субота, 7 серпня 2021 р.

Страви з баклажанів

 Баклажан – особливий продукт, який використовується не тільки в кулінарних, але і в лікувальних цілях. Гіпертонія, патології шлунково-кишкового тракту, подагра, хвороби серця і судин – овоч сприяє успішному лікуванню цих та багатьох інших захворювань.

Баклажани широко використовуються в кулінарії, адже їх  можна приготувати в будь-якому вигляді: від супів до консервації, крім того вони відмінно поєднуються з іншими овочами.

                                                                                                              Баклажани тушковані з овочами

Інгредієнти:

баклажан - 1 шт.

помідори - 2 шт.

перець болгарський - 2 шт.

цибуля ріпчаста - 1 шт.

олія - 2-3 ст. ложки

перець чорний мелений - за смаком

сіль - за смаком

Спосіб приготування:

Ретельно промити під проточною водою всі овочі. Баклажани  нарізати кружечками, перекласти в чисту тарілку.

У болгарських перців вирізати хвостик з насінням і нарізати  такими ж кубиками, як баклажан. Помідори краще додавати очищені від шкірки, розрізавши на 4 частини.

Цибулю очистити від лушпиння,  нарізати півкільцями або кубиками і залишити на обробній дошці. У сковороду розігріту на середньому вогні додати олії, коли масло розігріється, викласти цибулю, зменшити вогонь і обсмажити овочі до м'якості близько 5 хвилин, періодично перемішуючи. Потім додати болгарський перець і обсмажити ще 2 хвилини. Через 5 хвилин додати баклажани, ретельно перемішуємо. Через 10 хвилин висипати помідори, залити кип'ятком овочі, сковороду щільно закрити кришкою. Тушкувати на слабкому вогні близько 20 хвилин.

Подрібнений часник і сіль потрібно додати в самому кінці, за 5 хвилин до завершення готування.

 

Куряче філе, запечене з баклажанами і помідорами

 Інгредієнти:

куряча грудка (філе) - 1 шт,

баклажани - 2-3 шт,

помідори - 2-3 шт,

сир - 150-200 г,

сметана або майонез,

часник - 1 зубочок,

зелень петрушки,

рослинна олія,

сіль, свіжомелений перець.

 Спосіб приготування:

Баклажани нарізати тонкими смужками, викласти в миску, посолити і залишити на 20-30 хвилин. З баклажанів злити сік, що утворився. Курячу грудку вимити, добре обсушити і розрізати кожну половинку грудки поперек на 2-3 частини. Шматочки курки викласти між двома шарами харчової плівки і злегка відбити. Відбивні трохи посолити і поперчити. Помідори вимити, обсушити, вирізати плодоніжку і нарізати кільцями. Часник почистити і дрібно порубати. Зелень вимити, обсушити і порубати. Сир натерти на тертці.

У сковороді розігріти трохи рослинної олії, викласти смужки баклажанів і обсмажити по 2-3 хвилини з кожного боку. Баклажани перекласти на паперову серветку, щоб позбутися від надлишків жиру.

Форму для запікання змастити олією і викласти шар баклажанів трохи внакладку один на одного. Зверху укласти відбите куряче філе. На філе знову викласти шар баклажанів. Потім укласти кружки помідорів. Помідори трохи посолити, поперчити та посипати рубаним часником і зеленню. Змазати шар помідорів сметаною або майонезом і посипати сиром.

Поставити форму в нагріту до 180 °C духовку і запікати 20-25 хвилин. Вийняти форму із запіканкою з духовки, дати постояти 10 хвилин і подавати на стіл, посипавши рубаною зеленню.

 

 Овочевий суп з баклажанами

 Інгредієнти:

баклажан - 1 шт.

картопля - 4 шт.

морква, солоний огірок, цибуля і томат - по 1 шт.

вода - 1,5 л.

рослинної олії  - 3 ст. л.

соль - за смаком

дрібно посічена зелень - 2 ст. л.

 Спосіб приготування:

З баклажана зняти шкірку, нарізати на невеликі кубики і залишити замачуватись в холодній воді на півгодини. Інші овочі також помити і почистити.

На сковороді олію підігріти (виставити середній вогонь), висипати нашатковану цибулю і помішувати 2-3 хвилини. Потім додати дрібні кубики моркви і смажити ще 4 хвилини.

На сковороду висипати баклажани, готувати засмажку ще 5 хвилин, після чого додати дрібні шматочки солоного огірка. Все разом, помішуючи, готувати 3-5 хвилини.

Томати обдати окропом і зняти шкірку, нарізати кубиками, відправити до інших овочів на сковороду і тушкувати 5 хвилин. Тепер можна вимкнути плиту і відставити засмажку з вогню.

Картоплю очистити і нарізати невеликими кубиками. Кубики картоплі варити до закипання, а потім – ще 10 хвилин.

Злегка підсолити воду (солоні огірки в заправці вже забезпечують солоний відтінок смаку), засипати в каструлю заправку, перемішати. Варити всі інгредієнти 5 хвилин.

Висипати зелень. Поварити суп пару хвилин, і він буде готовий до подачі на стіл.


 Смажені баклажани на зиму

 Інгредієнти:​​

баклажани – 1,2 кг

помідори – 1,5 кг

перець солодкий – 300 г

перець гострий – 1 шт.

цибуля ріпчаста – 200 г

часник – 5 зубчиків

сіль – 1 ст. л.

цукор – 5 ст. л.

оцет – 1 ст. л.

перець запашний горошком – 6 шт.

перець чорний горошком – 10 шт.

сіль за смаком

олія

 Спосіб приготування:

Баклажани нарізати шматочками, посипати сіллю і залишити, щоб виділився сік. Перемолоти помідори, два види перцю, цибулю і часник. Поставити на плиту, додати сіль, цукор і перець горошком. Варити 30 хвилин.

Баклажани промити від солі, віджати і обсмажити до золотистого кольору. Додати до помідорів і варити 15 хвилин. За 5 хвилин до готовності влити оцет. Закатати смажені баклажани з перцем і помідорами в стерилізовані банки.

 

Баклажанна ікра

 Інгредієнти:​​

баклажани – 2 кг

помідори – 2 кг

перець солодкий червоного кольору – 1 кг

морква – 600 г

цибуля ріпчаста – 400 г

часник – 1 головка

зелень – 1 пучок

сіль – 3-4 ст. ложки

перець мелений (за бажанням)

олія соняшникова – 300 г

 Спосіб приготування:

Промиту і очищену цибулю дрібно нарізати і підсмажити до золотистого кольору. Спочатку промиту моркву нарізати так, щоб вона проходила в отвір м'ясорубки.

Баклажани очищені і нарізані уздовж на довгі шматки, пропустити через м'ясорубку, з'єднати відразу з цибулею і морквою, перемішати. Очищений солодкий перець червоного кольору і помідори нарізати на часточки і пропустити через м'ясорубку. Потім покласти половину (1-2 столові ложки) порції солі і вливши в каструлю перемелені помідори і перець, добре все перемішати.

Як тільки ікра закипить, варити 50-60 хвилин. Часник і зелень дрібно пошаткувати і відправити в каструлю хвилин за 10 до готовності ікри. Ікру розкладати в гарячому вигляді в чисті і сухі банки, стерилізуючи їх.