинової макухи можна зварити компот або морс.
Далі в малиновий
сироп додати нарізаний чи протертий банан.
Додати в солодку
суміш ванільний цукор і гілочку м'яту. Варити на невеликому вогні, знімаючи
пінку.
Готувати малинове
варення 20-30 хвилин, потім залити в баночки (попередньо простерилізовані).
Закрити малинове варення кришкою.