неділя, 21 листопада 2021 р.

Смакота з квасолі

 Квасоля -  містить крохмаль, амінокислоти, вуглеводи, каротин, тому  рекомендована хворим кишковими інфекціями, у кого ревматизм, а також захворювання шкіри і бронхів.

За допомогою квасолі можна зміцнити імунітет, бо  залізо, що входить до його складу, покращує формування еритроцитів і насичення всього організму киснем.

Ця рослина дуже корисна при цукровому діабеті, бо така амінокислота, як аргінін, сприяє зниженню рівня цукру в крові. Також, завдяки вмісту кальцію та магнію, квасоля дуже корисна для кісток і зубів.

Квасоля позитивно діє на сечостатеву функцію, володіє властивістю очищати і сприяє розчиненню каменів у нирках.

 

Салат «Кактус»

інгредієнти 


варена свинина (або телятина) - 250 г,

червона цибуля - 1 шт.,

консервована червона квасоля - 0,5 банки,

мариновані корнішони - 6 шт.,

варені яйця - 3 шт.,

зелень, чорний мелений перець та сіль - за смаком

салат – 1 пучок

Спосіб приготування

М’ясо, білки, корнішони нарізати кубиками, цибулю – тонкими півкільцями. Додати квасолю, зелень. З’єднати усі інгредієнти і перемішати.

Приготувати заправку: Для заправки беремо сметану - 1 ст. ложка, майонез - 1 ст. ложка, гірчицю - 1 ч. ложка, соус чілі - 1 ч. ложка.  Все змішуємо і заправляємо салат.

На тарілку покласти листя салату, зверху – салат, посипаний тертим яєчним жовтком.

Для прикраси - з болгарського перцю (або моркви чи редиски) вирізати квіти. У маленьких корнішонах з одного боку зрізати кінчики, щоб огірки щільніше прилягали один до одного. Більші корнішони з’єднати за допомогою зубочистки, менші – половинками зубочистки у вигляді кактуса. Прикрасити«кактус» квітками, теж наколовши їх на зубочистки. Встановити«кактус»посередині салату.

 

Квасолево-цибульні котлети


Інгредієнти

варена квасоля -2 склянки

цибуля ріпчаста-2 шт.

білий хліб чи несолодка булочка- 100 г

панірувальні сухарі: 4-5 ст. ложок

олія-50 мл

зелень петрушки -півпучка

чорний мелений перець,

паприка, сіль – за смаком

шматочки помідора і лимона

Спосіб приготування

Змолоти варену квасолю на м’ясорубці або подрібнити за допомогою блендера до стану пюре. Цибулю почистити, дрібно нарізати й підсмажити на олії до золотистого кольору. Хліб замочити у воді. Зелень петрушки помити, обсушити і дрібно нарізати (кілька гілочок залишити для оздоблення).

Додати до квасолевого пюре смажену цибулю, хліб, нарізану зелень, паприку, чорний мелений перець та сіль і ретельно перемішати, щоб маса була однорідною.Сформувати з маси котлети, запанірувати їх у сухарях і смажити на олії з двох сторін до золотистого кольору. Подавати гарячими, озлобивши шматочками лимона та помідора і зеленню петрушки.

 

Міні-запіканки з квасолі

інгредієнти


квасоля - 200 г,

яйця - 2 шт.,

сир - 150 г,

молоко - 3 ст. ложки,

сіль і чорний мелений перець - за смаком,

олія - для форм.

Спосіб приготування

Квасолю замочіть в теплій підсоленій воді на пару годин, можна на ніч. Відваріть до готовності.Сир натріть на дрібній тертці, вбийте яйця, додайте молоко, посоліть і поперчіть. Добре вимішайте до однорідної консистенції, або збийте блендером.

Форми для кексів або маффінів змастіть рослинною олією і викладіть на дно шар квасолі.Зверху залийте по столовій ложці сирної суміші.Потім викладіть шар квасолі і знову сирну суміш. Чергуйте квасолю і сирну суміш до заповнення формочок.Поставте в розігріту до 180 °C духовку і випікайте до готовності. Коли запіканки охолонуть, вийміть їх з форми і прикрасьте за бажанням.

 

Квасоля з м`ясом запечена у горщиках


Інгредієнти

м'ясо (яловичина / свинина / баранина) – 500 гр,

гриби – 300 гр

помідори -  300гр

квасоля суха – 200 гр

солодкий перець – 2шт,

цибуля ріпчаста – 3 шт,

рослинне масло, перець, сіль.

Спосіб приготування

Квасолю заздалегідь вимочити  у воді, відварити до готовності. М'ясо, гриби, помідори, солодкий перець і цибулю некрупно нарізати. Цибулю  обсмажити на олії, додати м'ясо, обсмажити, покласти гриби, поперчити і посолити, покласти перець, смажити 5хв, додати помідори, смажити 2-3хв. В керамічні горщики викласти м'ясо з овочами, наповнивши їх на третину. Зверху укласти квасолю, на неї - ще один шар м'яса з овочами. Влити в кожен горщик приблизно 50 мл води, накрити кришечками і запікати все 1годину  в духовці при температурі 180 градусів.