субота, 21 серпня 2021 р.

Токмацька порадниця. Як правильно вибрати стиглий і солодкий кавун

 Нарешті прийшов час час куштувати найбільшу ягоду у світі – ароматний,  освіжаючий, соковитий кавун. Цей прекрасний літній продукт – просто рекордсмен за вмістом вітамінів, мінералів та  антиоксидантів, завдяки чому позитивно впливає на наш організм: стимулює обмінні процеси, поліпшує мікрофлору кишечника, виводить камені з нирок і сечового міхура, покращує зір і навіть бореться з раковими клітинами.

Кавун на 92% складається з води, достатнє вживання якої вкрай важливе у спекотні місяці.

Вибір кавуна – одна з найбільш складних і важливих місій, з якою в серпні стикається кожен. Сьогодні «Токмацька порадниця» розповість вам про  основні методи визначення стиглості та безпечності кавуну, та умови його зберігання.




 Всьому свій час!

Насамперед пам’ятайте, що баштанові культури в Україні дозрівають в останній місяць літа. Якщо на прилавках магазинів кавуни продаються ще з червня – не ризикуйте їх купувати, навіть якщо вони на вигляд стиглі. Всі кавуни, що з’являються на українських прилавках раніше серпня, означають тільки одне: або вони водянисті і привезені з-за кордону, або вирощені в підсобці на нітратах.

 Де купувати кавуни?

Ідеальне місце для купівлі кавуна – намет поруч з полем, де вони ростуть. Але якщо ви міський житель та ще й зовсім не південних областей – вирушайте на ринок. Точки для продажу кавунів обов’язково повинні бути оснащені тентом – щільний навіс буде захищати ягоди від сонячних променів. Не потрібно зупиняти свій вибір на кавунах, що лежать на самій землі. Якісна торгова точка буде оснащена спеціальним піддоном висотою не нижче 20 сантиметрів.

А от купуючи кавун  у супермаркеті будьте обережні – часто супермаркети закуповують їх ще незрілими. Нерідко кавуни продають поблизу доріг. Так, це зручно, але пам’ятайте, що кавун, як і інші фрукти та овочі, які тут продаються, вбирають пил і шкідливі гази автомобілів.

 Як вибрати стиглий та безпечний кавун

Щоб дійсно насолодитися смачним кавуном, потрібно ретельно оглянути. Для цього проведіть такі дії:

постукайте – чим дзвінкішим буде звук, тим солодшим виявиться у результаті кавун;

придивіться  до смужок – зрілий плід виглядає дуже яскравим, смуги повинні бути максимально контрастними;

вибираючи кавун, не женіться за розміром. Ідеально смакують кавуни середньої величини — кілограмів 5-7. Величезні кавуни можуть мати надлишок добрив, а маленькі за розміром кавуни можуть бути зеленими;

шукайте жовтий бочок – у стиглого плоду обов’язково один бік повинен бути жовтим або навіть яскраво-оранжевим, це та сторона, на якій кавун «лежав»  на землі, поки достигав;

виберіть «дівчинку» – низ плоду у кавуна «жіночої статі» плаский, у той час як у «хлопчиків» він опуклий. Кажуть, що саме «дівчата-кавуни» найсоковитіші, найсмачніші і найсолодші.

Кавун має бути контрастним. Темні і світлі смуги мають бути максимально чітко позначені. Чим темніші смуги, тим ягода має більше поживних речовин.

Хвостик має бути сухим, але не відірваним. Занадто сухий хвостик означає, що кавун відвезли з баштану багато тижнів тому. Але сухим хвостик міг стати і після того, як його насильно відрізали і він висох «по дорозі». Тому дивитися треба на місце його переходу в кавун.

 Заходи безпеки перед вживанням кавуна

Купивши хороший кавун, поспішіть його ретельно помити. Таким чином, ви усунете сліди далеко не найбільш корисних для людини речовин, якими могли обприскуватися ягоди. Мити кавун краще щіткою, а після миття добре витерти.

 Для того щоб перевірити, чи не купили ви нітратний кавун, можете провести серію домашніх експериментів:

– потовчена м’якоть хорошого кавуна зробить воду в склянці каламутною, але не зафарбує її в рожевий колір, а от нітратний кавун «пустить фарбу»;

– м’якоть нітратного кавуна – бліда з товстими жовтими прожилками, в натуральному ж плоді прожилки менш помітні.

 Скільки часу можна зберігати кавун

Розрізаний кавун потрібно якомога швидше з’їсти. Не рекомендується зберігати розрізаний кавун більше двох днів, навіть у холодильнику. Продовжити його довговічність можна, використавши вакуумні пакети. Протягом тих самих двох днів поїдання кавуна потрібно прикривати його зріз або  пакетом, або тарілкою чи кришкою.