пʼятниця, 27 вересня 2019 р.

На сесії міської ради. Чому депутати «провалили» погодження Інвестиційної програми КП «Міськводоканал»


26 вересня за участі 20 депутатів із 34 обраних по партійних списках і мажоритарних округах нашого міста, відбулася 104  сесія Токмацької міської ради. ЇЇ відкрив міський голова Ігор Котелевський.
До порядку деного депутати внесли ( у тому числі із голосу) 31 питання.




На початку пленарного засідання народні обранці оперативно і одностайним голосуванням затвердили звіт про періодичне відстеження результативності регуляторного акту «Про затвердження Правил утримання собак, котів та інших непродуктивних тварин у м.Токмак». Внесли зміни та доповнення до рішення міської ради «Про бюджет м.Токмак на 2019 рік» та до Програм, що фінансуються в 2019 році.
Найбільше по тривалості, активно та емоційно депутати розглядали  питання «Про погодження Інвестиційної  програми  комунального підприємства  ”Міськводоканал ” Токмацької  міської ради на  2020 рік.»
Як пояснила доповідачка – директорка міськводоканалу Наталія Лісова, згідно Постанови кабміну про формування тарифів, підприємство повинне подати інвестиційну програму. На 2019 рік Міськводоканал не витримав строки і в тарифах на 2019 рік не була закладена інвестиційна складова. Тепер же, у  цьому році Інвестиційну програму розробили, і Міськводоканал представив її на розгляд профільної комісії міськради, а тепер – і на сесію.
Згідно Інвестиційної  програми міськводоканал планує за рахунок інвестиційних коштів: по водопостачанню – замінити 802 погонних метри вкрай зношеного подаючого водоводу від артезіанської свердловини по вулиці Паркова до південної насосної станції. Вартість цих робіт складе 511 тис.грн.
По водовідведенню, як пояснила директорка Міськводоканалу, підприємство планує    замінити 630 метрів напорного колектора-довгобуда  від  каналізаційної насосної станції  по вулиці  Паркова до    каналізаційних очисних споруд міста. Вартість цих робіт складе 456  тис.грн., а Інвестиційної програми загалом 967 тис.грн.
Під час обговорення і міського голову Токмака Ігоря Котелевського, і депутатів цікавило питання як  вплине інвестиційна складова на тарифи з водопостачання та водовідведення.
Вїдповідь з перших вуст пролунала: 2, 06 копійки, хоча із залу поправили 2,06 гривні.
 Тобто, при погодженні Інвестиційної програми Міськводоканалу  на 2,06 гривні для токмачан підвищиться тариф на воду і водовідведення. І складатиме 47 грн.14 копійок.





При обговоренні цього питання, депутат Віктор Загуменний  говорив, що буде голосувати за погодження програми, бо якщо цього не зробити сьогодні, то вже завтра все рівно двічі відбудеться збільшення тарифу на водопостачання і водовідведення. Він же і розвіяв міфи про «найдорожчу» воду у Токмаку.
Одні депутати говорили про необхідність покращення стану водопроводів і якості питної води у Токмаку, інші ( депутат Сергій Капінус) – закинули Наталії Лісовій докір, що Інвестиційна програма і підвищення тарифів на воду не були оприлюднені у декількох місцевих засобах масової інформації. І токмачани про це нічого не знають.




Після тривалих дебатів, питання «Про погодження Інвестиційної  програми  комунального підприємства  « Міськводоканал » Токмацької  міської ради на  2020 рік.» було винесено на голосування. «За» погодження програми, а значить за підвищення тарифів на водозабезпечення і водовідведення проголосували 12 депутатів. 

Мало. Тож рішення прийнято не було.У продовження сесії міськради депутати надали Міськводоканалу дозвіл на відкриття кредитного ліміту у сумі 110 тис.грн. на поточний рахунок. Затвердили список присяжних, Розглянули блок земельних та інших питань.



Після закінчення сесії міський голова Токмака Ігор Котелевський разом із секретарем міськради Олександром Чуб і депутатми обговорювали нагальні проблеми територіальної громади Токмака. 

Людмила АРМАН,
фото автора