понеділок, 10 січня 2022 р.

Нові норми харчування дітей у школі: як змінилися меню в закладах освіти Токмацької громади з 1 січня 2022 року.

 Новий 2022 рік в закладах освіти Токмацької міської територіальної громади розпочався з впровадження нових норм харчування. 

Слід зазначити, що початок нововведенням був покладений ще 9 лютого 2021 року, коли на форумі «Освіта України 2021: стратегічні цілі та пріоритетні напрями» йшлося про реформування системи шкільного харчування. Ініціатором впровадження реформи харчування стала Перша леді України Олена Зеленська. 

24 березня 2021 р. була прийнята постанова Кабінету міністрів України № 305, яка визначила норми харчування у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та Порядок організації такого харчування. Згідно з постановою ми повинні були перейти на оновлене харчування ще з 01 вересня 2021, але у зв’язку з тим, що нами були укладені договори до кінця 2021 року, урядом було відтерміновано обов’язковий перехід  на нові норми до 01.01.2022 року.

Нові норми мають на меті зробити шкільне харчування більш збалансованим та корисним для дітей. 




Що ж змінилося? Особливу увагу приділено зниженню кількості солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків з вмістом цукру. До нових норм не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, оскільки ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.

Також зменшені норми споживання хліба та картоплі, збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. Збільшені норми щодо рослинного та вершкового масла, розширена варіація використання продуктів під час складання меню. Міністерство охорони здоров’я наголошує на тому, що особливість споживання цукру, солі та інших харчових продуктів у нових нормах харчування враховує міжнародний досвід, рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я, а також рекомендації дієтологів / гастроентерологів / педіатрів щодо здорового харчування. Міністерство звертає увагу на те, що необхідно поступово зменшувати споживання напоїв зі значним вмістом цукру.

У травні 2021 р. дружина Президента Олена Зеленська презентувала оновлене меню для шкільних їдалень. Воно розраховане на 4 тижні, включає 160 страв, серед яких традиційні українські наїдки, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції. Міністерством охорони здоров’я видано накази щодо затвердження Примірних сезонних меню. ( наказ МОЗ від 05.11.2021 №2441 ).

Від якості харчування залежить здоров’я дитиниКроки, які робить держава, щоби покращити шкільне харчування, – це однозначно добре. Однак існує  низка проблем на шляху втілення цих змін, головною  з яких є те, що нове шкільне меню передбачає багато нових продуктів, що суттєво здорожчує вартість шкільного обіду.

Таким чином, заклади та установи освіти виконують Закон «Про освіту» та постанову КМУ від 24.03.2021 р. № 305, зі змістом якої варто ознайомитися всім зацікавленим. Наголошуємо на тому, що ні депутати всіх рівнів, ні посадові особи місцевого самоврядування не мають повноважень відмінити закони України та постанови Кабінету Міністрів.

Щодо питання здійснення послуг з харчування для шкіл міста певним підприємцем, інформуємо про наступне: послуги з організації харчування виставлено на відкриті торги, що робилося щороку і раніше. Будь який підприємець, що має відповідний пакет документів та забезпечить виконання нових норм порядку організації харчування, має право прийняти участь у аукціоні та в разі перемоги, що визначить електронна система Prozzoro, з ним буде заключено відповідний договір на здійснення послуги з організації шкільного харчування.

Відділ освіти Токмацької міської ради