Сир - страва популярна і дуже відома. На полицях магазинів можна побачити найрізноманітніші види сиру. Проте ми підібрали для вас найкращі і прості рецепти за якими ви можете приготувати сир у домашніх умовах - від звичайного твердого до моцарелли.
«Моцарелла» в домашніх умовах
Інгредієнти:
2 літри молока (високої жирності),
по 2 столові ложки лимонного соку і солі,
1/4 чайної ложки сичужного ферменту,
пів склянки води.
Спосіб приготування
Молоко нагріти до 70º
додати лимонний сік і сичужний фермент розведений у воді, перемішати і тримати
на такій температурі поки не утвориться сир, але щоб маса не закипіла.
Відтиснути сир руками, для цього добре використовувати гумові рукавички, щоб не
обпектись. В окрему каструлю налити воду, додати сіль і довести до кипіння.
Сирну масу опускати в гарячу воду декілька разів на 2 хвилини, розминати щоб
сир був однакової консистенції. Потім можна надавати йому форму. Найкраще
формувати невеликі сирні кульки. А щоб сир тримав форму, його потрібно занурити
у крижану підсолену воду на декілька хвилин.
Домашній сир «Фета»
Інгредієнти:
1 літр молока,
сіль за смаком.
Спосіб приготування
Молоко налити в скляну банку і залишити в теплому місці, щоб прокисло. Перелити молоко у каструлю, поставити у холодну духовку і розігріти її до температури 150º. Тримати там молоко до години і слідкувати щоб воно не закипіло. Потім сирну масу вилити у друшляк застелений марлею, сформувати мішечок з марлі і підвісити щоб сироватка стекла. Відгорнути марлю і посолити сир лише з одного боку. Соленою стороною викласти сир у форму, вирівняти, приплюснути щоб не було пустоти всередині і зверху ще посолити. Залишити його при кімнатній температурі на 2-3 години, а потім на ніч поставити у холодильник. Сир готовий.
«Адигейський сир» в домашніх умовах
Інгредієнти:
1 кілограм кисломолочного сиру,
1 літр молока,
3 яйця,
100 грамів масла,
по чайній ложці соди і солі.
Спосіб приготування
Молоко довести до кипіння, додати сир, проварити півгодини, постійно помішуючи. Друшляк застелити марлею, вилити всю суміш, щоб сироватка стекла. Трішки теплу сирну масу викласти в чистий посуд, додати яйця, м’яке масло, соду, сіль і ретельно вимішати. Помістити на середній вогонь, варити 10 хвилин постійно помішуючи. Викласти сир у форму змащену маслом, розрівняти, охолодити і відправити в холодильник на 2-3 години. Вийняти сир, перевернувши форму, порізати на шматочки.