Квасоля - містить крохмаль, амінокислоти, вуглеводи, каротин, тому рекомендована хворим кишковими інфекціями, у кого ревматизм, а також захворювання шкіри і бронхів.
За допомогою квасолі можна зміцнити імунітет, бо залізо, що входить до його складу, покращує формування еритроцитів і насичення всього організму киснем.
Ця рослина дуже корисна при цукровому діабеті, бо така амінокислота, як аргінін, сприяє зниженню рівня цукру в крові. Також, завдяки вмісту кальцію та магнію, квасоля дуже корисна для кісток і зубів.
Квасоля позитивно діє на сечостатеву функцію, володіє властивістю очищати і сприяє розчиненню каменів у нирках.
Салат «Кактус»
інгредієнти
варена свинина (або телятина) - 250 г,
червона цибуля - 1 шт.,
консервована червона квасоля - 0,5 банки,
мариновані корнішони - 6 шт.,
варені яйця - 3 шт.,
зелень, чорний мелений перець та сіль - за смаком
салат – 1 пучок
Спосіб приготування
М’ясо, білки, корнішони нарізати кубиками, цибулю – тонкими півкільцями. Додати квасолю, зелень. З’єднати усі інгредієнти і перемішати.
Приготувати заправку: Для заправки беремо сметану - 1 ст. ложка, майонез - 1 ст. ложка, гірчицю - 1 ч. ложка, соус
чілі - 1 ч. ложка.
Все змішуємо і заправляємо салат.
На тарілку покласти листя салату, зверху – салат, посипаний
тертим яєчним жовтком.
Для прикраси - з болгарського перцю (або моркви чи редиски) вирізати квіти. У маленьких корнішонах з одного боку зрізати кінчики, щоб огірки щільніше прилягали один до одного. Більші корнішони з’єднати за допомогою зубочистки, менші – половинками зубочистки у вигляді кактуса. Прикрасити«кактус» квітками, теж наколовши їх на зубочистки. Встановити«кактус»посередині салату.
Квасолево-цибульні
котлети
Інгредієнти
варена квасоля -2 склянки
цибуля ріпчаста-2 шт.
білий хліб чи несолодка булочка- 100 г
панірувальні сухарі: 4-5 ст. ложок
олія-50 мл
зелень петрушки -півпучка
чорний мелений перець,
паприка, сіль –
за смаком
шматочки помідора
і лимона
Спосіб приготування
Змолоти варену квасолю на м’ясорубці або подрібнити за допомогою блендера до стану пюре. Цибулю почистити, дрібно нарізати й підсмажити на олії до золотистого кольору. Хліб замочити у воді. Зелень петрушки помити, обсушити і дрібно нарізати (кілька гілочок залишити для оздоблення).
Додати до квасолевого пюре смажену цибулю, хліб, нарізану зелень, паприку, чорний мелений перець та сіль і ретельно перемішати, щоб маса була однорідною.Сформувати з маси котлети, запанірувати їх у сухарях і смажити на олії з двох сторін до золотистого кольору. Подавати гарячими, озлобивши шматочками лимона та помідора і зеленню петрушки.
Міні-запіканки з
квасолі
інгредієнти
квасоля - 200 г,
яйця - 2 шт.,
сир - 150 г,
молоко - 3 ст. ложки,
сіль і чорний мелений перець - за смаком,
олія - для форм.
Спосіб приготування
Квасолю замочіть в теплій підсоленій воді на пару годин, можна на ніч. Відваріть до готовності.Сир натріть на дрібній тертці, вбийте яйця, додайте молоко, посоліть і поперчіть. Добре вимішайте до однорідної консистенції, або збийте блендером.
Форми для кексів або маффінів змастіть рослинною олією і
викладіть на дно шар квасолі.Зверху залийте по столовій ложці сирної
суміші.Потім викладіть шар квасолі і знову сирну суміш. Чергуйте квасолю і
сирну суміш до заповнення формочок.Поставте в розігріту до
Квасоля з м`ясом запечена
у горщиках
Інгредієнти
м'ясо (яловичина / свинина / баранина) – 500 гр,
гриби – 300 гр
помідори - 300гр
квасоля суха – 200 гр
солодкий перець – 2шт,
цибуля ріпчаста – 3 шт,
рослинне масло, перець, сіль.
Спосіб приготування
Квасолю заздалегідь вимочити у воді, відварити до готовності. М'ясо, гриби, помідори, солодкий перець і цибулю некрупно нарізати. Цибулю обсмажити на олії, додати м'ясо, обсмажити, покласти гриби, поперчити і посолити, покласти перець, смажити 5хв, додати помідори, смажити 2-3хв. В керамічні горщики викласти м'ясо з овочами, наповнивши їх на третину. Зверху укласти квасолю, на неї - ще один шар м'яса з овочами. Влити в кожен горщик приблизно 50 мл води, накрити кришечками і запікати все 1годину в духовці при температурі 180 градусів.