субота, 11 грудня 2021 р.

Зрази: пальчики оближеш

 Класичним варіантом начинки для зраз є фарш або подрібнене м’ясо. Хоча вони прекрасно поєднуються з іншими начинками: капустою, грибами, сиром, яйцем чи лівером. А ще зрази можуть бути не тільки картопляні, а й м’ясні чи з манки.

Подавати можна у вигляді окремої страви, гарніру чи як додатком до інших страв. Зрази можна вживати разом зі  сметаною чи іншим соусом, в гарячому чи холодному вигляді, всеодно буде смачно!

 М’ясні зрази з сиром

Інгредієнти:


куряче філе – 500 гр.

твердий сир – 200 гр.

цибуля – 2 шт.

яйця – 1 шт.

майонез – 1 ст.л.

сіль, перець

борошно для панірування

Спосіб приготування:

Через м’ясорубку пропустити філе курки додати яйця, сіль та перець, перемішати.

Цибулю порізати та підсмажити, залиити для охолодження та змішати з натертим сиром та майонезом.

З курячого фаршу сформувати невеликі овальні коржі, викласти в середину сирну начинку, щільно загорнути, обваляти в борошні і підсмажити до золотистості.

 

Литовські зрази з вареним м’ясом


Інгредієнти:

картопля – 5 шт.

куряче філе – 200 гр.

яловичина – 100 гр.

куряче яйце – 1 шт.

борошно – 1ст.

цибуля – 1 шт.

сіль, перець, спеції та зелень по смаку

Спосіб приготування:

Відварити помиту, неочищену картоплю. Після чого зняти шкірку та натерти на тертці. Додати яйце та трохи борошна з спеціями, ретельно замішати до однорідності.

Відварити м’ясо, порізати кубиками цибулю, потім пропустити все через м’ясорубку та додати спецій і перемішати.

З картопляного тіста зробити невеличкі кульки та помістити в середину начинку з фаршу, потім загорнути, зробивши овальну форму.

Розігріти сковорідку, налити трішки олії, почекати поки вона нагріється і викладати зрази, смажити на невеликому вогні з двох сторін.

 

Рибні зрази з яєчною начинкою

Інгредієнти:


рибне філе – 500 гр.

борошно – 100 гр

білий хліб черствий – 100 гр.

молоко – 50 мл.

яйця – 5 шт.

вершкове масло – 4 ст.л.

цибуля – 2 шт.

сіль і перець

Спосіб приготування:

Через м’ясорубку пропустити філе риби та 2 цибулини.

До рибного фаршу додати замочений в молоці хліб (попередньо відтиснути), яйце, спеції та перемішати. Відварити яйця, що лишилися, подрібнити та змішати з маслом, сіллю та поперчити.

З рибного тіста робити невеликі зрази, в середину викласти начинку з яєць, загорнути і обваляти в борошні.

Смажити до утворення рум’яної скоринки.

 

Манні зрази


Інгредієнти:

яловичина або свинина – 500 гр.

манка – 350 гр.

масло – 100 гр.

молоко – 1 л.

борошно – 4 ст.л.

яйця – 2 шт.

сіль, перець

сухарі для панірування

Спосіб приготування:

Відварене м’ясо пропустити через м’ясорубку. Цибулю обсмажити та додати до фаршу. Перемішати додавши спецій.

Довести до кипіння молоко, додати сіль, масло і тонкою цівкою ввести манку, постійно помішуючи.

Дати охолонути манній каші, додати яйця, все перемішати.

Зробити з манного тіста середні пляцки, викласти начинку з м’яса і загорнути. Смажити до готовності.

 

 Зрази з печінкою

Інгредієнти:


печінка – 300 гр.

картопля – 500 гр.

борошно – 100 гр.

масло вершкове  – 30 гр.

яйце – 1 шт.

морквина – 1 шт.

цибулина – 1 шт.

сіль та перець

Спосіб приготування:

На сковороді обсмажити порізану цибулю та натерту моркву, потім вкинути порізану кубиками печінку та посолити, поперчити і тушкувати під кришкою протягом 10 хвилин. Отриману суміш остудити і пропустити через м’ясорубку.

Картоплю відварити(без шкірки), пом’яти, додати масло, яйце, сіль, перець і половину борошна, ретельно перемішати.

З картопляного тіста сформувати овальні зрази, покласти начинку з печінки і загорнути. Обваляти зрази в борошні і підсмажити до хрусткої скоринки.