Класичним варіантом начинки для зраз є фарш або подрібнене м’ясо. Хоча вони прекрасно поєднуються з іншими начинками: капустою, грибами, сиром, яйцем чи лівером. А ще зрази можуть бути не тільки картопляні, а й м’ясні чи з манки.
Подавати можна у вигляді окремої страви, гарніру чи як додатком до інших страв. Зрази можна вживати разом зі сметаною чи іншим соусом, в гарячому чи холодному вигляді, всеодно буде смачно!
Інгредієнти:
куряче
філе – 500 гр.
твердий
сир – 200 гр.
цибуля – 2 шт.
яйця – 1 шт.
майонез – 1 ст.л.
сіль, перець
борошно для панірування
Спосіб
приготування:
Через м’ясорубку пропустити філе курки додати яйця, сіль та перець, перемішати.
Цибулю порізати та підсмажити, залиити для охолодження та змішати з натертим сиром та майонезом.
З курячого фаршу сформувати невеликі овальні коржі, викласти в середину сирну начинку, щільно загорнути, обваляти в борошні і підсмажити до золотистості.
Литовські зрази з вареним м’ясом
Інгредієнти:
картопля – 5 шт.
куряче
філе – 200 гр.
яловичина – 100 гр.
куряче яйце – 1
шт.
борошно – 1ст.
цибуля – 1 шт.
сіль, перець, спеції та зелень по смаку
Спосіб
приготування:
Відварити помиту, неочищену картоплю. Після чого зняти шкірку та натерти на тертці. Додати яйце та трохи борошна з спеціями, ретельно замішати до однорідності.
Відварити м’ясо, порізати кубиками цибулю, потім пропустити все через м’ясорубку та додати спецій і перемішати.
З картопляного тіста зробити невеличкі кульки та помістити в середину начинку з фаршу, потім загорнути, зробивши овальну форму.
Розігріти сковорідку, налити трішки олії, почекати поки вона
нагріється і викладати зрази, смажити на невеликому вогні з двох сторін.
Рибні зрази з яєчною начинкою
Інгредієнти:
рибне філе – 500 гр.
борошно – 100 гр
білий хліб черствий – 100 гр.
молоко – 50 мл.
яйця – 5 шт.
вершкове
масло – 4 ст.л.
цибуля – 2 шт.
сіль і перець
Спосіб
приготування:
Через м’ясорубку пропустити філе риби та 2 цибулини.
До рибного фаршу додати замочений в молоці хліб (попередньо відтиснути), яйце, спеції та перемішати. Відварити яйця, що лишилися, подрібнити та змішати з маслом, сіллю та поперчити.
З рибного тіста робити невеликі зрази, в середину викласти начинку з яєць, загорнути і обваляти в борошні.
Смажити до утворення рум’яної скоринки.
Манні зрази
Інгредієнти:
яловичина або
свинина – 500 гр.
манка – 350 гр.
масло – 100 гр.
молоко –
борошно – 4 ст.л.
яйця – 2 шт.
сіль, перець
сухарі для панірування
Спосіб
приготування:
Відварене м’ясо пропустити через м’ясорубку. Цибулю обсмажити та додати до фаршу. Перемішати додавши спецій.
Довести до кипіння молоко, додати сіль, масло і тонкою цівкою ввести манку, постійно помішуючи.
Дати охолонути манній каші, додати яйця, все перемішати.
Зробити з манного тіста середні пляцки, викласти начинку з м’яса і загорнути. Смажити до готовності.
Інгредієнти:
печінка – 300 гр.
картопля – 500
гр.
борошно – 100 гр.
масло
вершкове – 30 гр.
яйце – 1 шт.
морквина – 1 шт.
цибулина – 1 шт.
сіль та перець
Спосіб
приготування:
На сковороді
обсмажити порізану цибулю та натерту моркву, потім вкинути порізану кубиками
печінку та посолити, поперчити і тушкувати під кришкою протягом 10 хвилин.
Отриману суміш остудити і пропустити через м’ясорубку.
Картоплю відварити(без шкірки), пом’яти, додати масло, яйце, сіль, перець і половину борошна, ретельно перемішати.
З картопляного тіста сформувати овальні зрази, покласти начинку з печінки і загорнути. Обваляти зрази в борошні і підсмажити до хрусткої скоринки.